Kersttrends 2020 ~ Christmas Eve: country chique in een Frans chateau

28

Zei er iemand wijn?! Oh, dat was ik zelf denk ik, haha! Deze super klassieke en landelijke kersttrend neemt je mee naar een Frans chateau, midden tussen de prachtige bevroren wijngaarden. Nou wil het zo zijn dat ik én van landelijke decoraties hou én van wijn… Dus je snapt: deze stijl is voor mij een schot in de roos! Kijk je weer met me mee?

Klassieke, landelijke kerststijl

Hou jij van klassiek, traditioneel en landelijk? Oh boy, dan vind je dit vast prachtig. Afgelopen seizoen was ik helemaal fan van klassieke kerstthema Country Christmas. Dat speelde zich af in een mooi rietgedekt landelijk huis. Dezelfde luxe, landelijke uitstraling is ook dit jaar nog honderd procent in. Maar dan met een nieuwe twist: een hoofdrol voor wijn. Daarom verhuizen we voor kerst 2020 onze feestelijkheden naar een prachtig wijnlandgoed in de Provence.

Kerst in de Provence

Picture this: het authentieke Franse landhuis staat bovenop een grote heuvel, omringd door prachtige wijnvelden. Het is net winter, de wijnranken zijn kaal en knoestig. Er is een dun laagje poedersneeuw gevallen en het is behoorlijk fris. Buiten voor de deur staat de grote rode tractor waarmee de kerstbomen van het land zijn gehaald. Inmiddels staat er binnen in elke hoek wel eentje, prachtig en uitbundig versierd! Très chic.

Landelijke luxe, schotse ruit & wijn

De entree van het landhuis heeft een grote rond gebogen portiek in zandsteen, die versierd is met een dikke en luxueuze kerstguirlande. In het portiek hangen grote lantaarns met brandende lichtjes. Smalle kerstbomen sieren de muren. Als je doorloopt, kom je in het gezellige proeflokaal terecht. Daar kun je de heerlijke weken voor kerst diverse wijnen van het landgoed proeven.

Boven de lange en uitbundig versierde tafel hangen prachtige kransen, gedecoreeerd met bessenslingers en chique kerstballen. Overal zie je de Schotse ruit terug. Oké, misschien is dat niet typisch Frans, maar wel týpisch kerst en het past hier zo goed tussen.

Decoraties in wijnthema

De kleuren in dit thema zijn parelmoer, lichtgoud, kerstrood, ossenbloedrood, dennengroen en – deze is wel bijzonder – winter sky: een frisse blauwtint. Ik moet wel zeggen dat ik dit blauw niet veel heb gezien, enkel hier en daar in de details. Over details gesproken: ik ben helemaal gek op de vele prachtige versieringen in wijnthema die je overal terugziet in deze kersttrend voor 2020.

Er zijn ‘wijnglaasjes’ voor in de boom, decoraties van kurk, flesjes witte en rode wijn aan gouden haakjes. Verder heb ik prachtig chique versierde kerstballen gezien, ouderwetse telefoons en goudkleurige muziekinstrumenten. Oh, en notenkrakers. Zelfs in Franse lakei-stijl om het helemaal af te maken.

Kerstavond is de mooiste avond van het jaar

Deze stijl heet trouwens ‘Christmas Eve’. Love it! Kerstavond is de mooiste avond van het jaar, als je het mij vraagt. Zoals Hennie Huisman het vroeger al zong:  “Maandenlang hebben we hier naar toegeleefd”. En op 24 december is het eindelijk zo ver! Ergens ook wel bitterzoet hoor.

De kerstdagen zijn immers kers op de taart, maar ook het einde van een fantastisch seizoen. Kerstavond is als het ware de vrijdagavond, eerste kerstdag de zaterdag en tweede kerstdag de zondag van het feestweekend dat de heerlijke kerstperiode afsluit.

Wat vind jij van deze landelijke kersttrend voor 2020?

Nou, ik ben verkocht hoor. Wat een mooie stijl! Helaas weet ik zoals altijd niet waar de diverse decoraties precies te koop zullen zijn. Maar ik durf wel te beloven dat je ze overal zult tegenkomen. Just keep your eyes open! De foto’s en het filmpje helemaal bovenaan deze blog zijn gemaakt in de showroom van Kaemingk. Deze kerstdecoratieleverancier is het bedrijf achter diverse mooie kerstmerken, zoals Lumineo (van de lampjes), Everlands (kunstkerstbomen en kerstgroen) en Decoris (versieringen).

Wat vind jij van deze klassieke stijl? Hou je van landelijk en super traditioneel? Vind je dit mooier dan het andere traditionele, meer frisse en Scandinavische stijltje? Ik hoor het weer heel graag in de reacties hieronder. En ik zeg het nog maar een keer: wil je geen kersttrend missen, abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal. Dan krijg je een seintje zodra de volgende video online staat. En dat is meestal eerder dan de blogjes! Tot volgende week lieve Christmaholics.

PS. Hier vind je alle kersttrends 2020 nog eens bij elkaar op een rij.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

28 reacties

 1. Hoi Saskia ik hou van tradtraditionele kerstversiering. Die kerstballen met hulst erop zijn denk ik mijn favoriet. Hoop ze ergens tegen te komen. Het wijn thema zelf niet zo mijn ding aangezien ik geen wijn lust. Maar wel heel mooi zo bij elkaar.

 2. Haha wijn en kerst, topcombi. Vind het een erg mooie stijl, alhoewel ik de traditioneel Scandinavische stijl ook heel erg gaaf vond. Misschien deze stijl binnen en de Scandinavische stijl buiten.

 3. Ingrid van Kaam op

  Goeiemorgen Saskia,
  Nou deze stijl is helemaal de mijne hoor.
  Zo warm en stijlvol daat hou ik van.
  Nu de dagen langzaam aan korter worden kom ik steeds meer in de stemming hoor.
  Fijne zondag.
  Groetjes Ingrid

 4. Je hebt mij vandaag al een echt kerstgevoel gegeven. Wat een prachtige, warme trend. Ik zag jou genieten en ik heb meegenoten. Prachtige detaiils, warme kleuren, gezelligheid en wat een mooi kerstnummer….echt wauw

 5. Goedemorgen Saskia,

  Wat fijn dat je er weer bent
  Ik ga weer elke zondag genieten van jou nieuwsbrief.
  Super stijl en ik ga zeker wat kopen als het in de winkel lig
  Fijn zondag en tot volgende week

 6. Geweldig helemaal mijn kerst , genieten op zondagmorgen met deze prachtige foto”s en filmpje
  Heerlijk deze mail, kijk al uit naar de volgende.

 7. Bonjour Saskia,
  Weliswaar niet vanuit de Provence, maar de Charente! Dit is helemaal mijn stijl; de gespaarde kurken door manlief hebben een andere bestemming, maar hij kan er vast wel een aantal missen die ik mooi in de boom kan doen. Leuk idee! Hoewel wij wel van ‘de wijn zijn’, vind ik de glazen wat ver gezocht. De flessen vind ik dan wel weer grappig.
  Tartans zijn echt mijn ding, maar niet van de rest van de familie. (Ik had beter met een Schot kunnen trouwen dan met een Engelsman 😉 ).
  Dank je weer voor je zoektocht!
  Groetjes, Franca

 8. Goedemorgen Saskia,

  Dit is pas heerlijk wakker worden. Deze vlog van jou is geweldig. Wat een heerlijke kerstsfeer is dit. Krijg gelijk zin om. Alles van zolder te halen. Maar laat ik nog maar even wachten. Fijne zondag.

 9. Wat een heerlijke filmpjes maak je toch! Alsof het iedere zondag al een beetje Kerst is. En dan die fijne muziek eronder, ben helemaal in de kerststemming.

 10. Geweldig. Ik heb net aan onze zoon gevraagd of hij bij vrienden wil vragen om kurken……wij drinken nooit geen wijn, maar de kurken kerstboomdecoratie is WAANZINNIG! !
  Je brengt ideeën in beeld, waar ik nooit op zou zijn gekomen.
  Heerlijk.

 11. Karin Maltby/Weyzig op

  Hoi, wat leuk om te kezen , en ook ik vind dit erg mooi. Maar mag ik je een geheimpje vertellen ? Wees vooral niet teleurgesteld, maar ik woon al bijna 20 jaar in de Provence. En Kerst is hier in werkelijkheid absoluut niet zoals je het beschrijft. Kerstavond is hier wel traditioneel, maar dat is voornamelijk omdat ze hier naar de nachtmis gaan en vaak een “Creche Vivant “ heeft, waarin er een levende kerststal in de kerk is en het kerstverhaal wordt nagespeeld. Daarna wordt er ( heeeeel veeeel) gegeten. Wel leuk is , dat er altijd een plaats extra wordt gedekt “voor de arme vreemdeling” , die misschien op de deur klopt. Er is ook het beroemde 13 desserts, maar dat is voornamelijk noten, speciaal brood en gedroogd en vers fruit.
  Kerst in de Provence is maar 1 dag , geen 2 zoals in veel andere landen. Bovendien is het vaak zonnig en daarom warm, wat wel een beetje de traditionele kerstfeeling weg neemt.
  En verder zijn de kerstversiering hier niets vergeleken met bv Nederland en de Alpenlanden, voor mooie kerstornamenten zoals jij laat zien, moet je echt richting de franse Alpen. Heel veel lelijke kitsch hier, kerstmarkten lijken in de Provence ook op niets, Kerstbomen staan al in november buiten in de zin aangeboden en te verdrogen. Bovendien zijn ze peperduur, een beetje knappe Nordmann, 1.50 hoog kost je al gauw zo’n € 50,- .
  Als Fransen bij ons binnen komen in de kerstperiode, staan ze zich te vergapen aan onze decoratie, en die is echt helemaal niet zo vreselijk bijzonder, gewoon een soort van Classic Country stijl , met veel schotse accenten (mijn man komt uit de UK) . Ik heb zelfs een keer franse vrienden mee naar NL genomen om daar eens echte Kerstshows steeds zien, die gingen helemaal los, haha.
  Ook zijn de Fransen hier gek op meerkleurige slangverlichting aan hun huis, die fanatiek knipperen, hoe sneller, hoe beter.
  Nee, hoe romantisch het lijkt, in het echt is het heel teleurstellend. Bovendien hebben de provencalen veel meer op met Oud en Nieuw, dan gaan ze helemaal los met hun oesters en drank en feestvieren.
  Wij komen liever naar NL voor de feestdagen, tenzij de familie hier komt natuurlijk, wat ze soms wel doen , omdat , wat wel weer heel leuk is , waar wij wonen in de Provence, we met een uurtje aan de Middellandse Zee zitten , maar ook met een uurtje de andere kant op in een skigebied kunnen zijn. In de ochtend skiën, in de namiddag met een glaasje wijn naar de zee kijken, dat dan weer wel
  Verder vind ik je blog etc heel leuk om te volgen hier in het warme zuiden, en ik krijg toch al wel zijn in de Kerst periode. Dank je wel voor alle tips en foto’s, gr, Karin

 12. Karin Maltby/Weyzig op

  Hoi, wat leuk om te lezen , en ook ik vind dit erg mooi. Maar mag ik je een geheimpje vertellen ? Wees vooral niet teleurgesteld, maar ik woon al bijna 20 jaar in de Provence. En Kerst is hier in werkelijkheid absoluut niet zoals je het beschrijft. Kerstavond is hier wel traditioneel, maar dat is voornamelijk omdat ze hier naar de nachtmis gaan en de kerk vaak een “Creche Vivant “ heeft, waarin er een levende kerststal in de kerk is en het kerstverhaal wordt nagespeeld. Daarna wordt er ( heeeeel veeeel) gegeten. Wel leuk is , dat er altijd een plaats extra wordt gedekt “voor de arme vreemdeling” , die misschien op de deur klopt. Er is ook het beroemde 13 desserts, maar dat is voornamelijk noten, speciaal brood en gedroogd en vers fruit.
  Kerst in de Provence is maar 1 dag , geen 2 zoals in veel andere landen. Bovendien is het vaak zonnig en daarom warm, wat wel een beetje de traditionele kerstfeeling weg neemt.
  En verder zijn de kerstversiering hier niets vergeleken met bv Nederland en de Alpenlanden, voor mooie kerstornamenten zoals jij laat zien, moet je echt richting de franse Alpen. Heel veel lelijke kitsch hier, kerstmarkten lijken in de Provence ook op niets, Kerstbomen staan al in november buiten in de zon aangeboden en te verdrogen. Bovendien zijn ze peperduur, een beetje knappe Nordmann, 1.50 hoog kost je al gauw zo’n € 50,- .
  Als Fransen bij ons binnen komen in de kerstperiode, staan ze zich te vergapen aan onze decoratie, en die is echt helemaal niet zo vreselijk bijzonder, gewoon een soort van Classic Country stijl , met veel schotse accenten (mijn man komt uit de UK) . Ik heb zelfs een keer franse vrienden mee naar NL genomen om daar eens echte Kerstshows steeds zien, die gingen helemaal los, haha.
  Ook zijn de Fransen hier gek op meerkleurige slangverlichting aan hun huis, die fanatiek knipperen, hoe sneller, hoe beter. ( en blijft vaak to maart hangen, haha ).
  Nee, hoe romantisch het lijkt, in het echt is het heel teleurstellend. Bovendien hebben de provencalen veel meer op met Oud en Nieuw, dan gaan ze helemaal los met hun oesters en drank en feestvieren.
  Wij komen liever naar NL voor de feestdagen, tenzij de familie hier komt natuurlijk, wat ze soms wel doen , omdat , wat wel weer heel leuk is , waar wij wonen in de Provence, we met een uurtje aan de Middellandse Zee zitten , maar ook met een uurtje de andere kant op in een skigebied kunnen zijn. In de ochtend skiën, in de namiddag met een glaasje wijn naar de zee kijken, dat dan weer wel
  Verder vind ik je blog etc heel leuk om te volgen hier in het warme zuiden, en ik krijg toch al wel zijn in de Kerst periode. Dank je wel voor alle tips en foto’s, gr, Karin

  • Wat leuk om dit alles te lezen! Misschien was Chateau Meiland (ligt heel ergens anders) de inspiratie en wijkt het daardoor af van hoe ze in de Provence echt kerst vieren. Ik vind het meer op de stijl van Martien lijken. Je zou bijna denken dat het een gat in de markt is om daar een kersthandel te beginnen. Nou, alvast hele gezellige feestdagen toegewenst!

 13. Ik vind het een mooie style, maar in mijn boom toch iets anders (wat beter in mijn kamer past qua kleuren hihi) oh en ik ben btw helemaal NIET van de wijn aangezien ik het ook niet mag hebben ivm mijn medicatie (maar lust het ook niet dus no problem)

 14. dag Saskia,

  de eerste nieuwsbrief van het seizoen! Heerlijk alweer.
  Ik vind deze versiering echt prachtig, heerlijk warm. Alleen hangen de bomen wel wat vol, ik heb liever dat je nog een heel stuk kerstboom ziet.
  Enne proficiat met je 10-jarig bestaan! Wel net een vreemd jaar waarin kerst voor de meesten anders zal verlopen dan vorige jaren. Maar we maken er het beste van!
  Groetjes van Cat.

 15. Dit is dus alles wat ik zo mooi vind en alles wat mij een echt kerst gevoel geeft!
  Dit jaar heb ik samen met mijn dochter al een hele collectie aan notenkrakers uitgezocht die we willen neerzetten. Heerlijk om te merken dat mijn kinderen er ook zo van genieten en mijn oudste die in de zomer al zegt: mam heb jij ook zo’n zin in kerst met allemaal lichtjes? Heb het al eens eerder gezegd ze is een christmaholic in de dop!