Kerstshow Coppelmans in Nuenen: ik ben in de Kersthemel!

39

We hebben er allemaal eentje: een huistuincentrum. Hét tuincentrum waar je altijd naar toe gaat voor je inkopen, omdat het lekker dichtbij is. En ook gewoon omdat het één van je favorieten is. Dat is Tuincentrum Coppelmans in Nuenen voor mij. De kerstshow is hier steevast één van de mooiste (ze winnen ook regelmatig prijzen). En de Coppelmans Nuenen kerstshow 2020 overtreft weer al mijn verwachtingen!

Een gezellig ‘kerstplein’

Ik neem je graag mee op een virtuele wandeling door de kerstshow. Het eerste dat je tegenkomt in de ‘koude kas’, zoals dat heet, is het kerstdorp. Dit jaar is het door eigen medewerkers gemaakt. Je vindt hier de nieuwste Lemax-huisjes en mooie presentaties om je aan te vergapen. De komende weken wordt er ook nog een soort ‘rotonde’ slash marktplein gemaakt bij het kerstdorp.

Met aan de ene kant van het plein het bos van kunstkerstbomen en aan de andere kant dus het kerstdorp. In het midden komt een grote boom te staan, waarvan lichtjes naar alle hoeken van het ‘plein’ leiden. Kindjes kunnen weer gratis in de nostalgische carrousel, die ook op dit gezellige plein staat.

Winterse magie

De sfeerafdeling begint lekker winters. Er zijn decoraties in wit, blauw, zilver en veel sneeuw en ijs. Je waant je in een bevroren wereld. Gaaf detail vond ik de ski’s aan het plafond, die versierd zijn met besneeuwde guirlandes. En ja, die vele kerstbomen. God, wat kunnen ze hier toch prachtig versieren. De ene boom nog uitbundiger dan de andere.

Zucht. Soms wou ik dat ik in een tuincentrum woonde. Het is zo mooi! Oh, en even een waarschuwing. Ik heb zoveel foto’s gemaakt in deze kerstshow (een paar honderd to be exact). Ik wil er een hoop laten zien dit keer – heb ze natuurlijk niet voor niks gemaakt – dus zorg dat je scrollvinger er klaar voor is, want het zijn er heel wat. Ik denk dat ik nog nooit zoveel foto’s in een blog heb gezet, haha!

Dromen van pastel

Na de winter, komt natuurlijk de lente. De volgende kamer is gereserveerd voor een prachtige pastelbeleving die me – naast kerstkriebels – ook voorjaarskriebels geeft. Er zijn versieringen in saliegroen, roze, lila en wolwit. Het is een heerlijk zacht en zoet vrouwelijk sfeertje.

Normaal koop ik eigenlijk nooit wat als ik voor mijn ‘werk’ een kerstshow bezoek, maar Robert en ik hebben meteen groots ingeslagen en een flinke voorraad saliegroene kerstballen gekocht. Je kunt het maar alvast in huis hebben hè :).

Tuincentrum vol groene ideeën

De volgende ruimte is groener dan groen. En dat past perfect bij Coppelmans, hun slogan is niet voor niks ‘tuincentrum vol groene ideeën’ ;-). In de wanden vind je decoraties in alle shades of green die je maar kunt bedenken. Zo prachtig ingedeeld ook. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom ik deze kerstshow altijd zo mooi vind. En dat is enerzijds natuurlijk door de prachtige sfeerpresentaties overal.

Maar ook doordat de wanden er altijd zo rustig uitzien. Ik zal je maar even iets verklappen: ik ben dus zo iemand die haar kleding perefct op kleur ophangt en in regenboogpatroon in lades heeft liggen. Het maakt me rustig en het is zó satisfying om naar te kijken. Dat is dus precies wat ze hier zo goed doen. Elke wand met kerstballen en andere ornamenten is strak volgens een kleurenpalet ingedeeld. Dat geeft niet alleen overzicht, het is ook gewoon onwijs bevredigend voor je brein, haha!

Manen & sterren (a.k.a. de kersthemel)

Coppelmans in Nuenen doet eigenlijk niet aan thema’s zoals sommige andere tuincentra wel doen met Kerst. Maar toch wist ik deze keer een kleine rode draad te ontdekken: de maan en de sterren. Het begint al in de winterse kamer. Daar staat een prachtige kerstboom vol blauw-witte twinkelende manen. Ik vond het mágisch.

In de groene kamer vind je eveneens mooie manen in de kerstbomen. Maar de piece de resistance is toch wel de baan van sterren die je de trap op leidt naar de tweede verdieping. Ik vond het geweldig (riep letterlijk ‘WOW’ toen ik het zag). En ik begreep dat er volgende week ook nog allemaal lampjes in komen, en dat het dus nog mooier wordt. Can’t wait to see that!

Een balzaal vol kerstpracht

Laten we het even over die bovenste verdieping hebben jongens. Die mag je écht niet overslaan. Het is mijn favoriete ruimte dit jaar. In 2018 en 2019 was de bovenste verdieping slechts deels benut voor decoratie. Dit jaar hebben ze de hele ruimte gebruikt. En hóe! Het is een feestzaal – nee – een balzaal vol kerstpracht. Kreeg er spontaan zin om te walsen.

Geen kleine kamers dus, zoals eerdere jaren. Maar een grote open ruimte die kerst ademt. Boven vind je vooral traditionele en klassieke kerstversiering in de échte kerstkleuren. Er staat een schitterende ‘boog’ midden op een tafel (die me overigens ook weer aan een maan deed denken). Overal liggen kerstballen. En dan op zo’n natuurlijke manier: het lijkt wel alsof ze er groeien, als paddenstoelen uit de kerstgrond.

Notenkrakers & wijn

Op een andere tafel staat een leger aan notenkrakers in allerlei soorten en maten. Ook vind je het wijnthema uitgebreid terug op deze verdieping. In de Kurt S. Adler hoek staat een boom vol ‘wijnglaasjes’ waar de wijn in lijkt te zitten. En ik heb ook versieringen van kurk en andere wine inspired ornamentjes gezien. Ik denk dat de foto’s hieronder wel voor zich spreken, of niet?

Sprookjesbos met koets

En dan is er nog de sprookjesachtige hoek, waar een volledig met mos bedekte koets staat. Práchtig gedaan. Het enige dat nog ontbrak, zijn twinkelende lichtjes om de koets uit te lichten tegen het raam erachter. Maar misschien dat dat nog komt. Ik denk dat het daarvan nog mooier zou worden. Op de vloer is een bosgrond nagebootst. Super mooi. En ja die wanden met kerstballen, ook hier weer zo perfect op kleur gesorteerd. Ik werd er happy van!

There is more to come

Deze kerstshow is zo mooi. Ik heb nog lang niet alles verteld en laten zien (want er moet ook wat overblijven om zelf te ontdekken natuurlijk). Bovendien zijn ze hier nooit klaar met decoreren en stylen. Ze gaan maar door, tot aan december! Echte kerstliefhebbers zijn het.

Hier en daar brengen ze nog wat meer finishing touches aan. Een twinkelend lampje hier, een extra versierde tafel daar. En de komende weken komen er nog allerlei nieuwe kerstspulletjes de winkel in. Dus voor mij alle reden om nog een tweede (en een derde, en een vierde) keer te gaan. Mits de situatie het toelaat, natuurlijk.

Hoe ‘voelt’ een bezoek aan deze kerstshow?

Geweldig! Het voelt geweldig. Ik weet niet hoe ze het doen, maar ieder jaar weer weten ze me te verrassen. Ook al is het dat typische Coppelmans Nuenen sfeertje (waar ik juist zo gek op ben, laten we duidelijk wezen). Het is toch elk jaar weer helemaal anders. Ik vond het heerlijk en echt een luxe om vrijwel alleen te mogen rondlopen in deze wondere kerstwereld.

Op sommige stukjes na – die ik persoonlijk wel wat smal vond, zeker als er sfeerpresentatie staan – zijn de wandelpaden een stuk breder dan voorgaande jaren. Natuurlijk heeft een tuincentrum te werken met de ruimte en paden die ze hebben, ze kunnen het gebouw moeilijk groter maken.

Maar de show is overduidelijk veel ruimer opgezet, waardoor je makkelijk afstand kunt houden van andere bezoekers. Met name boven – in de ‘kersthemel’, zoals ik hem gedoopt heb – is het heerlijk open, ruim en luchtig. Je hebt daar echt een perfect overzicht. En tegelijkertijd is het super knus, sfeervol en gezellig.

Belangrijke informatie

De kerstshow van Tuincentrum Coppelmans is nu geopend en blijft open tot het eerste weekend van januari. Nieuw dit jaar is het grote speeltoestel voor de kinderen bij het restaurant. In December zijn er extra koopavonden. Mocht je vragen hebben over de maatregelen die dit tuincentrum treft rondom Corona, dan verwijs ik je heel graag door naar Tuincentrum Coppelmans zelf. Zij weten daar veel meer van dan ik en hebben ook de meest actuele informatie voor je.

Tuincentrum Coppelmans Nuenen
Kapperdoesweg 8
5674 AJ Nuenen (Brabant)

Openingstijden
Ma t/m do: 9.30 – 18.00 uur
Vrijdag: 9.30 – 21.00 uur
Zaterdag: 9.30 – 17.30 uur
Zondag: 9.00 – 17.00 uur

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

39 reacties

 1. Ziet dat er weer gezellig uit! Tja, dat traditionele rood en groen blijft toch favoriet hoor en ik vind vooral die boom in het begin met al die verschillende tinten groene ballen prachtig. En die twee groen/witte bolle vazen op de voorgrond bij de boom erna.

  • Goedemorgen Saskia,

   Dank je wel dat we weer kunnen genieten van dit mooie tuincentrum. Heel fijn dat je zoveel foto’s gedeeld hebt. Zo zijn we er toch bij geweest.

  • Hoi Saskia,

   Je schrijft: ik zou in deze periode wel in een tuincentrum willen wonen! Dat roep ik ook al jaren en grappig genoeg komt deze droom nu min of meer uit, want we hebben deze week een nieuw huis gekocht op 2 minuten lopen van een Intratuin af! 🙂

   Vrees dat ons jaarlijkse kerst budget dus weer aardig omhoog moet 😉

   Lekker genieten weer van je prachtige plaatjes!

 2. Hallo Saskia…..geen foto teveel.!!!! Zo mooi gestyled een echte kerstsfeer voor iedereen. Mooi de foto’s en jouw reportage erbij die zo heerlujk kerst enthousiast is…ik ben hier in mijn eigen omgeving nog maar de enige want iedereen is nog niet in the mood….maar ik wel. Ik heb weer van alles genoten…..ik wens jou een hele fijne dag en bedankt weer voor je kerstspirit

 3. Wat heerlijk, zoveel foto’s. Dat was genieten en wat hebben ze het prachtig gedaan. Helaas kan ik dit jaar niet kerstshoppen (corona) dus geniet ik zo toch een beetje mee. Dank voor de vele foto’s, enorm blij mee.

 4. Ow wat is dit toch een geweldige lokatie om te gaan kerstsnuiven…. heb al zoveel leuks op je foto’s gezienJe hebt me jaren geleden al aangestoken met je enthousiasme voor Coppelmans Nuenen en sindsdien MOET ik er ook echt minimaal 1x heen. Bij voorkeur vaker natuurlijk…. eens even kijken wij ik kan strikken om mee te gaan

  • ☆°•Heerlijk•°☆

   Wat was dat weer genieten zeg! Lekker veel foto’s….ik heb je blog bekeken met heerlijk kerstmuziek op en met een bakje winter thee….
   En ook al zat mijn kerstsfeertje er niet tussen, heb ik zeker wel veel leuks er tussen gezien.
   Die manen……en die mos bekleedde koets…..Wauw! Hopelijk zijn die ook bij ons te vinden…..(drenthe)

   Wat een mooi opgestelde sfeerimpressie heeft coppelmans nuenen. mooi spullen op kleur, daar wordt het Inderdaad rustiger van. Het is al snel schreeuwerig….en door de accesoires op kleur in kasten te zetten breng je rust. Bij ons in het dorp doen ze dat ook. Heerlijk vind ik dat♡.

 5. Ingrid van Kaam op

  Hallo Saskia,

  Wat een leuke blog weer. Als ik naar de foto’s kijk was het weer smullen voor jullie. Wat een sfeer, heerlijk.
  Gelijk heb je om de kleur van jullie keuze in ballen gelijk mee te nemen anders vis je misschien achter het net.
  Groetjes.

  • Wat een heerlijke sfeer…
   En wat een prachtige kleuren
   Het roze is wel wat voor mij….
   De kleuren die ik in de boom heb lopen van zacht roze, lila naar paars
   Ik zag al een paar mooie ballen die er mooi bij kleuren.
   Al met al de moeite waard om een bezoek te brengen….

 6. Heerlijk om dit te zien, toch wat kerstsfeer virtueel.
  Wel hoop ik echt zelf door een kerstshow te kunnen lopen,
  maar dat is afhankelijk van drukte en pf mensen zich aan de
  regels willen houden. Tot nu toe is het bij aankomst gelijk huiswaarts.

 7. Hoi Saskia geweldig om te zien. Mijn vaste Tuincentrum is De Driesprong in Zoetermeer. Afgelopen zaterdag geopend. Brede paden en gezellige sfeer. Ze hebben er dit jaar weer wat moois van gemaakt. Gr Sonja

 8. Ooooh wat heerlijk om te zien na ’n niet zo’n fijne dag voor mij. Anja en haar team hebben ’t weer prachtig voor elkaar. Ik ga heeel graag, maar enkel als ’t rustig is, weet even zo niet welk moment ’t beste is. Heb je een suggestie? Ik hoop dat zij de witte ballen met groene takjes en goud van Decoris hebben. Enne leuk die regenboog sortering… Ik gedij ook ’t meest bij overzichtelijkheid en rust in mijn kledingkast.

 9. Oh wauw zo mooi ! Traditioneel is voor mij het ultieme kerstgevoel maar vind de andere stijlen ook zo tof! Net of je in een groot sprookjesbos loopt!

 10. Wow, wat een gave kerstshow is dit, ik behoor zelf tot de risico groep en weet nog steeds niet of ik het dit jaar aandurf om 1 kerstshow te bezoeken . Als i het durf dan wordt het toch deze weer vorig jaar 3x bezocht, zo mooi.

  Liefs Yvon

 11. Zooooo mooi, geen foto teveel. Zo kan ik weer veel ideeen op doen. Vanuit Groningen is het wel een dingetje om naar Nuenen te gaan, maar het staat zeker op mijn t0-do lijstje.
  Keep up the good work.

 12. Weer zo’n mooie reportage uit Nuenen! Ik ga ook dit jaar weer een bezoek plannen. Alleen al vanwege die schattige notenkrakers, ik wil in elk geval zo’n kerstbal met een notenkraker.

 13. Hannie Roubos de Kramer op

  Lieve Saskia,
  Wat een geweldige foto’s, kan haast niet wachten om ook te beginnen.
  Maar ik ben nog even te druk met andere dingen.
  Zodra ik ben begonnen laat ik het wel zien.

 14. Hannie Roubos de Kramer op

  Lieve Saskia,
  Wat een geweldige foto’s, kan haast niet wachten om ook te beginnen.
  Maar ik ben nog even te druk met andere dingen.
  Zodra ik ben begonnen laat ik het wel zien.

  Met vriendelijke groet,
  Hannie.

 15. Wouw, echt prachtig!
  Net een sprookje, ik houd van de maantjes, mijn moeder heeft nog een hele oude,zo leuk.

  Groetjes Marijke.

 16. Ingrid Durivou op

  Inderdaad prachtig!!! Geweldige foto’s om alvast een voorproef te hebben!!! Heb er helemaal zin in!!! Ik ga er ook beslist naar toe!!! Bedankt!!! Groetjes, Ingrid Durivou.