Hoe worden de kersttrendvideo’s eigenlijk gemaakt?

16

Vorig jaar heb ik al antwoord gegeven op één van jullie meest gestelde vragen: hoe ontstaan de kersttrends? Dit jaar leek het me leuk om in te gaan op een andere populaire vraag: waar worden de kersttrendvideo’s die de afgelopen weken online kwamen eigenlijk gemaakt? En hoe gaat dat proces in z’n werk? Welke apparatuur gebruiken we? Hoe lang doen we erover? In deze blog leg ik het je allemaal uit! Echt een kijkje achter de schermen dus…

Waar worden de kersttrendvideo’s opgenomen?

Sinds 2015 rijd ik samen met mijn best friend en collega Arvid naar de showroom van kerstdecoratieleverancier Kaemingk in Aalten, een trip van ruim 2 uur enkele reis voor ons. Kaemingk is het bedrijf achter de bekende kerstmerken Lumineo (van de lampjes), Everlands (prachtige kunstkerstbomen) en Decoris (de kerstballen en andere kerstversiering). In hun showroom vind je allerlei prachtige themakamers in verschillende kerststijlen.

Deze thema’s worden door veel tuincentra als inspiratiebron gebruikt voor hun kerstshows. Vandaar dat ik ze de kersttrends noem! De trends spot ik trouwens al een paar maanden eerder, op de grote kerstbeurs Christmasworld in Frankfurt. Daar staat Kaemingk met een grote stand. Maar het filmen, dat gebeurt in Aalten. Normaal gesproken rond maart, dit jaar pas in mei (vanwege Corona).

Arvid en ik tijdens ons bezoek aan de showroom van Kaemingk

Een filmplan maken

Sinds 2016 maak ik, naast foto’s, ook trendfilmpjes in de showroom. Voordat we gaan filmen, maak ik een filmplan. In Frankfurt krijg ik boekjes met daarin foto’s van de trends. Op basis van die boekjes en wat ik gezien heb op de beurs, maak ik een klein filmscriptje. Het is een soort briefing voor mijzelf en voor Arvid.

Elke video heeft een intro nodig en een outtro (een afsluitend stukje). Ik denk alvast na over wat ik ongeveer wil zeggen in die introotjes en outtrootjes en dat schrijf ik op. Daarnaast maak ik een lijstje van wat voor soort scenes ik precies wil opnemen per video, zodat we die kunnen afvinken en zodat we niets vergeten op te nemen. Want stel je voor, je komt thuis en je bent een outtrootje vergeten. Dat is wel lastig met monteren, haha!

De apparatuur die we meenemen

Arvid en ik filmen ieder met onze eigen apparatuur. Ik gebruik de Canon G7X Mark II, een populaire vlogcamera. Arvid heeft een veel uitgebreider arsenaal aan camera’s en film equipment. Hij filmt met de Canon Eos M50, meestal bevestigd op deze shoulderpod.

Hij heeft ook een super handige Gimbal, waarmee je hele mooie smooth bewegende shots kunt maken. Terwijl hij beweegt, blijft de camera perfect recht staan. Hij heeft ook nog een hele goede microfoon die hij op de camera vast kan maken. Je leest al: ik loop nogal achter op hem qua professionele apparatuur, haha!

Trendkamer in 2017, wat had ik toen lang haar!

Spontaan leuke scenes schieten

De showroom van Kaemingk is trouwens niet toegankelijk voor particulieren, alleen voor bedrijven die kerstinkopen komen doen. Voor we gaan filmen krijgen we steevast een rondleiding met nog wat extra uitleg over de collectie. Vaak zijn er ook klanten aanwezig van Kaemingk, daar moeten we rekening mee houden. Daardoor kunnen we niet altijd overal filmen.

Ik neem vervolgens zelf in elke trendkamer de introotjes en outtrootjes op. Voor een filmpje van 3 a 4 minuten heb je verder in totaal zeker 20 minuten beeldmateriaal nodig. Dat komt omdat je het allemaal precies op maat ‘snijdt’ met monteren. Arvid en ik verdelen dat filmwerk. Uiteraard bedenken we tijdens het filmen zelf ook nog wat leuke scenes, en die nemen we dan spontaan op. In deze trendvideo van dit jaar zie je helemaal op het einde een goed voorbeeld van zo’n spontane scene!

Verschillende keren filmen

Sommige scenes moeten we vanuit verschillende hoeken filmen. Dan doen we ze twee keer. In het filmpje hieronder van vorig jaar zie je bijvoorbeeld rond 1:53 dat ik een ornament vastpak in de kerstboom. Een keertje is dat van veraf gefilmd, en de tweede keer doen we een close-up. Dat monteer je dan zo over elkaar dat het lijkt alsof het in één keer gefilmd is met twee camera’s.

8 filmpjes en een hoop foto’s in 5 uur tijd

Het filmen van de 7 trendvideo’s en de sneak preview doen we in ongeveer 5 uurtjes. En dat is keileuk, maar vooral keihard werken! Zonder een filmplan en goede voorbereiding haal je dat echt niet. Ondertussen maken we ook nog foto’s in alle trendkamers en foto’s van mij.

Die hebben we nodig voor in de trendblogs, voor op Instagram en ook soms voor de thumbnails bij de video’s (daarover later meer). En ja, die foto’s zijn niet allemaal even serieus, haha. Hieronder een paar beelden die het niet tot de kersttrendblogjes hebben gered ;-).

Kersttrendvideo’s monteren

Bij thuiskomst begint het grote werk pas: het monteren! Daarvoor gebruik ik het programma WeVideo. Het is een betaald programma, waarvoor je niks hoeft te installeren op je computer. Het werkt gewoon in je webbrowser. Dat heb ik nodig, want ik werk op een Chromebook. Daar draait geen Windows op, maar Chrome OS en daardoor kan ik geen software installeren.

In WeVideo laad ik alle videobeelden in en monteer ik de video’s op de muziek. Ik voeg mijn beeldmerkje toe (het hulsttakje in de hoek) en het Christmaholic titelfilmpje. Meestal heb ik tussen de 2 a 4 versies nodig voordat ik happy ben met het eindresultaat. En dan gaat WeVideo de kersttrendvideo renderen en kan ik hem in hoge kwaliteit opslaan.

Kersttrendvideo’s monteren in WeVideo

Voice-overs opnemen

Bij de trendvideo’s van dit jaar hoor je mij praten, terwijl er iets anders in beeld is. Daarvoor neem ik voice-overs op. Dat doe ik thuis, op de bank, met een deken over me heen zodat het geluid niet te hol klinkt, haha. Dat gaat uiteraard niet in één keer goed. Het is ook niet mijn favoriete onderdeel van het proces, haha. Maar goed, die voice-overs upload ik vervolgens naar WeVideo en monteer ik op de juiste plek onder het filmpje.

Muziek uitzoeken

Elke keer als ik een nieuwe video publiceer, krijg ik een aantal keer de vraag: “waar is dat liedje van?”. Nou, meestal van Epidemic Sound, haha! Op alle muziek rust auteursrecht. Je kunt dus niet zomaar een kerstliedje onder je video zetten. Ik heb daarom een abonnement op Epidemic Sound, daar kun je muziek downloaden die je wel mag gebruiken onder filmpjes.

Maar dus alleen als je een betaald abonnement hebt. Ik probeer zo veel mogelijk liedjes te gebruiken die ik nog niet eerder onder een video heb gezet. Elk jaar komt er weer nieuwe kerstmuziek bij, dus dat lukt redelijk. Maar inmiddels ben ik toch wel door de voorraad heen. Dus ik vrees dat ik niet aan hergebruiken ontkom.

Epidemic Sound, waar ik mijn muziek koop

Thumbnail voor de video’s maken

Thumbnail maken & ondertitelen

Als de videomontages klaar zijn, dan download ik ze op mijn computer en upload ik ze naar YouTube. Maar dan ben ik er nog niet! Ik maak handmatig ondertiteling voor de kersttrendvideo’s, in het Nederlands en in het Engels. Daar ben je best even zoet mee, want het moet precies op het juiste moment onder de video komen. Gelukkig heeft YouTube daar zelf een handige tool voor. Ook maak ik een beschrijving bij de video en voeg ik tags toe.

En wat ook echt niet kan ontbreken, is een thumbnail! Dat is het plaatje wat je ziet voordat je op play klikt. En ook het plaatje wat je ziet als een YouTube-filmpje ‘embed’ is op een website, zoals de video van Mountain Lodge trend eerder in deze blog. Deze plaatjes maak ik meestal met PicMonkey, ook daar heb ik een betaald abonnement op.

Ondertiteling toevoegen

Beschrijving en thumbnail toevoegen

Veel werk, maar het is het waard! Toch?

En dan schrijf ik natuurlijk ook nog een uitgebreide trendblog bij elke kersttrend, inclusief mooie foto’s die ik allemaal bewerk voor publicatie. Plus nog wat social media posts voorbereiden, stories op Instagram, een post op Facebook etc! En dan ben ik écht klaar :).

Best een uitgebreide klus dus voor een paar minuten film, een paar regeltjes tekst en een set aan foto’s, haha. Maar ik doe het met heel veel plezier. Ieder jaar weer merk ik dat jullie echt in de stemming komen van het kijken van de filmpjes. En ik krijg zulke toffe reacties op YouTube, Facebook, Instagram en hier op de blog. Dus ik blijf het – zo lang als het mag van Kaemingk – lekker doen.

En ook al ben ik absoluut geen professional op het gebied van filmen en video, ik vind het super tof om te merken dat ik er elk jaar weer een beetje beter in word. Anyhow, ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik het maken van de kersttrendvideo’s precies aanpak. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust hieronder! Ik beantwoord ze met veel plezier. Enneh, abonneer je vooral op mijn YouTube-kanaal als je geen video meer wil missen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

 1. Wat leuk een kijkje achter de schermen. Nu kunnen wij past echt beseffen hoeveel werk het allemaal is en mag he blij zijn met de hulp van jouw best friend. Ik hoop dat jullie ook dit jaar weer heel veel waardering gaan krijgen. Ik vind het allemaal GEWELDIG

 2. Ik heb me altijd gedacht wat een werk en je videos zijn echt en super mooi gedaan! 2020 is een bijzonder jaar en voor somige is contact via de online wereld erg belangrijk. Bedankt voor de gezelligheid die je naar ons toe brengt!

 3. Jeetje dit is idd een fulltime baan.. dat heb je totwwlniet door als je het filmpje kijkt.. maarja ik ben dan ook geen vlogger. .
  Wat ik leuk zou vinden is een video van jullie bloopers, volgens mij moet dat beeldmateriaal er ook zijn buiten de foto’s om . Ik zou helemaal in een deuk liggen..
  Nogmaals bedankt dat je dit allemaal voor ons doet! Ik wordt er altijd erg blij van..

 4. Wat super leuk om dit te lezen. En het is zeker een hoop werk, maar je volgers zijn erg blij dat je dit voor ons doet. Het is elk jaar weer genieten van je blogs, blogs en vele mooie sfeerfoto’s. Ik denk dat het een droom is voor elk kerst verslaafd persoon. Van mij in ieder geval wel. En dat je deze maanden je alleen focust op Christmaholic is nu nog duidelijker. Een baan ernaast is niet te doen. Dit is al een volledige baan… Dank je wel dat je dit doet.

 5. Bianca van den Boogaard op

  Wat leuk zo’n kijkje achter de schermen!

  Ik vind je video’s geweldig en geniet altijd van de voorpret. Dit jaar een beetje extra omdat ik vermoed dat we straks niet meer zo anel naar een tuincentrum kunnen.

 6. Zo begrijp je nog beter hoeveel werk er achter een site als Christmaholic zit.
  Ik wist dit al wel, maar van hierboven las ik toch weer wat dat ik dacht: oepsss.
  Voor mij/ons super tof om te zien, en dat je dit allemaal deelt is best bijzonder.

  Liefs, en veel plezier morgen in mijn provincie

 7. Wow, wat een werk zeg! Enorm leuk om eens uitgebreid te lezen wat er allemaal bij komt kijken. Het harde werken wordt hier zeer gewaardeerd en ik geniet ervan.

 8. Ingrid van Kaam op

  Hallo Saskia,

  Eigenlojk heb je er helemaal geen erg in hoeveel werk het allemaal is. Wel leuk om te lezen hoe jullie het doen.
  En…petje af voor jullie hoor.

 9. Wow, wat een werk! Super tof dat we zo een kijkje achter de schermen krijgen van je 🙂 ik ben blij dat je er graag tijd in steekt, zo hebben wij kerstfans ook al een hoop voorpret haha

 10. Janine Ververs op

  Wauw, wauw, wauw! Nog meer credits, eer en applaus! Natuurlijk snappen wij vanaf onze banken (en onder dekentjes) dat er wel ietsje meer bij komt kijken dan even shooten en uploaden, maar je laat het er zo makkelijk uitziet dat ik dat gauw vergeet. Jullie zorgen er voor dat ik even helemaal meegezogen word in jullie kerstwereld. Duizendmaal dank, want wat is het even heerlijk wegdromen. Jullie doen het echt supergoed, en ik ben heel blij dat ik je volg!

 11. Superleuke uitleg! Zo zie je maar dat er heel veel bij komt kijken. Ik ben arvid en jou dankbaar, want ik geniet al jaren van alle filmpjes, foto’s etc. Als je een keer wat verder weg wilt kijken, is tuincentrum Osdorp een aanrader. Deze hebben vaak een ski lift boven de kerstbeurs draaien, supergaaf, hoewel ik mijn man daar nooit in krijg uiteraard