DIY! Kerstschilderijtjes van mos maken

17

Afgelopen zomer liep ik met mijn zusje een woonwinkel binnen hier in Eindhoven. Op de muur hadden ze met mos het logo van de winkel nagemaakt. Dat bracht me op ideeën! Zoiets zou ik natuurlijk – in simpelere vorm – ook in kerstvariant kunnen maken. Zo gezegd, zo gedaan. In deze blog laat ik je zien hoe je kerstschilderijtjes met mos maakt. Het is echt superleuk om te doen!

Wat heb je nodig voor dit knutselproject?

Zoals altijd heb je niet veel verschillende spulletjes nodig. Ik hou gewoon van simpele knutselprojecten voor Kerst die niet al te veel geld kosten! Wil je deze kerstschilderijtjes met mos maken? Zorg dan dat je in huis hebt:

 • decoratiemos (gedroogd)
 • een fotolijst
 • dik papier ter grootte van je fotolijst
 • lijmpistool + lijm
 • eventueel versieringen
 • pen of potlood

Gebruik bij voorkeur wat dikker papier, want door de lijm gaat je kerstige kunstwerk anders te veel bol staan. In plaats van een lijmpistool kun je vast ook werken met hobbylijm. Dat is denk ik ook beter wanneer je dit samen met je (klein)kinderen maakt. Maar persoonlijk vind ik warme lijm altijd het fijnste werken. Omdat je gedroogde mos gebruikt, blijft de kleur van je schilderij altijd hetzelfde.

Hoe maak je deze kerstschilderijtjes met mos?

Mocht je het nog niet hebben uitgevogeld, het maken van deze kerstschilderijtjes met mos is echt poepiedoepiesimpel. Je begint met het maken van een schets of tekening. Ik heb gewoon uit de losse pols gewerkt en met de hand de letters geschreven en het kerstboompje getekend op het papier.

Als je dat niet fijn vindt, kun je uiteraard ook in Word of Canva met een mooi lettertype je gewenste woord schrijven. Dat print je vervolgens uit en gebruik je als basis. Vervolgens vul je de getekende of geprinte letters (of het getekende patroontje) beetje bij beetje met wat hete lijm. Verdeel er beetje bij beetje plukjes gedroogde mos overheen tot je klaar bent.

Het puntje op de j van JOY heb ik gemaakt met behulp van een houten sterretje waar ik wat mos in heb gedaan. En dat was het basically. Het enige wat je nog moet doen is je schilderijtje inlijsten. Ik gebruikte daarvoor een fotolijst waar ik de glasplaat uit heb gehaald.

Variatietips voor je mosschilderij

Ik heb voor één soort mos gekozen, maar je kunt natuurlijk ook variëren met verschillende soorten en kleuren. En er zo een nog kunstzinniger en creatiever geheel van maken. Maak je een kerstboompje? Dan zou je die natuurlijk ook kunnen versieren met gouden sterretjes of bolletjes.

Daarnaast zou je kunnen werken met een beschilderde basis voor je schilderijtje of met een ander soort papier als ondergrond. Kraftpapier op karton zou denk ik ook werken. En tot slot lijkt het me ook super gaaf om een mosschilderij te maken op een mooie oude houten plank die je bijvoorbeeld eerst in een warme kleur beitst. Die had ik even niet voorhanden, en daarom werden het schilderijtjes in een fotolijst.

kerstschilderijtjes met mos makenkerstschilderijtjes met mos makenWat vind jij van deze kerstschilderijen met mos?

Ik hou van mos en werk er graag mee in de decoraties die ik maak! Je krijgt er prachtige, natuurlijke creaties mee voor de feestdagen.  Is dit ook jouw stijl? Hier vind je nog meer blogs met kerstversiering om zelf te maken. Natuurlijk hoor ik heel graag wat jullie van deze kerstschilderijtjes met mos vinden. Is het iets voor jou om te maken? Vertel het me vooral in de comments hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

17 reacties

 1. Heel leuk, op een houten plank is top idee. Volgens mij heb ik nog gedroogd mos en zeker een houten plank. Ik doe dit jaar niet aan kerstshoppen, corona, maar dit idee is superleuk en uitvoerbaar. Dank je wel.

 2. Hoi,
  Echt heel leuk! Vind de “schilderijen ” van mos ook zo mooi, of een hele wand.
  Ga ik proberen, super idee.

  Groetjes Marijke.

 3. Ik vind dit enorm leuk
  Misschien als ik de tijd ervoor heb dat ik dit ook ga maken
  Zit je ook op pinterest met je ideen en zelf gemaakte spullen ?