Wow! Dit is de kunstzinnige John Lewis kerstcollectie

25

Kennen jullie het Britse warenhuis John Lewis? Vast wel! Als kerstliefhebber kun je niet om de mooie kerstproducten van dit merk heen. En de kerstreclames zijn steevast prachtig. Wat je misschien nog niet wist, is dat je de kerstspullen van dit merk gewoon online kunt shoppen! De verzendkosten bedragen 7,50 pond en binnen 2 – 4 werkdagen heb je je pakket in huis. Dusss… hoog tijd om jullie de práchtige beelden van de John Lewis kerstcollectie 2020 te laten zien!

John Lewis kerstcollectie 2020

De thema’s van John Lewis zijn dit jaar geïnspireerd op kunst. Specifiek: de kleuren en creativiteit die kunst ons brengen en het idee dat kunst voor iedereen is. Kerst is volgens het warenhuis een tijd om creatief te zijn. Of dat nou betekent dat je tijd en energie steekt in het bijzonder versieren van je huis, zelf decoraties maken, koken of gewoon samen komen met geliefden om mooie herinneringen te maken.

De kerstthema’s van John Lewis omarmen ieder een bepaalde kunststroming. Ze heten achtereenvolgens Impressionism, Bloomsbury, Art of Japan, Renaissance, Pop Art, Post-Impressionsm en Art Nouveau. Ik heb zelf de kerstballen verstand van kunstgeschiedenis, maar gelukkig heeft John Lewis wat informatie op de website gezet. Dus daar ga ik dankbaar gebruik van maken, haha! Oké, hier komen de 7 stijlen van John Lewis voor kerst 2020.

1. Renaissance

In dit eerste kerstthema van John Lewis voor 2020 vind je knipogen naar literatuur, muziek en religieuze iconen, maar dan op een moderne manier. Het kleurenpalet is zacht met warme neutrale tinten, blush pink en mintgroen. Accentjes van goud en koper maken het af. In dit thema mogen kunstbloemen, -takken en sprays niet ontbreken. Zoet, zacht, vrouwelijk. Typisch renaissance dus!

2. Post Impressionsm

Thema nummer twee is vernoemd naar de kunststroming die beroemd is geworden door schilders als Paul Gaugin, Van Gogh, Henri Rousseau en Paul Cézanne. Het Post-Impressionisme stond bekend om felle kleuren en abstracte vormen en het gebruik van dikke lagen verf (aldus die website hè, ik heb geen idee of er iets van klopt ;-)).

Dit kerstthema is rijk. Kleuren als groen, blauw en goud staan centraal. Aangevuld met tropische vogels, dieren en insecten waarmee een imaginary fantasyland wordt neergezet. Qua materialen tipt het warenhuis voor dit thema fluweel, alternatieve pieken en unieke christmas stockings. Het is kleurrijk, een tikkie tropisch en absoluut more is more. 

3. Pop Art

Ha, deze stroming ken ik! Dit thema is kleurrijk, opvallend, uitdagend en spannend. Er zijn kleurrijke lampjes, versieringen voor kinderen, regenbooggekleurde ornamentjes, neon-sterren en andere maffe dingen. Pop-Art betekent “alles mag”, dus dat zie je ook absoluut terug in de foto’s en versieringen die bij dit thema horen. Mijn ding is het niet echt, maar hey… wie weet word jij hier wel heel blij van!

4. Impressionism

Het impressionisme probeerde het alsmaar veranderende licht en het verstrijken van de tijd vast te leggen met kleine, dunne, individuele penseelstreken. Dat principe ligt ten grondslag aan het winterse en koude kerstthema dat ik je nu graag laat zien. Het ‘vernieuwende’ aan deze stijl, is het idee dat sneeuw niet alleen puur wit hoeft te zijn. Dat zie je o.a. terug in de nu onwijs populaire iriserende ornamenten en versieringen.

5. Bloomsbury

Alweer het vijfde thema heet Bloomsbury. Deze naam zei mij eigenlijk het minste. Het blijkt geïnspireerd te zijn op de ‘Bloomsbury Set’: een groep artiesten en schrijvers die in de vroege jaren ’00 van de 19e eeuw samen werkten, studeerden en leefden in Londen. De ontwerpen hebben een nostalgische, knusse en gezellige look. Warme tonen van koper worden gemixt met opvallende, juweelachtige tinten zoals paars, rood en blauw. Dit stijltje past perfect bij bruinleren en houten meubels en prachtige vloerkleden.

6. Art of Japan

Dit zesde kerstthema van John Lewis voor 2020 combineert traditionele Britse kerstversieringen met typisch Japanse iconen, zoals Kokeshi poppen, kersenbloesem, lantaarns, vissen en Japanse katten. Deze stijl is gebaseerd op de Japonisme-beweging uit het midden van de 19e eeuw. Artiesten die deze stroming aanhingen, gebruikten elementen uit de traditionele Japanse kunst en gaven er een moderne draai aan.

7. Art Nouveau

En dan zijn we alweer toegekomen aan de laatste van de zeven kerstthema’s: Art Nouveau. Deze stijl is opgehangen aan de architectuur, schilderkunst, juwelen en het glas uit de Art Nouveau-tijd met haar glamour en overdaad. Maar dan uiteraard wederom met een moderne twist. De belangrijkste kleuren zijn goud, blauw, zwart en wit. Er is zelfs een goudkleurige kunstkerstboom, wow. Wat een showstopper!

John Lewis Kerst 2020: welk thema is jouw favo?

Nou, ik hoop dat je de mooie foto’s en plaatjes + het mini lesje kunstgeschiedenis van de slechtste docent ever leuk vond om te zien en lezen, haha! Mijn favorieten uit dit rijtje zijn de Bloomsbury- en de Post-Impressionism. En jij? Welke thema’s van John Lewis voor kerst 2020 springen er voor jou het meest uit? Laat het me zeker even weten in de reacties hieronder. Zin om eens rond te neuzen op de webshop van John Lewis? Doen! Hier vind je alle spulletjes uit de kerstcollectie.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

25 reacties

 1. Goedemorgen Saskia! Wat een leuke stijlen zeg! Je ziet echt wel de kunststromingen terug in de aankleding. Wat leuk om het zo een naam te kunnen geven. Leer je ook nog eens wat. 😉 Ik vind de Renaissance en Pop art (voor de kids) de vrolijkste stijlen, vooral dat pastel spreekt me aan. Heb ik ook zo ongeveer in mijn slaapkamer (met meer roze haha). Liefs van Guenievre!

 2. Ik zou gaan voor een combinatie van Impressionisme en Bloomsbury met een vleugje art of Japan en een snufje Art Nouveau, ‘n mespuntje Pop art op een bedje van renaissance. Kortom eigenlijk vind ik ze bijna allemaal wel iets hebben en ik zou dan van alles een klein beetje gebruiken.

 3. Trees Lewis -Berends op

  Altijd heel mooi de kerst en alles wat ermee te maken heeft van John Lewis. Persoonlijk zag ik moois in Bloomsbury en Art of Japan. Maar dat komt door mijn eigen interieur en kerstversiering..

 4. Hallo Saskia,

  De kleuren van Bloomsburry passen heel goed bij mijn kerstkleuren.
  Ik vind het allemaal erg mooi gepresenteerd.

  Groetjes
  Ingrid

  • Hoi Saskia,
   Wat mooi allemaal, ik heb al even op de site van John Lewis gepeekt ,wat zou ik daar graag even rondsnuffelen!.
   Ik vind Impressionism en Bloomsbury het mooiste voor
   mijzelf, ik vindt de Tree Toppers ook zo leuk.
   Nou ja vol mij ga ik mezelf herhalen, het is gewoon prachtig!. 🙂
   Groetjes Marijke☆

 5. Oh my, oh my, hier gaat met kersthartje sneller van kloppen. Welke vind ik het leukst, het mooiste……eigenlijk wil ik geen keuze maken en pik van alle stijlen wat. Love love love it, ik wil het ik wil het ik wil het. Lieve groetjes ☃️

 6. Wat prachtig allemaal! Pop art en Art of Japan spraken me iets minder aan maar vond ik wel heel leuk bedacht. Terwijl ik heel erg van Art Nouveau hou, vond ik daar een aantal dingen niet zo Art Nouveau maar er valt eigenlijk uit elke collectie wel een aantal mooie dingen te halen. Wel zag ik in de Art Nouveau trend een paar chinoiserie elementen. Dat was rond die tijd ook helemaal hot (denk servies en meubeltjes met bamboe look). Renaissance en Impressionism zijn mijn favoriet, Staat er niet nog ergens een oud V&D pand leeg waar John Lewis zich kan vestigen?

  • Nog even een vervolgreactie. Ik ben even op de site van John Lewis aan het struinen. Wat een prachtige spullen!!!! Zojuist een prachtig jugendstilkopje (Goddess Head Tree decoration), een glazen eekhoorntje, het houdt maar niet op! Dankjewel Saskia voor deze tip!

 7. Mijn favorieten zijn ook de Bloomsbury- en de Post-Impressionism. Prachtig zeg. Ik heb groen en goud tinten in de boom maar misschien wat blauwe ornamenten toevoegen, paar mooie grote vogels ofzo. In ons nieuwe huis wordt de muur waar de kerstboom komt te staan in een donkere blauw tint gesaust dus dat is denk ik wel heel leuk.

  Mijn zoontje van 7 vindt pop art geweldig. Hij is al net zo gek op kerst en leest graag mee op jouw blog.

 8. Oh wat een heerlijkheid! Ik heb sinds vorig jaar twee bomen, een roodwitzilvergoudgroen wat goed combineert met het Japanse thema en een beetje een gekke boom die prima past bij Pop Art, maar het Post Impressionsm vind ik ook wel te gek. Ik heb een groter huis nodig 😉

 9. Erg leuk om de verschillende stijlen te zien! Ik ga denk ik voor Impressionism maar Bloomsbury lijkt mij ook gaaf en wat anders

 10. Art Nouveau vind ik het mooiste, maar ook Japan heeft wat. En zelfs de lagen simpele ballen in de kerstboom van de Pop-Art stijl (de rest ervan niet). De andere stijlen zijn nogal druk en overweldigend en roze of helemaal wit spreken me niet aan.