Zo creëer je een kerstshowgevoel in je eigen huis

6

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb nóg meer zin om uit te pakken met kerstversiering dan eerdere jaren. Voor mij is het nog wel te doen om een hoop kerstshows te bezoeken, maar ik kan me voorstellen dat dat dit jaar niet voor iedereen weggelegd is. Genoeg reden dus om volop voor het kerstshowgevoel in je eigen huis te gaan! Hoe maak je het nou net zo grandioos en sfeervol als in de tuincentra? Ik heb een aantal tips en ideeën voor je!

1. Pick a theme

Begin met het kiezen van een thema en bepaal een kleurenpalet. Als je in een kerstshow rondloopt dan zie je altijd dat de kamers of hoeken in één stijl en één thema gedecoreerd zijn. Dat zelfde thema komt op verschillende manieren terug, in verschillende combinaties.

Ik maak altijd een moodboard voor mijn kerstversiering en bepaal ook echt een thema. Dit jaar is dat thema ‘Frozen nature meets Classic Christmas’, eigenlijk een combinatie van twee mooie stijlen. Op basis van dat thema versier ik mijn hele huis!

Mijn moodboard van dit jaar

2. Begin lekker vroeg en breid langzaam uit

Een kerstshow opbouwen duurt weken, zo niet maanden! De tuincentra beginnen er hartje zomer al mee en blijven decoreren en uitbreiden tot in december. Wil jij een kerstshowgevoel in je eigen huis? Begin dan ook gewoon lekker vroeg en neem er de tijd voor.

Zo kun je uitgebreid decoreren en stapje voor stapje uitbreiden en heb je er weken plezier van. Eerst de lichtjes in de tuin bijvoorbeeld, dan wat kransen aan de deur. Vervolgens komt de eerste (ja de eerste) kerstboom boven water… en zo ga je stap voor stap verder… En je hoeft heus niet te wachten tot na Sinterklaas haha. De beste man heeft mij persoonlijk verteld dat hij kerstbomen op zijn verjaardag alleen maar gezellig vindt.

3. Meer dan één kerstboom in huis

Waarom zou je genoegen nemen met maar één kerstboom in je huis? Kerstshows staan altijd vol met bomen! Je wil niet weten hoeveel ze er elk jaar neerzetten en versieren. In ons appartementje van 70m2 hadden we al twee grote bomen en een paar kleintjes staan.

Hier in ons nieuwe huis is dat aantal absoluut uitgebreid. We hebben twee bomen in de woonkamer, eentje in de kledingkamer, eentje in de slaapkamer en ook nog een echte in de tuin! Dus ik zou zeggen: leef je uit. Zet bijvoorbeeld vroeg een kunstkerstboom en zet er later nog een echte bij. Hou je vooral niet in.

Onze kerstboom in de slaapkamer in 2019

4. Versier je kerstboom uitbundig

In kerstshows houden ze zich nooit in qua versiering. De bomen zitten vaak PROPPIEVOL decoratie. Ik vind het vaak ietsje té voor thuis (vaak zie je door de ballen de boom niet meer). Maar je kunt natuurlijk wel wat uitbundiger versieren dan je normaal zou doen. Net iets meer ballen, wat takjes erin, extra lampjes.

In dit artikel vind je allerlei versiertips van echte kerstboomstylisten. Zoals het werken met groepjes van dezelfde decoraties, verschilende soorten kerstlampjes, onverwachte accessoires in je boom hangen en kunsttakken in je kerstboom verwerken voor meer volume en diepgang.

5. Geef elke kamer een christmas makeover

In het verlengde van tip nummer drie: geef elke kamer in je huis een christmas makeover. Dat hoeft niet helemaal over the top en super uitgebreid, maar sprinkle overal wat christmas magic. Een kerstkrans of kleine kerstboompjes op het toilet, een guirlande aan de spiegel in de badkamer, een klein kerstboompje met ‘eetbare’ ornamenten in de keuken.

Elke ruimte van je huis krijgt aandacht, zodat je overal continu dat echte kerstgevoel creëert. En zodat jij – overal waar je bent in huis – kan baden in dat heerlijke kerstgevoel. Ik heb al diverse blogjes online staan met tips voor versiering in elke ruimte. Zoals bijvoorbeeld in de badkamer of het toilet. Morgen komt er nog een blog online met tips voor de slaapkamer. En zo ziet mijn kerstkeuken er dit jaar uit!

5. Ga voor groot!

Een kerstshow is altijd zo bijzonder en overweldigend, dat komt deels omdat het zo groots is. Je ziet er dingen die je thuis niet zo snel neer zou zetten. Maar waarom niet eigenlijk? Ik investeer de laatste tijd elk jaar in een paar toffe winterse statement pieces.

Grote spullen, die je elk jaar weer tevoorschijn kunt toveren en op een andere manier kunt gebruiken. Zo kocht ik vorig jaar een mooie oude, houten slee. En dit jaar heb ik oude schaatsen gekocht en hele mooie houten ski’s. Die staan nu naast mijn kerstboom te shinen.

6. Een grande entree

Iedere kerstshow start met een grande entree. Toch? Geef je voordeur ook een toefje kerstmis! Hang een krans aan de deur, leg een speciale kerstdeurmat neer. Zet een klein kerstboompje naast de deur met lampjes erin. Een guirlande om de deurpost met lampjes zou ook kunnen! Maak er een feestelijke binnenkomst van, zodat je iedere keer als je thuiskomst van je wandelingetje of supermarktbezoek weer vrolijk en kerstig begroet wordt door je eigen huis!

Foto: Lights4fun

Foto: Lights4fun

7. Versier de gevel en de tuin

En nu we het toch over de buitenruimte hebben: ook daar mag versiering uiteraard niet ontbreken. Hang lichtjes aan je gevel, versier je tuin met lichtfiguren, hang kunststof kerstballen in de boom buiten. Misschien wil je wel helemaal Amerikaans gaan en een heuse lichtshow creëren in je tuin? Of je zet een hele grote vlaggenmast kerstboom in je voortuin van Fairybell.

Ik ben dit jaar all out gegaan (voor mijn doen dan) nu we voor het eerst een tuin hebben. In de video hieronder zie je het versierproces en het resultaat. Vooral de kerstboom met Twinkly lichtjes die je met een app kunt bedienen is echt geweldig! Al moet ik eerlijk toegeven dat hij het grootste gedeelte van de tijd gewoon rustig staat te twinkelen met gele en witte lichtjes hoor.

8. Alle zintuigen prikkelen, geur niet vergeten

Een goede kerstshow prikkelt al je zintuigen. Niet alleen moet het er mooi uitzien, het mag ook mooi klinken (kerstmuziek), je wil dingen kunnen aanraken (zachte dekens of kussens om mee te knuffelen op de bank). En geur is ook erg belangrijk! Ik heb altijd kerstgeurkaarsjes aan staan.

O.a. H&M Home heeft hele lekkere en betaalbare, al is er op het moment dat ik dit schrijf (vlak na Cyber Monday) weinig op voorraad. Verder zijn Yankee Candle, Cracklez en Woodwick leuke merken. En je kunt natuurlijk ook zelf kerstgeurkaarsen maken. Hier lees je hoe je dat doet.

9. Zet een kerstdorp neer (al is het een kleintje)

Ik ben er zelf niet zo’n fan van, maar als je er graag naar kijkt in het tuincentrum: waarom zou je dan thuis geen klein kerstdorpje maken? Dat hoeft echt niet op grote schaal. Arvid (mijn best friend & collega) maakt bijvoorbeeld elk jaar een kerstdorp op het tv-meubel in de woonkamer.

Die is 120 bij 40 cm en toch heeft het een flinke impact! Hieronder zie je fotootjes van zijn dorpje dit jaar. In de vensterbank heeft hij nog een vliegende kerstman die in de wolken tussen de bomen zweeft gemaakt. Simpel, maar super leuk (ook voor kinderen die langslopen in de straat).

10. Creëer kerstbeleving

Wat ze ook altijd zo goed doen in tuincentra (zeker buiten coronatijd) is beleving creeëren. Een speciale winterwonderavond waar je kerstworkshops kunt doen. Mensen die kerstliedjes staan te zingen. Bewegende diertjes om naar te kijken of een echte kerststal met levende dieren. Dat soort dingen!

Zorg ook thuis voor die heerlijke kerstbeleving. Ga lekker knutselen op een zaterdagmiddag met het hele gezin. Speel kerstspelletjes. Kijk kerstfilms. Maak een activiteitenkalender en laat je kinderen elke dag iets uitkiezen om te doen na school. Steek elke avond op een vast tijdstip samen alle kerstlichtjes aan in huis (daarvoor heb je handige klik-aan-klik-uit systemen met afstandsbediening).

Kerstshowgevoel in je eigen huis

En… ben je geïnspireerd geraakt om er dit jaar een nog mooier en uitgebreider kerstversieringsfeest van te maken thuis dan eerdere jaren? Of heb je al deze tips al toegepast? Ik hoor het graag in de reacties hieronder! En als jij zelf nog een tip hebt om van je huis een kerstshow te maken, laat het dan zeker achter in de reacties hieronder. Ik kan altijd nog meer kerstgevoel gebruiken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Hallo Saskia,
  Heel veel inspiratie in deze blog ,ik zou het allemaal willen doen als echte christmaholic ,maar wij hebben dit jaar een andere uitdaging. We hebben namelijk een poesje van 5 maanden oud ,die alles mooi vindt om in te klimmen . De kerstboom wordt dus ook een beleving ,maar we gaan het toch doen en zien het wel of hij de kerst haalt , de boom bedoel ik dus, de poes haalt het wel hoor . Nou alvast nog veel plezier met verder versieren. Groetjes van Cora

 2. Ik heb net als andere jaren alles versierd maar wel eerder als anders.
  Ik heb 26 november mijn boom gezet en dat is altijd het laatste item.
  Ben dus nu ook helemaal klaar en ben lekker aan het genieten
  Heb iedere dag lekker een geur kaarsjes aan.
  En wacht op je leuke inspiratie blogs op je christmaholic site.
  Dus volop genieten☺
  Ook ik heb een jong huisdier een jonge hond, maar het gaat uitstekend ze staat wel elke keer nieuwsgierig te kijken maar doet gelukkig niks met mijn boom.
  Groetjes en succes Stefanie

 3. ☃️Hoi Saskia,
  Wat een super leuk kerstdorp heeft Arvid, de vensterbank is ook heel gezellig trouwens.
  Een huis vol met kerstversiering vind ik echt zo leuk maar nu ik alleen en de ben doe ik meer de buitenkant van het appartementje , de huiskamer en de gang.
  Maar het is inderdaad gezelliger als alles is mee versierd.
  Ik heb zelf ook al een keer schaatsen gekocht maar dan houten, daar kon ik nooit op schaatsen pfff wat een drama maar als decoratie heel mooi.
  Ik vind de skies en de slee ook heel mooi by the way!
  Jullie huis begint er steeds mooier uit te zien .
  Groetjes Marijke. ☃️

 4. Goedemorgen Saskia,

  Ik ben dit jaar idd erg vroeg begonnen met versieren (eind oktober), omdat wij dit jaar niet naar tuincentra konden gaan. Ik heb best nog wat online kunnen kopen al is dat veel minder leuk dan in het echt. Ik ben namelijk van het zien en voelen. Maar ben enorm blij dat online shoppen wel kon. Wat ik wel merk is dat ik in de rest van het huis minder versierd heb. Normaal gesproken staat er in elk vertrek een kerstboompje, maar kan mij er niet toe zetten, zoals zoveel dingen…. Hopelijk volgend jaar weer lekker naar de kerstshows. Fijne dag vandaag. En ben benieuwd naar je aftelvlog.

 5. Hallo Saskia,
  Wat een leuke versieringen heb je.
  Beneden vind ik wel voldoende hoor.
  Boven ben ik alleen om te slapen dus daar doen we niets.
  Ik vind trouwens jouw keuken wel heel mooi en heel subtiel.

 6. Wat een inspiratie weer, heerlijk om te lezen en zien.
  Ziet er nu alweer tof bij je uit, geniet er zelf ook van.

  Liefs, en een fijn weekend