Thuisblijfkerst! 25 toffe dingen om thuis te doen rond de kerstdagen

9

Corona-tijd of niet (en lockdown of geen lockdown): de Kerstdagen zijn bij uitstek perfect om lekker binnen met je geliefde of je gezin te cocoonen. Samen knus thuis zijn, films kijken, relaxen en leuke dingen doen. Creatief bezig zijn, elkaar op een leuke – andere manier leren kennen. Spelletjes spelen! Er is genoeg te doen! In deze blog deel ik 25 ideetjes & dingen om thuis te doen rond Kerst en in de kerstvakantie.

Thuis blijven met kerst: leuke dingen doen!

Een tijdje terug was ik op de radio en werd me gevraagd om wat ideetjes te delen voor een gezellige kerst thuis met het gezin. In eerste instantie dacht ik: “Ja, maar, ik heb geen kinderen, dus hoe moet ik nou weten wat leuk is?”. Maar al snel begonnen de ideetjes te borrelen.

En daarna dacht ik: waarom maak ik er geen blogartikel van? Hieronder heb ik maar liefst 25 dingen verzameld om thuis te doen op kerstavond, met de kerstdagen of in de kerstvakantie. Om het samen extra gezellig te maken. Sommige ideetjes zijn meer voor jou & je partner. Andere voor het hele gezin. Let’s go!

Organiseer een cadeautjesspeurtocht (met Kerst)

Ik begin met een uitgebreide, eentje die ik zelf wil gaan uitvoeren (niet tegen Robert zeggen hè, hopelijk leest hij niet mee). Maak van het uitpakken van de kerstcadeautjes iets heel bijzonders waar je geliefde of je kinderen wat langer zoet mee zijn. Wat ik bedoel? Een speciale kerstspeurtocht door het huis!

Geef een envelop met een puzzeltje of raadsel, de oplossing vertelt waar de volgende hint verstopt ligt. Ook die volgende hint is weer een raadsel. De oplossing van dit tweede raadsel verklapt waar de volgende hint ergens in huis ligt. En zo ga je door! De allerlaatste hint verklapt waar het cadeau verstopt is.

De speurtocht bijzonder maken

Je bepaalt zelf hoe lang de speurtocht duurt en hoeveel hints er verzameld moeten worden. Ook kun je natuurlijk zelf beïnvloeden hoe moeilijk of makkelijk de raadseltjes, puzzeltjes of rebussen zijn die je geliefde of kinderen moeten oplossen. Ook leuk: je kunt eventueel ouders / vrienden of buren inschakelen om je (virtueel) te helpen bij deze speurtocht. Leg een hint bij de buren in de tuin bijvoorbeeld. Of laat je kinderen opa of oma opbellen voor de volgende oplossing/hint.

Natuurlijk kun je dit spel met Kerst spelen, maar het kan ook prima ná kerst als speciale verrassing. Nog leuker als het cadeau vervolgens iets is waar je kinderen (of je lief) ook weer plezier aan beleven en de tijd mee kunnen doden (bijvoorbeeld een mooie film, een leuke puzzel, een spelletje of iets creatiefs om samen te maken).

Een lijst met leuke to do’s voor de thuisblijfkerst

Natuurlijk heb ik nog veel meer ideetjes. Hier komen ze:

 1. Trek met het hele gezin (het liefst matchende) kerstpyjama’s aan. Warme chocolademelk drinken, kerstfilm erbij. Netflix, Disney+ en Amazon Prime staan er dit jaar vol mee.
 2. Geef je kinderen een Christmas Eve Box op kerstavond. Een traditie die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en Engeland. Wat er in zit? Allemaal spulletjes om Kerst leuk te beginnen. Denk aan een mooie brief van de kerstman, een dvd met een leuke film, een cd met kerstliedjes om samen te zingen, ingrediënten om koekjes te bakken. In deze blog vind je nog veel meer ideetjes voor de Christmas Eve Box.
 3. Sleep de matrassen naar beneden en ga een nachtje onder de kerstboom slapen. Dat geeft zo’n romantisch sfeertje. Eerst lekker lang opblijven en daarna genietend van de twinkelende lichtjes in slaap vallen.
 4. Ga last-minute kerstversiering knutselen voor in de kerstboom. Zoals een slinger van popcorn en cranberries (heel traditioneel). Of knutsel één van de vele andere kerstversieringen die je hier op Christmaholic vindt. Wie weet heb je alles wat je nodig hebt al wel gewoon in huis.
 5. Kleed je warm aan en maak een lichtjeswandeling door de buurt. Tel het aantal versierde kerstbomen dat je ziet in de huizen. Kijk wie de mooiste lichtjes heeft opgehangen. Kies allemaal je favoriet.
 6. Bak of kook of maak iets leuks of lekkers voor de buren en breng het (op 1,5 meter afstand) langs. Hier vind je een lange blog met állemaal zelfmaakcadeautjes voor buren, vrienden en familie.
 7. Maak zelf lieve kerstkaartjes voor de buren met een lieve, warme boodschap erop en stop die in de brievenbus.
 8. Maak een speciaal bedankje voor de pakketbezorger of postbode die de afgelopen weken heeeel hard heeft moeten werken.
 9. Is het buiten droog of heb je een overkapping in de tuin? Kleed je warm aan – allemaal een dikke winterjas aan – en maak een vuurtje in een vuurkorf. Ga marshmallows roosteren, drink iets warms en vertel verhalen bij het vuur. Zet kerstliedjes op (niet te hard natuurlijk). Heb je muziekinstrumenten in huis? Zing dan samen mooie kerstliedjes!
 10. Maak Spiced Apple Hot Toddy’s – oftewel warme appelsap met kruiden, honing en citroensap. Voor degenen die geen alcohol drinken alcoholvrij en voor de rest een scheutje whisky erin. Yum!
 11. Ga winterbbq’en. Steek de barbecue aan en rooster er een mooie kip op of lekkere groentes. Koken doe je gezellig buiten en eten mag gewoon binnen als het buiten echt te koud is.
 12. Organiseer een kerstfotoshoot met je gezin. Maak een backdrop van lichtjes en slingers en pak er grappige accessoires bij. Maak er echt een gezellig kerstverkleedfeestje van met z’n allen. Superleuk!
 13. En als je dan toch verkleed bent: tijd voor kerstdisco! Er zijn tegenwoordig kerstlampjes op de markt die kunnen bewegen op de muziek. Zoals die van Twinkly (in deze video van mij zie je ze in actie in onze tuin). Hartstikke leuk en perfect voor de kerstdisco.
 14. Wil je helemaal uitpakken? Maak dan een lichtshow in de (voor)tuin. Met lichtgevende dieren, lampjes die van kleur veranderen etc. Rond de kerstdagen en in de kerstvakantie kunnen niet alleen jullie, maar ook de andere mensen in de wijk ervan genieten!
 15. Speel een kerstspelletje. Bijvoorbeeld het kerstdobbelspel met kleine cadeautjes met je lief of met wat oudere kinderen. Of kerstbingo voor wat jongere kinderen. En wat te denken van mijn gratis kerstspel “Wie ben ik?“. Bij De Spelletjesvrienden verkopen ze ook speciale kerstspelletjes, erg leuk.
 16. Maak warme chocolademelk met marshmallow sneeuwpoppen. Die zien er zo grappig uit en ze zijn nog lekker ook. Hier lees je hoe je ze maakt.
 17. Bak samen kerstboompizza’s of kerstkoekjes. Ga lekker in de keuken staan en maak iets heerlijks om samen op te peuzelen.
 18. Deze is voor volwassenen & oudere kinderen: organiseer een pubquiz voor de familie of vriendengroep als je niet bij elkaar kunt zijn. Iedereen logt in met bijvoorbeeld Teams of Skype en elk gezin speelt mee. Er zijn sites waar je kant-en-klare pubquizzen kunt kopen. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf eentje bedenken.
 19. Pak Skype of Facetime erbij en bel je familieleden of vrienden waar je dit jaar niet bij kunt zijn om ze een fijne kerst te wensen.
 20. Laat je kinderen een kersttoneelstuk of kerstdansje (wat ze maar leuk vinden) opvoeren, neem het op met de camera of telefoon of stream het live naar familie en vrienden door het hele land.
 21. Maak een kerstvakantie-adventkalender (ik bedoel, waarom zou je dat alleen voor kerst doen, kan ook prima erna) en laat je kinderen elke dag een vakje of deurtje open maken. Achter elk deurtje zit een activiteit (één van bovenstaande bijvoorbeeld) die je die dag samen gaat doen. Twee weken lang plezier!
 22. Organiseer een spadagje (met je kinderen of partner). Lekker uitgebreid badderen of douchen, daarna natuurlijk maskertjes op. Insmeren met speciale bodylotion. Nageltjes lakken, haarmasker in. Hartstikke leuk!
 23. Ga gourmetten op 3e, 5e of 6e kerstdag. Want waarom zou dat alleen met kerst mogen? Pak het gourmetstel er gewoon (nog een keertje) bij en vier zo gewoon extra lang kerstmis!
 24. Oud & nieuw zonder vuurwerk? Dan maak je dat toch zelf!! Vul ballonnen met glitters en confetti, hang ze op en laat je kinderen (als ze dat niet eng vinden) de ballonnen kapotprikken. Woooow, allemaal vuurwerk! Naast sterretjes ben ik onwijs fan van ijsfonteinen, en die mogen wel gewoon worden verkocht. Je kunt ze online bestellen en ze zijn hartstikke leuk om binnen aan te steken met deze feestdag. Binnen in een feestelijke taart bijvoorbeeld. En buiten in de tuin gewoon in de aarde!

Heb jij nog andere ideetjes om thuis te doen met Kerst?

Ik weet het, Kerst wordt dit jaar heel anders dan anders. Maar we maken er gewoon het beste van samen. Ik hoop dat ik je met deze ideetjes heb kunnen inspireren van deze thuisblijfkerst iets speciaals te maken. Heb jij nou nog een ander tof thuisblijf-kerstidee? Deel het dan gerust in de reacties hieronder! Zo inspireren we elkaar alleen nog maar meer. Dankjewel alvast voor jouw input!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

 1. Loes kelderman op

  Hoi. De ijsfontein zou ik persoonlijk nooit op eten zetten er komt nl vieze verbrande resten op je eten. En ik mis de sneeuwpoppenjacht. Veel mensen hebben na de beettjes en pieten nu een sneeuwpop geplaatst leuk om een rondje door je woonplaats te maken en kijken wie de meeste sneeuwpoppen ontdekt.
  De tip van netflix disney etc is alleen leuk voor wie het kan betalen, gelukkig zijn er op de zenders in je pakket ook veel mooie films. Onze nl zenders maar ook bijv bbc heeft er vaak heel veel.

 2. Leuke ideeën…
  Hier nog een paar extra:
  * lees elkaar, in etappe’s, voor het naar bed gaan, een kerstverhaal voor;
  elke avond een gedeelte (zoals in een soap)
  * maak een kerstgedicht en lees het aan elkaar voor
  * maak je eigen muziekinstrument (zoals rammeldoosjes) en maak samen muziek
  * zing een kerstlied met je muziekinstrumenten
  * lees hét Kerstverhaal aan elkaar voor (zie Lucas 1 & 2)

 3. Karin Pennewaard op

  Wat een leuke ideetjes. Ik had al aan mijn man voorgesteld om de matrassen bij de kerstboom te leggen, maar hij is nog niet “om”.

 4. Het bedankje voor de pakketbezorger vind ik top.
  Doe ik ook bij een hittegolf in de zomer: krijgen ze
  een verkoelend ijsje. Reageren verbaasd, maar altijd leuk.

 5. Will Langenberg op

  Lieve Saskia,

  Wat heb ik weer van jou en je site genoten.
  Het maakt de Kerst ook al is het in lockdown toch weer heel gezellig .Ik bedank je daarvoor.
  Jammer dat ik ook dit jaar niets gewonnen heb, maar wie weet volgend jaar…
  We gaan met de Kerst toch weer leuke dingen doen en bedankt voor de goede tips.
  Tot volgend jaar!
  LIefs, Will