Kerstgevoel in de nazomer: 13 kerstige dingen om nu te doen

16

Het is nog niet eens officieel herfst en de wereld om ons heen is echt nog niet klaar voor Kerst. Maar als échte Christmaholic heb je er waarschijnlijk wel enorm veel zin in. Dat knusse gevoel dat we krijgen van het kerstseizoen, de voorpret in de maanden tot aan de feestdagen is waar jij & ik zo gelukkig van worden. En hoewel het voor veel dingen nog te vroeg is, zijn er genoeg kerstige dingen die je nú al kunt doen om je Christmas fix te krijgen en goed voorbereid het seizoen in te gaan! Dit zijn mijn favorietjes!

1. Een kerstplanner kopen

Koop een kerstplanner!! Daarin kun je al je ideetjes voor de komende kerst noteren, adressen voor de kerstkaarten, recepten en alle andere kerstplannen voor dit jaar. Een aantal jaren heb ik zelf een printable kerstplanner verkocht, alleen daar zijn we na een paar jaar mee gestopt. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig online mooie Engelstalige christmas planners te koop! Deze vind ik erg mooi van buiten. En ook dit is mooie planner.

Op Etsy vind je diverse printable christmas planners die je zelf uit kunt printen. En als je al een handige planner hebt (zoals de Passion Planner of Classic HP) dan zijn er ook mooie Kerst-coverbladen te koop op Etsy. Bijvoorbeeld deze van PsbyKim. Die kun je zelfs laten personaliseren door Kim met je eigen naam erop!

Kerstplanner covers van PsbyKim

2. Je kerstverzameling organiseren

Hoe is het met jouw kerstverzameling gesteld? Weet je precies wat je hebt? En is het allemaal netjes opgeborgen per kleur of thema? Als je zin hebt om tussen de kerstballen te zitten, maar de boom optuigen toch nog ietsje te vroeg vindt.. ga dan je kerstverzameling eens uitzoeken & organiseren! Kijk wat je wil houden, breng wat je weg wil doen naar de kringloop. En zorg dat alles een logische plek heeft. Maak eventueel een inventory list waarin je precies vastlegt wat je allemaal hebt. En wat nog niet: zodat je weet wat je nog wil aanschaffen dit seizoen!

3. Inspiratie opdoen voor je kerstdecoratie

Inspiratie opdoen!! De nazomer en de vroege herfst is perfect voor het opdoen van inspiratie. Pinterest is natuurlijk bron nummer 1. Maar kijk ook eens rond op Instagram. Wat ik vaak doe is terugscrollen op de accounts van mijn favoriete Instagrammers en kijken naar wat ze allemaal gedeeld hebben voor ideetjes in eerdere kerstperiodes. Dat is altijd super inspirerend! En verder kun je natuurlijk ook oude kersttijdschriften tevoorschijn halen (als je die hebt bewaard). Plus oude blogs hier op Christmaholic lezen!

4. Je kerstversiering plannen (moodboard maken)

Wat ik elk jaar doe, is plannen maken voor mijn kerstdecoratie. Ik heb natuurlijk al volop inspiratie opgedaan tijdens het maken van de kersttrendvideo’s. En dus heb ik wel een beetje een idee wat voor versiering ik dit jaar wil. Ik combineer wat ik al heb steevast met iets nieuws. En om al die ideetjes helder te krijgen, maak ik graag een moodboard. Dat geeft me richting! Mijn moodboard voor dit jaar vind je hieronder. In deze blog lees je er wat meer over.

5. Cadeaulijstjes maken

Zoals je wellicht wel weet, geven mijn man en ik elkaar met Kerst 24 cadeautjes. Een traditie die een paar jaar geleden spontaan is ontstaan en waar ik het hele jaar door plezier van heb! Want elke keer als hij iets noemt of als ik een ideetje krijg, dan schrijf ik het op.

Wij zijn dus ook van die mensen die spullen die we eigenlijk wel nodig hebben vaak door het jaar heen niet kopen (tenzij het écht heel snel nodig is), zodat de ander ze voor ons kan kopen met Kerst. Geweldig toch? En verder heb ik een notitie in mijn telefoon staan met de namen van alle mensen die mij lief zijn, en daar achter schrijf ik de cadeau-ideetjes die ik voor ze heb.

6. Kerstcadeaus kopen

En als je dan toch al weet wat je gaat geven, dan kun je ook best al wat cadeautjes kopen! In de summer sale bijvoorbeeld. Ik hou de prijzen van items die we echt graag willen en waarvan ik zeker weet dat ik ze ga kopen altijd in de gaten. Als er iets in de aanbieding is in september, dan koop ik het alvast. Wat ik trouwens ook altijd doe is wat verzenddoosjes bewaren, zodat ik daar de cadeautjes voor onder de boom strak en mooi in kan inpakken. Ideaal!

7. Knutselen & DIY’en

Oké, als blogger ben ik natuurlijk sowieso al vroeg met het maken van kerstdecoratie bezig, omdat ik vooruit moet werken in het maken van content. Anders krijg ik al dat werk in de drukke november en decembermaanden niet gedaan in de uren die er in een dag zitten, haha!

Maar natuurlijk kan iedereen die van Kerst houdt in de nazomer of herfst al kerstknutsels gaan maken. Zeker met wat grotere projecten, zoals deze krans van pompoms, kun je gerust vroeg beginnen! En het is zo heerlijk kerstig. Kerstmuziekje op en genieten!

8. De eerste kerstversiering (online) aanschaffen

Er is nog niet heel veel aan kerstversiering te koop nu online. Maar als je goed zoekt vind je zeker nog wel wat van eerdere jaren (met een beetje mazzel in de sale). Hier vind je mijn favoriete webshops voor het kopen van kerstdecoratie online. Misschien zit er wel een online winkel bij waar je nog nooit gekeken hebt en vind je iets leuks tussen een oudere collectie. Have fun!

9. Kerstfilms kijken

Jaaa, kerstfilms kijken! Natuurlijk hoort deze in het rijtje thuis. Toen Robert en ik laatst naar de vakbeurs Trendz waren geweest om kerstinspiratie op te doen, zei hij op de terugweg “ik heb zin om een kerstfilm te kijken met een kop warme choco”. Dát gevoel! Dat kun je dus prima ook in de nazomer hebben. Het wordt weer eerder donker, gordijntjes dicht, Netflix, Disney+, Videoland of Amazon Prime erbij en zo’n heerlijk zoetsappige film erbij. Ik vind het trouwens geweldig dat Robert dat nu ook leuk vindt (was vroeger niet zo hoor).

10. Kerstrecepten testen

Nog een ideetje: ga alvast kerstrecepten testen voor het kerstdiner. Nodig vrienden uit of proef wat lekkere gerechtjes samen met je gezin. Zeker als je met Kerst iets nieuws wil maken, is het super slim om het recept al eens (of twee of drie keer) getest te hebben voor Kerst.

Dan is het een stuk minder stressvol tijdens die drukke dagen zelf. En bovendien kun je nu al heerlijk in de stemming komen en samen met geliefden genieten! Want daarvoor hoef je echt niet te wachten tot die twee dagen in december. Ook recepten voor kerstkoekjes, chocolade of heerlijke eetbare kerstcadeautjes kun je natuurlijk nu al eens ‘voortesten’.

Candied nuts

11. Plannen naar welke kerstshows je dit jaar gaat

Had je het overzichtje met de startdata van de leukste kerstshows al gezien? Heb jij al besloten naar welke kerstshows je dit jaar wil gaan? Ik heb er inmiddels – even tellen – 8 in de planning staan. Daar komen er waarschijnlijk nog 2 of 3 bij. Meer passen er ook niet in mijn agenda hoor (want ik maak er altijd verslagen van voor op de site, en dat kost keiveel tijd haha). Maar ik vind het héérlijk om er nu al naar uit te kunnen kijken.

12.  Kerstkaarten maken

Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gedaan, maar ik weet dat er veel mensen genieten van deze hobby: zelf kerstkaarten maken. En het is echt een perfecte activiteit voor in de zomer. Vind je ook niet? Dus als je nog iets leuks en kerstigs zoekt om te gaan doen en je wil dit jaar unieke kerstkaarten sturen: this is your chance. Pinterest staat vol met ideetjes!

13. Pompoenen kopen & herfstdeco neerzetten

Oké, echt kerstig kun je deze tip niet echt noemen. Maar ik kan echt enorm genieten van herfsttradities. Van versieren voor het najaar. Herfstbladeren, kaarsjes, pompoenen overal. It makes me HAPPY. Ik krijg er bíjna hetzelfde gevoel van als tijdens het kerstversieren. Bijna dan hè ;-).

En ach, het is ook niet zo gek. De eerste tekenen van de herfst zijn ook de eerste tekenen van het kerstseizoen! Op een veldje pompoenen gaan zoeken en zelf snijden of de leukste exemplaren uitzoeken bij een mooi kraampje.. het hoort allemaal bij de voorpret. Wij zijn alweer op een aantal plekjes geweest (daarover later meer).

Bij de Pompoenerie in Best

Op mijn andere blog So Celebrate heb ik trouwens ook al heel wat herfstideetjes gedeeld, met name op Instagram ben ik daar actief. Maar ik denk dat ik de komende tijd ook hier wel wat ga laten zien hoor. Het kerstseizoen is namelijk ook het herfstseizoen! Dus dat kan heeel goed samen als je het mij vraagt. Heb jij al herfstdecoratie neergezet?

Welke kerstige dingen doe jij in de (na)zomer?

Dan geef ik nu het woord aan jullie, mijn mede-Christmaholics! Zijn jullie net als ik zo gek van de kersttijd dat het je niet vroeg genoeg kan beginnen? Ik hoor in de reacties hieronder graag van je welke dingetjes jij doet of welke activiteiten jij onderneemt om in de (na)zomer of het begin van de herfst al dat echte kerstgevoel te krijgen. Is het één van de tips hierboven? Of heb jij een eigen traditie/tactiek? Hoor het graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

  • Ook ik ben al begonnen met de inkoop van de kerst kadootjes goed verstopt natuurlijk en de herfst deco licht ook al klaar,maar nog even on gold omdat ik nog bezig ben met een renovatie klusje,maar zo gauw dat af is ga ik los geeft idd al een pré kerst gevoel

  • Wat ik nu al doe…
   -een proefexemplaar maken van de kerst/nieuwjaarswens voor dit jaar
   -een nieuw kerstboek klaarzetten in mijn e-reader
   – ontwerp maken voor mijn daily Christmas album (van 1 dec t/m 6 januari
   – uitzoeken wat ik nog heb liggen (goede tip!)
   -jouw blogs lezen
   (En eigenlijk ben ik een lente/zomermens… maar deze voorpret en de decembermaand breken de andere helft van het jaar zo lekker)

 1. Lijstje met cadeaus voor iedereen in telefoon, check, alvast wat cadeaus kopen, check, versiering plannen check. We hebben een nieuwe veranda, dus ik kan me daar dit jaar extra uitleven, super leuk. Verder nog geen kerstvoorbereidingen. Alhoewel ik wel oude foodmagazines al heb doorgespit voor recepten haha. Vind recepten al proberen dan ook een goed idee

 2. Ik heb mijn herfst decoratie op 1 september neergezet! Ondanks het weer kon ik absoluut niet wachten! Een grote glazen schaal op tafel vol met (kunst) pompoenen tot de echte te krijgen zijn, een schaal vol met hele mooie kunst herfstbladeren en een grote hoge vaas met kunst herfsttakken gecombineerd met losse takken waar lichtjes aan vast zitten. En natuurlijk mijn ijs blauwe kussens op de bank vervangen door nieuwe oranje! Verder ben ik elke avond als de kinderen op bed liggen lekker bezig met het internet af te speuren naar sinterklaas en kerst cadeautjes en decoratie ik vind alleen dat al zo vreselijk gezellig! En ook inderdaad samen met mijn partner een grote mok met warme choco erbij! (Toen ik dit jaar 31 werd in februari kreeg ik een nieuwe kerst mok voor bij mijn “verzameling” zoals mijn partner dat noemt die ik nu dagelijks gebruik..) dus ook vollop ermee bezig en aan het genieten hier!

 3. Ik ben in de zomervakantie begonnen met diamond painting van een kerst tafereel. Tja hij moet toch op tijd af zijn hé. Verder zijn de eerste kadootjes al gekocht en natuurlijk staat de herfst deco al mooi te shinen.

 4. Tip: kerstmuziek luisteren!
  Heerlijk om ook gewoon in de (na) zomer te doen en weg te dromen alvast naar kerst.

  En wat ik doe in mijn slaapkamer (waar ik veel ben ivm ernstig ziek zijn) is een herfstboom optuigen.
  Ik heb dennenappel kerstballen, paddestoeletjes, een slinger van soort blaadjes etc waardoor het echt niet op een kerstboom lijkt nog maar de boom staat al wel, en het versieren van herfst begint inderdaad ook bijna net zo leuk te worden als kerst hiermee.
  Hoe dichter de kerst komt dan verander ik mijn boom in een kerstboom en gaat de kerstversiering erin en herfst versierin eruit!

  Ook bak ik graag dus ik test alvast wat kerst bakrecepten om te kijken wat dit jaar leuk en lekker is om te delen met de fam tijdens kerst.

  Wij doen traditioneel 1 dag gourmetten en dit doen we ook vaak in de vakantie een keertje, wat dit jaar voor mij eind september is (ik kijk er al zo naar uit, even in een andere omgeving te zijn)

  Ook bezoek ik een tuincentrum in de buurt (ver reizen kan ik helaas niet meer, en heb ook maar weinig energie) anders had ik heel het land afgereisd voor alle kerstshows etc waar jij het oa over hebt altijd! Ben ik in het tuincentrum geweest te kijken dan ben ik totaal overprikkeld en kapot maar heb het er zo voor over om al het moois te zien!
  Het liefst ga ik meerdere keren kijken maar dat zit er door de vele ziekenhuis avonturen niet vaak in helaas.

  Ik ben ook nu al bezig met wat voor cadeaus moet ik vragen, vind dat altijd lastig want ben niet materieel. Meestal worden het dus praktische dingen als sokken die nodig zijn of kaarsen die ik anders toch had gekocht om te branden hihi.
  Heb jij nog cadeau tips voor me?
  Omdat jij er 24!!!! moet verzinnen 😮 ongelofelijk veel maar mega leuk ook, of bedenkt jou vriend ook veel zelf voor jou?

  En als laatste wat ik kan bedenken is oa jou volgen en wat andere (kerst) insta’s etc om in de sfeer te komen zowel voor herfst als kerst!

  Liefs

 5. Ook ik heb al herfstdecoratie staan op tafel ,heerlijk knus staat dat .In de nazomer begin ik altijd al met kerstkaarten te maken ,vooral als het buiten eens bloedheet is (deze zomer niet ),dan ga ik binnen in de koelte zitten om kaartjes te maken (knetter natuurlijk ) ,maar ik vind het heerlijk.En pinterest is mijn inspiratie ,ook voor de kerstdecoratie.En nu ga ik pompoenen kopen voor binnen en buiten.Fijne zondag allemaal.

 6. Dacht vanmorgen…ik heb zin om kerstkaarten te gaan schrijven..!! Uiteindelijk niet gedaan, dacht : men verklaart mij vast voor gek. Las afgelopen wk ook een artikel dat de kerstboom extra vroeg opzetten gelukkig maakt. Helemaal mee eens ook.
  Ben kleuterleidster geweest jarenlang(38jr) en maakte de klas altijd in heerlijke herfst, kerst en paassferen etc. Heel veel spullen die ik altijd zelf kocht heb ik nog en kan ik dus nu thuis gebruiken om de sfeer aan te brengen.
  Hou enorm van herfst en kerst, ook wat de natuur betreft. Dus heide, paddestoelen, pompoenen. Wat kan ik daar ontzettend van genieten!!!

 7. Ik heb wat geoogst in mijn tuin zoals kalebassen , hop voor rond mijn krans , hortensia die ik gedroogd heb, droogbloemen en er komt nog siermais bij . Ik heb al decoratie met kraaltjes gemaakt voor in de bomen. Er liggen pompoenen op het terras.
  Ik koop ook kerstgeschenkjes heel het jaar door in promotie of als het minder druk is .

 8. Ook hier is de herfst deco klaar. Ben begonnen met het kopen van kerstcadeautjes en het doorspitten van kookboeken en mappen met verzamelde recepten om menu’s samen te stellen.Uiteraard wordt er ook gebakken en daar draai ik al proef mee.

 9. Wat leuk om te lezen Saskia en ik volg nu heel wat nieuwe blogs die hierboven vermeld waren. Ik krijg nu ook kriebels en ga inspiratie opdoen op Pinterest en Instagram en Christmaholic natuurlijk dan ontstaat er in mijn hoofd een moodboard en dan ga ik kijken welke DIY ik kan verwezenlijken…van het hele huis vol versiering ben ik nu echt veel ingetogener met versieren want het is trap op en trap af…maar het genieten blijft en dan vooral de voorpret… Dankjewel voor deze Christmas kick off

 10. Christmaholic staat voor mij op 1 als kerstvoorpret! Maar een decoratief item als een antieke slee o.i.d. zoek ik nu ook al spelenderwijze op Marktplaats. Elk is uniek en tegen kerst zullen die meer gezocht zijn dan nu.

 11. Heel veel wat in jouw lijstje staat doe ik ook maar ik begin altijd net na mijn zomervakantie met het luisteren van kerstmuziek en daar voeg ik langzaam elke keer war aan toe.
  Dan trek de rest van de familie het ook beter
  Mensen vragen wel is wat is je hobby, nou heel simpel….. kerst en alles wat erbij komt kijken