38 redenen om keiveel van Kerst te houden!

25

Eén van de meest gestelde vragen door zowel onbekenden als volgers, vrienden én journalisten aan mij is: ‘Waarom hou je toch zo veel van Kerst?’ En ja, dat is natuurlijk lastig in één zin te vangen. Ik vind álles leuk aan Kerst. En Kerst is voor mij ook zeker niet puur die twee dagen in December. Het is een heel seizoen, dat nu al begonnen is en doorloopt tot na 25 december.

De liefde voor Kerstmis

De liefde voor Kerst is groot. Het vult mijn hart en ziel. Ik vind het kerstgevoel gewoon het allerfijnste wat er is. Zelfs na bijna 11 jaar bloggen over Kerstmis ben ik het nog altijd niet beu. En ja, het is lastig om de reden voor mijn liefde voor Kerst in een paar woorden samen te vatten. Ik vermoed dat veel van jullie dat wel zullen herkennen.

Het is zóveel bij elkaar en juist die combinatie van dat alles maakt deze periode zo magisch. Het is gewoon de mooiste tijd van het jaar om ik weet niet hoeveel redenen. Maarreh: welke redenen dan allemaal? Nou, ik heb ze hieronder in een lijstje gezet! Ik ben benieuwd of jij je in alle 38 redenen kunt herkennen!

Why I love Christmas

Mijn 38 redenen om van Kerstmis te houden:

 1. De voorpret: het nadenken over hoe je gaat versieren & alles wat je gaat doen
 2. De dagen die alsmaar korter en donkerder worden
 3. Al die prachtige twinkelende kerstlichtjes buiten
 4. Kaarsjes en kerstlampjes binnen die altijd aan mogen
 5. Dat het binnen zo heerlijk kunt versieren, helemaal naar je eigen smaak
 6. Samen met je gezin de kerstboom opzetten
 7. Dat je cadeautjes kunt kopen voor iedereen die je lief is
 8. Omdat cadeautjes inpakken super leuk is om te doen
 9. De gezelligheid in huis en op straat en in de winkels
 10. Kerstshows in tuincentra bezoeken is gewoon fantastisch om te doen!
 11. Omdat je met Kerst extra uitpakt met lekker eten & drinken
 12. Dat je je allermooiste kleren mag aantrekken
 13. Omdat er kersttruien, kerstsokken en kerstpyjama’s zijn
 14. Omdat er weer kerstmuziek op de radio gedraaid wordt
 15. Er zijn kerstfilms en kerstseries op tv en die zijn zo heerlijk feel good
 16. De geur van kersttakken en een echte kerstboom
 17. Een stukje nostalgie: herinneringen van vroeger komen boven
 18. Het samen zijn met familie en vrienden
 19. Gezellige feestjes, etentjes en borrels
 20. Omdat je lekkere kerstdingen kunt bakken (en eten!)
 21. En lekkere kerstgerechten mag koken (en eten!)
 22. Drinken niet vergeten: warme choco, kerstthee, kerstkoffie, alles!
 23. Naar kerstmarkten gaan en genieten van de sfeer
 24. De knusheid van het lekker warm binnen zijn als het buiten guur weer is
 25. Dat je lekker creatief bezig kunt zijn: knutselen, kaarten maken, kerststukjes maken
 26. Het magische dat alleen deze tijd van het jaar heeft
 27. Nieuwe herinneringen maken met familie en vrienden
 28. Genieten van speciale tradities die elk jaar terug komen
 29. De glitter, de glamour, de sprankeling, dat alles net wat meer glanst
 30. De liefde voor elkaar, mensen zijn wat liever & vriendelijker naar elkaar toe
 31. Het kopen van nieuwe versiering om je verzameling mee aan te vullen
 32. De geuren van Kerst, kaneel, vers dennengroen, heerlijk!
 33. Het romantische, deze tijd van het jaar is extra romantic
 34. Dat je focust op wat goed en fijn is en slechte dingen naar de achtergrond verdwijnen
 35. Omdat het kind weer even in je naar boven komt
 36. Vanwege het religieuze of spirituele aspect
 37. Dat je de liefde voor Kerst mag delen met mensen om je heen (in het echt of online)
 38. En tot slot: omdat Christmaholic er dan weer is!!! 🙂

Waarom hou jij van Kerst?

Nou, dat is een waslijst toch? Herken jij je in alle 38 redenen? Of kun je er wellicht nog eentje extra verzinnen die toch echt aan dit lijstje ontbreekt? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder, of op Facebook of op Instagram of waar je me dan ook volgt. En ik geniet er weer onwijs van om mijn liefde voor Kerst met JOU te mogen delen!! 🙂

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

25 reacties

 1. Katrien Delombaerde op

  Al deze redenen tellen ook voor mij.! Genieten van onze haardvuur en met een warme choco in de hand, kerstfilm op tv en als je om je heen kijkt de kerstboom die staat te twinkelen en mijn kerstdorp die een verhaal uit beeld van een gelukkige wereld.
  Het doet de miserie in de wereld eventjes naar de achtergrond verdwijnen.

  • Ik kan me overal in vinden! Heerlijkste tijd van het jaar! Een aanvulling: Home Alone kijken, kerstdorpen bouwen, dromen van een witte kerst

 2. Helemaal eens met alle 38 Saskia!!
  Maareh, wat mij betreft staat Christmaholic niet onderaan in het lijstje hoor
  Midden in de zomer begin ik al regelmatig je site te checken in de hoop op een klein stukje kerstplezier, en ik word er altijd zo blij van als ik zie dat de frequentie van je artikelen toeneemt, want dat betekent dat het mooiste seizoen van het jaar er weer bijna aan komt

  Oh en ik mis trouwens een hele belangrijke in je opsomming: lekker meezingen met kerstliedjes!!

 3. Ik herken mezelf in alle 38 redenen. De een wat meer dan de ander. Maar het zijn de redenen samen die dat heerlijke gevoel geven. En ik ben zo blij dat ik jouw social media heb ontdekt. Zodat ik samen met nog veel meer mensen nu al kan genieten van alles wat kerstmis is.

 4. Al deze redenen gaven mij een glimlach op mijn gezicht! Je hebt het perfect samengevat. Het is zo’n heerlijke tijd en kan echt niet wachten tot het december is.

 5. Ik herken mijzelf in bijna alle redenen! Persoonlijk gaat het mij ook niet om ‘DE Kerstdagen’, eerlijk gezegd, daar heb ik niet zoveel mee. Maar alles eromheen, Ja inderdaad nu al… ik kan niet wachten tot de kerstshows van start gaan, zoek nu al vaak op internet naar leuke dingetjes.. En vooral ook nog een periode NA de kerstdagen, Bij mij thuis blijft alles minimaal staan tot zeker na 6 januari. De Drie Koningen moeten immers de stal nog zien te bereiken! Van mij mogen ze dan ook altijd nog even bijkomen van de reis…en gaat het hele spul soms pas na half januari weer naar zolder! En inderdaad, wat ben ik blij weer berichtjes van Christmaholic te kunnen lezen en kijken!!!

  • Ja al je 38 reacties kan ik beamen met misschien nog een kleinigheidje bijvoegen. De winkelstraten en de mooi versierde etalages die hopelijk mogen blijven, daar krijg je zo een apart gevoel van en het ieder jaar opnieuw verwachten van ..zou het een witte kerst worden…of toch niet ..was weer heerlijk om te lezen. Fijne zondag ♥️

 6. Helemaal met je eens. De aanloop er naar toe is zo leuk, straks de Adventstijd. Eens kijken welke adventskalender ik dit jaar wil, er zijn zoveel mooie.

 7. Hoi lieve Saskia,

  Ik zat al te wachten op je nieuwsbrief, heerlijk dat ik ( we) weer mee kan ( kunnen) lezen en genieten van alles wat je post!.
  Vooral na een zwaar jaar van Covid waardoor ook ik helaas ben getroffen, maar gelukkig weer mee kan genieten van alle bovengenoemde dingen!.
  Ik ga het dus ook niet meer over Covid hebben! 🙂

  Ik heb al een prachtige kerstboom gekocht een paar weken terug, voordat ik weer mis grijp.
  Heb je video’s op YouTube allangggg gezien en de plek voor de kerstboom ook uitgezocht, nu nog een voor mij geschikt moment om hem neer te zetten,
  Ik ben oprecht blij dat we weer mee kunnen genieten tot Kerstmis ❤.
  Om alle 38 redenen en meer!.
  Yeah!!
  Lieve kerstgroetjes Marijke.

 8. Hoe mooi zou het zijn als een ieder wat Christmaholics in zich zou hebben. Dat maakt de wereld een stuk gezelliger.
  Na alle 38 redenen gelezen te hebben is voor mij bevestigd wat ik al wist:
  Ik ben een Christmaholic in hart en nieren, en daar ben ik trots op
  Reden no 10 helemaal: ik heb voor een aantal jaren in één van de eerste tuincentra gewerkt die de kerstshow naar Nederland haalde.
  Bussen vol, vanuit het hele land kwamen naar Lisse, één van de mooiste jaren uit me leven.

 9. Monique van ierssel op

  Lieve Saskia
  Wat was ik weer heeel blij toen ik vanochtend weer jou eerste kerstmarkt binnen kreeg.
  Het maakte me weer ineens intens gelukkig.
  Heb natuurlijk alle video’s bekeken en vind ze allemaal prachtig maar de traditionele kerstsfeer viert bij mij de boventoon.
  Ook al heb ik het niet zo breed probeer tich met kleine aanloopjes bij de action de kerst sfeer in huis te halen.zal je bekennen heb mijn eerste kerst inkoop al gedaan.2 prachtige mahonie houten engelen.
  Saskia heel hartelijk bedankt voor alles wat je doet en ik kijk uit naar de komende weken.
  Liefs monique

 10. Ik herken eigenlijk wel alle punten, maar nummer 30 is voor mij het allerallermooiste/ belangrijkste. Daar geniet ik het meeste van….

 11. In de meeste herken ik me wel. De ene meer dan de ander. Het is gewoon een magische tijd die kersttijd en de aanloop ernaartoe.
  Leuk dat het kerstseizoen al weer aan het beginnen is…. typ ik terwijl ik net vandaag de herfstversiering neergezet heb.. hihi

 12. Sinds in 2004 onze zoon op 23 december is geboren, is het hek hier van de dam. In september komen de kerstliedjes op zolder al uit de speaker haha. Hij houdt ook van kerst!

 13. Ik herken alles wat je zegt en ben zo blij dat er zoveel mensen zijn als ons die van kerst houden.
  Dacht vroeger altijd dat ik een beetje extreem was met mijn kerst gevoel en de versieringen en alles eromheen.
  Ik kon soms midden in de zomer een idee krijgen voor kerst maar durfde dat niet uit te spreken om dat mensen dan zeggen wie denkt er nu aan kerst. Ik dus het hele jaar en heb in jullie christmaholics mijn gelijken gevonden top gewoon. Blij dat ik deze site jaren terug heb ontdekt. Succes en ga zo door

 14. Kadootjes met zorg uitzoeken ! Urenlang shoppen, en er tegelijkertijd van genieten. Prachtige etalage’s, feestelijk ingerichte eetgelegenheden bezoeken . Kaartjes mogen ontvangen en persoonlijke mogen versturen. Zelfs de kerst stress heeft iets speciaals. Lukt het dit jaar wel om alle ingrediënten op tijd in huis te hebben ? In gedachte neem ik m’n dierbaren die we dit jaar verloren hebben mee.

 15. Kerst is een manier van leven, dat vind ik dan toch 🙂 Niets beter dan met een kop chocolademelk en een doos zelfgebakken Kerstkoekjes op de bank pliffen om een Kerstfilm marathon te houden met vriendinnen. Genieten!!!

 16. 38x ja . Heerlijke maanden met kaarsen, lichtjes, appeltaart, kruidkoek, bloggen, vloggen en tijdschriften doorkijken en genieten van alle voorpret