Herfstdecoratie in huis: 21 simpele versierideeën & tips!

15

Oh how I love September. De zon is nog regelmatig aanwezig, maar de dagen worden alweer korter en de nachten koeler. Mocht je het nog niet gedaan hebben: dit is hét moment om je huis (en tuin) in herfstsferen te hullen. In deze blog deel ik mijn beste, simpele ideetjes voor herfstversiering in huis. Geen al te kleurrijke of kinderlijke taferelen, maar ingetogen en simpele herfstdecoratie ideeën. Stijlvol en natuurlijk.

Stijlvolle herfstdecoratie ideeën

Ik zou willen dat ik voor alle herfstdecoratie ideeën die ik in mijn hoofd heb zitten foto’s zou kunnen maken. Maar dan zou ik drie weken bezig zijn met één blog en honderden euro’s kwijt zijn aan het kopen van alle materialen. Dat gaat natuurlijk niet haha! Dus lees de tips hieronder goed door. Bij sommige ideetjes heb ik een bijpassende foto gemaakt, bij andere mag je je fantasie gewoon helemaal de vrije loop laten!

1. Herfstcenterpiece op tafel

Allright, laten we beginnen met de herfstdecoratie ideeën! Wat ik het allerleukste vind om te doen met stylen, is hoekjes maken. Gezellige plekjes met versiering. Soms voor een etentje of een feestje (een speciale gelegenheid) en soms om gewoon weken van te genieten. Maak eens een tafereeltje met een herfstige centerpiece op je eettafel of salontafel! Ziet er kei-gezellig uit. Ook als je geen gasten ontvangt :).

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel2. Herfstsfeer op een plankje (in de keuken)

Eén van mijn favoriete plekjes om in herfstsferen te brengen is de keuken. Geen gekke dingen, niet over the top Amerikaans ofzo. Maar wel wat oranje touches, mooie lampionnetjes bijvoorbeeld zoals ik op de plankjes heb liggen. En natuurlijk een écht pompoentje hier en daar, pompoenservies etc. Ik hou ervan! En wie zegt dat draadverlichting alleen voor Kerst is? Ik vind het namelijk 100% ook voor het najaar :). Jij?

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel

3. Mooie pompoenen (op een voetstuk)

Als het herfst is, dragen we de pompoen op handen. Toch? Zet hem eens op een voetstuk! Ik zet sowieso graag items op een voetstukje, omdat je zo hoogte creëert in je styling. Mijn favoriete item om daarvoor te gebruiken: de cake stand! Die hieronder kocht ik in een vintage winkeltje. Maar ik gebruik ook graag wit porseleinen exemplaren die je gewoon bij de Dille & Kamille of de HEMA vindt bijvoorbeeld. Deze tip kun je zowel met echte als met kunstpompoenen toepassen!

4. Plaids & sjaals

Als ik een mooie herfstsjaal of een herfstponcho van stof zie voor een leuk prijsje, dan neem ik hem áltijd mee. Ze zijn namelijk leuk om te dragen én om mee te decoreren. Een lange sjaal kan bijvoorbeeld perfect dienstdoen als tafelloper, zie de foto’s hieronder! Of je drapeert hem over een stoel of de leuning van de bank voor een herfstige touch. Altijd leuk!

5. Gedroogde kalebas

Niet alleen pompoenen, ook kalebassen zijn geweldige decoratie in het najaar. Kalebassen kun je prachtig laten indrogen, zeker de fleskalebas. Ze zijn groen als je ze koopt, maar als je ze een heel jaar laten liggen buiten tussen de planten, drogen ze vanzelf helemaal in (wel echt lang geduld hebben, dit duurt maanden!). Binnen op de vensterbank kan het blijkbaar ook, maar ik laat ze liever in de tuin liggen.

6. Droogbloemen & tarwe

Ze zijn nog altijd hip in de interieurwereld: gedroogde bloemen, grassen en tarwe. En aangezien het najaar hét seizoen is voor gedroogde granen en bloemen, is dit het moment om er iets mee te doen. Hang bijvoorbeeld een bosje droogbloemen met oranje tintjes op z’n kop op of zet het in een leuk vaasje. Of maak deze gezellige bosjes tarwe met borduurgaren zoals op de foto hieronder (de DIY vind je hier).

7. Pompoenmok als vaasje gebruiken

En we zijn alweer bij nummer zeven aangekomen op deze lijst met herfstdecoratie ideeën. Onlangs kocht ik te gekke pompoenmokken bij Anthropologie (helaas nu niet meer te krijgen). Natuurlijk kun je ze gebruiken om je thee in te serveren, of je pumpkin spice lattes. Maar ze doen ook prima dienst als vaasje voor herfstbloemetjes. Kijk maar! Er zijn genoeg pompoenvormige mokken te koop, even googelen en je vindt prachtige exemplaren.

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel

8. Geurkaars (met meerdere lontjes)

Bij de herfst horen kaarsen! Toch? En bij voorkeur natuurlijk geurkaarsen met de lekkerste herfstige geuren. Ik hou ervan. Onderstaande kaars kocht ik bij de TK Maxx, echt een super winkel voor geurkaarsen (de prijsjes zijn ook echt prima). Met name van die grote kaarsen met meerdere lontjes zijn altijd zo super gezellig. Vind je ook niet?

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel9. Vaas met herfstbladeren of besjes

Ik gebruik graag herfstbladeren in mijn decoratie. Kunstbladeren bijvoorbeeld, maar ook gewoon hele mooie echte bladeren. Met name bij het tuincentrum vind je nu hele mooie takken op de bloemenafdeling (ik slaag steevast bij Coppelmans in Nuenen). Zet een heleboel van dezelfde takken of bladeren in een vaas of maak een mooi boeket van de takjes en bladeren met bloemen die je leuk vindt.

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel10. Schaal met peren / appels of artisjokken

Wat ik ook heel mooi vind staan altijd, is een grote schaal van prachtig porselein of misschien wel van hout met daarin een hele stapel peren, appels of – nog mooier – artisjokken. Ik hou er echt van! Het geeft zoiets sereens en toch krijg ik er echt duidelijk dat herfstige oogstgevoel van.

11. Gedroogde mais(kolven)

Vorig jaar kocht ik gedroogde maiskolven bij Pompoenboerderij Onderdijk. Ik heb ze al die tijd bewaard en gebruik ze dit jaar natuuurlijk weer in mijn decoratie. Ze zijn er in allerlei kleuren en er is dus altijd wel een soort die past bij jouw herfstdecoratie in huis. In de tuin heb ik grote gedroogde maisplanten staan. Ziet er gewoon zo gezellig uit naast mijn meubeltje. Ik haalde ze bij mijn opa in de moestuin, maar vraag ook gerust een vriendelijke boer of ze wat over hebben.

12. LED-kaarsen in je kast / op een plank

Oké dit is misschien niet typisch een herfstdecoratie-ideetje, maar de dagen worden korter en de nachten langer en dat betekent: meer kaarsjes! Ik ben sinds kort fan van LED-kaarsen (omdat ze ook steeds mooier worden). En ik zet ze graag in mijn tafereeltjes in huis. Ook ín de kast! Veel LED-kaarsen hebben een handige timer, zodat ze elke dag automatisch aan en weer uit gaan.

13. Herfstkrans maken

Een seizoen zonder krans, is een seizoen niet geleefd, haha! Ja, toch? Ieder seizoen maak of koop ik wel een nieuwe krans om op te hangen of neer te zetten. Ik vind het leuk om te doen én ze staan gewoon super gezellig. Hoe ik de herfstkrans hieronder heb gemaakt, lees je hier.

14. Amberkleurig glas met bloemen

Een ander simpel decoratie ideetje: amberkleurige vaasjes of flesjes gebruiken! Ze zorgen voor instant najaarssfeer. Ook terracotta vazen en flesjes of vazen andere oranje-bruintinten hebben dat effect. Het is gewoon veel knusser en gezelliger in de herfst dan doorzichtige of bijvoorbeeld lichtgekleurde exemplaren.

herfstdecoratie ideeën natuurljk & simpel15. Paddenstoelen

Je hoeft het zeker niet bij pompoenen te houden in je styling! Wat te denken van paddenstoelen? Tuincentra en webwinkels staan er vol mee. In deze blog vind je bijvoorbeeld mijn favoriete herfstversiering van 2021 en daarin staan ook een paar prachtige houten paddenstoelen gelinkt.

16. Schaaltje met eikels

En dan komen we bij de meer simpele ideetjes, zoals – mega eenvoudig maar wel degelijk gezellig en herfstig – een schaal vol eikeltjes. In plaats van eikels kun je natuurlijk ook walnoten gebruiken of andere items die je opraapt buiten als de bomen hun vruchten loslaten. Denk aan kastanjes (of de huls waar de kastanje inzit). Ik heb ze in een pompoenvormig schaaltje gedaan (van de TK Maxx).

17. Oude boeken

Wat mij ook vaak zo’n super nostalgisch en knus gevoel geeft, zijn oude boeken. Ik kocht er ooit een paar bij een vintage winkeltje. Zet er zo’n schaaltje met herfstspul op of misschien een mooie kaars en je hebt een leuk herfstig hoekje.

18. Schaal met mini pompoentjes

Net zo simpel: een schaal met kleine pompoentjes. Je kunt hele grote kopen en die maken absoluut een BIG impact in je interieur. Maar een schaal vol kleintjes is ook geweldig leuk. Als je van rustige kleuren houdt, zou je bijvoorbeeld een houten schaal met allemaal kleine witte pompoentjes neer kunnen zetten. Oja, in deze blog lees je hoe je je pompoenen lang goed houdt.

19. Decoreren met herfstbladeren

Mijn favoriete herfstbladeren? Maple leaves! Hier om de hoek staan tientallen bomen die hun bladeren nu al loslaten. De kleur is prachtig, zou zoiets wel op mijn muren willen. Heeel zacht bruin. Ik raap de mooiste op en verwerk ze graag in mijn herfstdecoratie in huis. Ik heb er bijvoorbeeld een schaal mee versierd met kaarsen erop (zie de foto hieronder).

20. Pompoenen & bolchrysanten in de tuin

Die herfstbladeren leg ik ook graag onder de pompoenen buiten (waaien ze niet weg) voor extra herfstsfeer. Samen met bolchrysantjes (die je wel echt elke dag water moet geven als je het niet vergeet haha) is dit een gezellig hoekje geworden naast onze tuindeur.

21. Vaasje met kunstblad

Niet iedereen heeft zin in écht herfstblad in zijn of haar huis (en je moet er ook maar net aan kunnen komen bij jou in de buurt). Je kunt ook prima vaasjes vullen met kunsttakken. In de vaasjes op de foto hieronder heb ik takken met kunst-herfstbladeren van de Action gecombineerd met gedroogde tarwe voor een natuurlijke mix. De vaasjes zelf komen van de kringloop.

Herfstdecoratie in huis

En dat waren ze: mijn 21 ideetjes voor mooie natuurlijke en simpele herfstdecoratie in huis. Ik hoop dat er een idee tussen zat dat je inspireert en dat je dit blogje leuk vond om te lezen! Natuurlijk zijn er nog veeeeel meer manieren om je huis te versieren voor het najaar. Heb jij nog een ultieme tip? Laat het gerust achter in de reacties hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. De dag dat de “meteorologische” herfst begon ben meteen gaan versieren! Echte pompoenen besteld, herfst takken veel kaarsen en lichtjes (zijn inderdaad echt niet alleen voor de kerst) op de kamers van de kinderen heb ik een snoer met lichtgevende oranje pompoentjes langs de muur gehangen vreselijk gezellig en weer vollop genieten!!!

  • Ja,idd herfstkleuren.oragne en beige …..takken .noten beeldjes…eekhoorntje en paddestoel.kaarsjes.maken het herfstgezellig.bv.etagerre in 2 verdiepingen.vr op de tafel te zetten.pompoentjes enz.like it.

 2. Ik heb ook meerdere herfst hoekjes in huis met pompoenen, paddestoeletjes en veel kaarsen ook! Heerlijk als september begint ga ik aan de slag

 3. Hoi Saskia, mijn herfsttafel is ook klaar. Had nog een kado bon liggen, en heb naar hartelus geshopt. Mijn woonkamer kijkt uit op de tuin, dus kan als het kouder wordt heerlijk van uit mijn luie bank genieten van mijn hersttafel. Veel groetjes en ga zo door,ik geniet van alles wat jij ons laat zien. Doei doei

 4. Ik heb geen ultieme tip, want het ziet er geweldig uit!
  Naast alle prachtige versieringen horen ook anijskrollen met speculaas wat mij betreft bij het najaar.
  Velen kennen deze lekkernij niet, maar jij als Brabantse vast wel….denk ik.

 5. Wauw wat een mooie herfst versiering. Gaaf gedaan, en leuk om de nieuwe kersttrend te zien. Vindt Venlo te ver weg om naar toe te gaan maar kan genieten van alle foto’s. ❣️Herfst bij mij

 6. Hoi Saskia,
  Wat mooi weer om te zien, prachtig al die herfstkleuren.
  De herfst is samen met de winter mijn favoriete jaargetijde, ik houd van de warme kleuren van de herfst, zo mooi!.
  Heb die kleuren eigenlijk het hele jaar door in huis, met name in de decoraties verspreid door de woning, het maakt het warm en gezellig.
  Groetjes Marijke.