Voorgerecht met vijgen, prosciutto & truffel

2

Mijn lievelingskerstdiner is een diner met allemaal kleine hapjes. Geen voorgerecht, groot hoofdgerecht en nagerecht, maar een serie kleinere gerechtjes allemaal in het formaat van een voorgerecht of grote amuse. Dit voorgerecht met vijgen, prosciutto en truffel past perfect in zo’n diner. Maar het kan ook prima als gewoon voorgerecht geserveerd worden hoor.

Ingrediënten

Dit is een simpel en snel voorgerechtje dat perfect is voor het kerstdiner, maar ook prima werkt voor een ‘gewoon’ gezellig etentje met vrienden of familie. Wat heb je nodig voor vier personen? Zorg dat je in huis hebt:

 • 200 gram ricotta (ik gebruikte Galbani cremosa)
 • (truffel)honing
 • Prosciutto (ik gebruikte AH Excellent Prosciutto crudo truffel)
 • goede kwaliteit olijfolie
 • cressjes of kiemgroentjes
 • peper & zout
 • eventueel wat melk

voorgerecht met vijgen

Bereiding

Hoe maak je dit eenvoudige voorgerecht voor het kerstdiner? Ik leg het je graag in 3 simpele stappen uit:

 1. Doe de ricotta in een kom en mix het met een elekrtrische handmixer tot het zacht en crème-achtig is. Dit duurt een paar minuutjes. Wordt je ricotta niet zacht, voeg dan een klein scheutje melk toe om de kaas wat te helpen. Breng de crème op smaak met flink wat peper en een beetje zout.
 2. Verdeel de ricottacrème over de vier borden of kommetjes. Verdeel er vervolgens wat stukjes prosciutto overheen en de in kwartjes gesneden verse vijgen.
 3. Giet een scheutje goede kwaliteit extra virgin olijfolie over de borden en drizzle er wat (truffel)honing overheen. Garneer met nog wat verse peper en wat cressjes of kiemgroentjes. En je bent klaar!

voorgerecht met vijgen

Voorgerecht met vijgen & ricotta

Ik heb voor dit voorgerecht met vijgen gekozen voor truffelham, maar gewone prosciutto kan natuurlijk ook. Zorg dan wel dat je truffelhoning of olijfolie met truffel gebruikt voor die heerlijke truffelsmaak. Ik heb rauwe vijgen gebruikt in dit recept, maar als je wil kun je ze ook even roosteren in de oven op 180 graden (minuut of tien).

Drizzle er dan eerst wat honing overheen en leg ze in een ovenschaal of op bakpapier. De vijgen worden daar een stuk zachter en zoeter van. Ik denk dat ik dat een volgende keer ga proberen! Heb je nog vragen over dit voorgerecht voor Kerstmis? Laat het dan zeker even weten in de reacties hieronder. En verder hoop ik vooral dat je onwijs geniet van dit gerechtje!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

 1. Super leuk hier zat ik echt op te wachten weet je dat ik ga vanavond meteen aan de slag! Vorig jaar heb ik ook zoveel gemaakt wat je deelde en ook veel samen met mijn moeder en kinderen (vooral bakken) gezellig met zijn alle de keuken in. Bedankt!

 2. Mmm dat is vast heerlijk & eenvoudig daaf hou ik van. Lang sta je zowiezo toch in de keuken, maar het is gezelliger om eindelijk weer eens allemaal samen te eten en bij re kletsen met Kerst!