DIY | Natuurlijke kerstversiering van sinaasappel, laurier & kaneel

7

Ik hou van natuurlijke kerstversiering, creaties van producten die moeder natuur voor ons maakt. En daar passen deze ornamenten van gedroogde sinaasappelschijfjes, kaneel en laurier natuurlijk perfect bij! Ze zijn luk om te maken in de herfstvakantie, want ook nu al zijn ze – door de geur en de kleuren – hartstikke tof om op te hangen.

De geur van Kerstmis

Het leukste van deze DIY is de geur die vrijkomt als je bezig bent. Zo lekker! Sowieso ruikt je hele huis door het drogen van sinaasappelschijfjes héérlijk. Maar ook tijdens het maken van deze natuurlijke kerstversiering kun je niet om de super kerstige geur van laurier, kaneel en sinaasappel heen! Ruik dus zeker af en toe aan je handen terwijl je aan het fröbelen bent.

kerstversiering van gedroogde sinaasappel

Wat heb je nodig?

Voor het maken van deze natuurlijke ornamenten heb je nodig:

 • Raffia
 • Gedroogde sinaasappelschijfjes
 • Gedroogde laurierblaadjes
 • Kaneelstokjes
 • Mes

Ik had de raffia nog liggen, ik kocht het ooit bij de Intratuin. De sinaasappelschijfjes kun je kant-en-klaar kopen, maar natuurlijk ook zelf maken. Dat is superleuk om te doen! Hier lees je stap voor stap hoe je sinaasappelschijfjes droogt in de oven. Gedroogde laurierblaadjes en kaneelstokjes koop je gewoon bij de supermarkt.

kerstversiering van gedroogde sinaasappel

Hoe maak je de natuurlijke kerstornamentjes?

Voordat we over gaan naar de uitleg, eerst even wat tips. Het moeilijkste deel van deze DIY is het maken van ‘gaatjes’ in de kaneelstokjes, zodat je de raffia er doorheen kunt halen. Ik heb verschillende technieken getest, en mijn persoonlijke favoriet was het gebruiken van een mes (een steakmes om precies te zijn).

Leg het kaneelstokje op een snijplank met de dubbele kant naar boven. Zet het mes in het midden en druk met de punt tot er een gat in de kaneelstok ontstaat. De punt van het mes moet echt door de stok heen, je moet door het midden van de kaneelstok heen kunnen kijken. Dit is een kwestie van proberen. Belangrijkste is dat je alleen in de lengte van de kaneelstok wiebelt (met de richting van de stok mee). Anders druk je ‘m kapot.

Stappenplan

 1. Maak gaatjes in het midden van twee kaneelstokjes (zie de beschrijving hierboven). Maak ook een gaatje in het midden van 3 tot 5 sinaasappelschijfjes. Maak met de punt van je mes een klein sneetje net naast de nerf van een stuk of 4 a 5 laurierblaadjes.
 2. Knip een stuk raffia af van circa 20-25 cm en vouw het dubbel. Rijg de lus door het eerste kaneelstokje en maak onder het kaneelstokje een knoopje. Rijg nu vervolgens wat laurierblaadjes, daarna wat sinaasappelschijfjes (3 tot 5) en tot slot weer wat laurierblaadjes over de lus.
 3. Sluit af met het tweede kaneelstokje. Maak een knoopje, strak tegen het kaneelstokje aan en je ornamentje is af! Klaar om in de kerstboom te hangen.

kerstversiering van sinaasappel

Ornamenten met kaneel & sinaasappel maken

Dit is geen moeilijke DIY, maar je moet er wel even wat handigheid in krijgen. Met name het maken van de gaatjes in de kaneelstokjes vergt wat oefening. Natuurlijk kun je variëren met deze ornamentjes. Maak bijvoorbeeld extra lange versiering door meerdere ‘laagjes’ van sinaasappelschijfjes te maken. Begin met een kaneelstokje, dan laurier, dan sinaasappel, dan weer een kaneelstokje, sinaasappel, laurier en tot slot weer een kaneelstokje. Easy as that! Vragen? Stel ze gerust hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. Hoi hoi Saskia.

  Wat fijn dat je ons ieder jaar weer mooie vlogs, blogs, tips en ideen laat zien, ik kijk er ieder jaar weer naar uit.
  Nu ik dit leuke idee zag dacht ik in plaats van een gaatje in het kaneelstokje te maken zou je ook de raffia om het kaneelstokje vast kunnen knopen. Toch?

  Groetjes Wikje.

 2. Op dit moment liggen de sinaasappelschijfjes in de oven en voor zover ik nu kan beoordelen gaat het helemaal goed komen.
  Het ruikt heerlijk in mijn keuken, mmm
  Bedankt voor de uitleg…

 3. Geweldig leuk …ik heb een droogmachine, daar ga ik de sinaasappelschijfjes in drogen. Lekker knutselen de komende maand.