Zo creeër je de perfecte sfeer om te kerstversieren

17

Samenwerking – Kriebelen jouw handen al om te gaan versieren? Kun je ook niet wáchten tot het tijd is om de kerstdecoratie van de zolder of uit de kelder te halen, de kerstboom op te tuigen en te genieten van dat ultieme, nostalgische, heerlijke kerstgevoel? Met de tips in deze blog wordt jouw kerstversiermoment nog sfeervoller dan anders!

Creëer het ultieme kerstversiermoment

Ik ben een firm believer van momenten maken. Wat ik daarmee bedoel? November en December zijn onwijs drukke en vaak stressvolle maanden. Er móet zoveel. Maar we willen juist ultiem genieten van dat heerlijke kerstgevoel! Om dat te ervaren, plan ik heel bewust ‘kerstversiermomenten’ in. Het is zó leuk om er een heel ritueel van te maken. In deze blog leg ik je graag uit hoe ik dat doe.

1. Maak bewust & genoeg tijd vrij

Wil je een optimaal kerstgevoel ervaren tijdens het versieren? Plan je kerstversiermoment dan heel bewust in! Kies een datum en markeer die in je agenda. Zorg dat je alle tijd hebt om rustig te versieren, dus hou het liefst een hele dag vrij (of meer, als je veel wil versieren)! Bij rituelen gaat het er allemaal om dat je bewust bezig bent, de mood set voor wat je wil gaan doen. Daarbij is het belangrijk om ál je zintuigen te prikkelen.

2. Zet kerstmuziek op!

We beginnen met je gehoor! Ik heb een platenspeler in de slaapkamer gezet, zoals je ziet op de fotootjes in deze blog. Ik vind het tegenwoordig echt zó heerlijk om de dag te beginnen in bed met slow music. Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n mooie platenspeler, maar gelukkig staat er online zoveel prachtige kerstmuziek om naar te luisteren.

Zet bijvoorbeeld de Spotify-playlist Kerst Hits Top 100 op, met daarin de meest populaire kerstliedjes van 2021. Denk aan Mariah Carey met haar monsterhit All I Want For Christmas Is You, maar ook Wham! met Last Christmas, en de prachtige kerstplaten van artiesten als Michael Buble, Kelly Clarkson en Ariana Grande. Kerstsfeer gegarandeerd!!

3. Laat je huis naar Kerst ruiken

Tip nummer drie heeft betrekking op je sense of smell. Geur dus! Ik vind het heerlijk om kerstgeurkaarsen aan te zetten. Je hebt ze van merken als H&M Home, TK Maxx en Yankee Candle. Er zijn ook geurzakjes te koop in de meeste tuincentra met allerlei kerstgeuren. Heb je geen kerstgeurkaars in huis? Dan kun je ook heerlijke stove top potpourri maken, met water, schijfjes sinaasappel, kaneel en takjes kerstgroen. Ook daar gaat je huis heerlijk van naar Kerstmis geuren. Hier vind je meer ideetjes om je huis naar Kerst te laten ruiken.

4. Prikkel je smaakpapillen

En dan je smaakpapillen: ook die wil je prikkelen. Zet een heerlijke kerstkoffie met slagroom en kaneel, of een warme chocolademelk. Winterse theetjes doen het ook perfect. Drink warme appelsap (eventueel met kruiden als kaneel erin, heerlijk!). En wat te denken van glühwein!? Een yummie kerstcocktail in de middag of avond misstaat ook niet.

5. Zorg voor een kerstig gevoel

Natuurlijk is ook je sense of touch een heel belangrijk zintuig. Trek iets comfortabels aan, iets waar je je prettig en heel geborgen in voelt. Zachte stoffen, fijne sloffen. Zorg dat je het niet te warm en niet te koud hebt. Misschien wel een kerstpyjama? Probeer ook heel bewust te ervaren hoe kerstversiering die je in de boom hangt of neerzet voelt als je het aanraakt. Bewust voelen maakt de ervaring zoveel mooier!

6. Take it slow, het hoeft niet allemaal in één dag

Mijn zesde tip heeft betrekking op rust. Ik begin altijd in november met versieren, over een paar weken al dus. Maar ik ben écht niet in één dag klaar. Ik begin met één ruimte en werk zo langzaam maar zeker het hele huis door. Vooral voor het versieren van de grote kerstboom die in de woonkamer staat, plan ik echt een momentje in.

Ieder jaar weer wordt mij gevraagd of ik het decoreren van mijn kerstboom wil vloggen, maar dat doe ik heel bewust niet. Ik snap dat het superleuk is om te zien, maar ik deel al zoveel met de buitenwereld. Dit momentje houd ik graag privé, samen met mijn man. Geen telefoons erbij, geen camera. Gewoon een heerlijk kerstmuziekje aan, meezingen met de kerstliedjes die je hoort en genieten van dat ultieme kerstgevoel.

7. Start met nieuwe tradities

En dan mijn laatste tip: maak iets speciaals van het kerstversiermoment door extra bijzondere tradities te starten. Zo kun je je kinderen elk jaar een nieuw kerstornamentje laten uitzoeken en dat in de boom hangen. Of je maakt samen een ornament, lekker knutselen. Sommige mensen leven zich helemaal uit met de traditie ‘Elf on the Shelf‘. Of maak – als je klaar bent met decoreren – met het hele gezin een leuke foto voor de boom. Laat de foto’s elk jaar afdrukken en maak bijvoorbeeld een leuke collage om ergens op te hangen (op het toilet bijvoorbeeld).

Hoe creëer jij thuis de perfecte versier-sfeer?

Dat waren ze, mijn zeven tips voor het creëeren van de ultieme sfeer om te kerstversieren. Ik ben heel benieuwd of jij alle tips uit deze blog al toepast (en hoe?). En natuurlijk: hoe jij thuis de rust en de perfecte sfeer creëert om optimaal te genieten van het kerstdecoreren! Laat je het me weten in een reactie hieronder? Vind ik super leuk om te lezen! Enneh, niet vergeten om die Kerst Hits Top 100 te luisteren hè, kom je echt van in de stemming!

Dit artikel is in samenwerking met Sony Music Benelux geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

17 reacties

 1. Naar muziek luisteren deed ik al, maar het naar kerst doen ruiken is zeker nog een goede toevoeging daarop! Kan nu al niet wachten. Eind deze maand voor het eerst met mijn beste vriendin naar Intratuin Duiven, dus de voorpret kan nu al niet stuk!

 2. Heerlijk, ik kan niet wachten om kerst in huis te halen. Wij beginnen altijd met ons kerstdorp en daar zijn we langzaam mee begonnen. We willen dit jaar misschien voor het eerst een kunstkerstboom nemen maar zijn nog opzoek naar een mooie, heb je daar misschien tips voor?

  • Ik heb maar n klein huis dus kan niet zoveel aan kerstversiering doen. Ben er ook niet zo goed in en door ziekte veel moe dus blijft vaak bij wat kaarsen en makkelijke decoratie. Wel gezellig hoor, maar zou ook graag een keer een echt kersthuis hebben. De muziek, sloffen en chocolademelk doe ik dan weer wel regelmatig vanaf half november ofzo.

 3. Ik plan het versieren een dag na 5 december in. Die dag slepen mijn mannen alle dozen die op zolder klaar staan naar beneden en ben ik de hele dag met de boom bezig met kerstmuziek. In de weken voor kerst ga ik ieder jaar met zoonlief naar een kerstshow om zijn jaarlijkse kerstbal uit te zoeken. Onze boom is gevuld met gewone glazen ballen met de bonte collectie jaarlijkse kerstballen van zoonlief. Die gaat als hij later uit huis gaat met hem mee om zijn eigen boom te versieren.
  Ik verheug me nu al weer op die tijd.

 4. Leuke blog! Ik ben al heel goed bezig want ik doe het allemaal haha! Heerlijk gewoon, zachte pyama aan, gebreid vest, muziek, thee, geurkaars, heerlijk!!!veel plezier alvast!

 5. Hoi hoi,
  Ik begin idd ook met kerstmuziek dan komen de geurkaarsen. Nu het vroeg donker is lekker met een dekentje op de bank een kerst film kijken met een kersterig drankje erbij. En dan is het tijd voor versieren, elk jaar wordt het meer en betrek ik ook andere ruimtes erbij mede door jou. Dus bij deze bedankt voor alle inspo!!

 6. Wat heerlijk, kerstmuziek✔️, kerstgeur✔️ (wij hebben op de houtkachel altijd een pannetje water met daarin kruiden staan voor de luchtvochtigheid en de geur), smaak kan nog aan gewerkt worden. De boom binnen doe ik altijd met mijn bonuskind en van buiten versieren maken we altijd ook echt een heerlijk moment. Dit jaar hebben we een kas erbij die we ook mooi gaan versieren en we maken ook elk jaar een kerstboom voor de vogels met allerlei vogelvoer erin, pindaslinger maken en zelf vetbollen maken. Zo gezellig om te doen.

 7. Het ‘kerst-versieren’ is echt ‘mijn ding’ , ik wil dan niemand om mij heen. Uiteraard schalt dan de kerstmuziek uit de speakers, en daarvoor ik heb dan meestal toch wel 2 dagen nodig. Ik denk dat ik dit jaar ook de ‘stove top potpourri’ ga gebruiken…nu al zin in! Uiteraard is het niet volledig klaar dan, we bezoeken nog vele kerstshows, en daar pik ik ook weer ideetjes op die ik dan thuis weer probeer te verwezenlijken. Want vanwege een ‘kleine portemonnee’ is de basis versiering toch echt ieder jaar hetzelfde. En daar is niets mis mee!

 8. Wat heerlijk om te lezen dit is eigenlijk bijns precies hoe ik het thuis doe vooral. En groot gelijk (maar toch jammer) dat je het versieren van de kerstboom niet deelt dat is een gezellig momentje samen! Elk jaar op 6 december als we sinterklaas de deur uit hebben gezet ga ik na 2 bakken koffie in mijn huispak compleet met sloffen beginnen met versieren. Kerst muziekje aan! Als de kinderen dan thuis komen zijn ze altijd zo verrast en kijken we samen meteen boven in de slaapkamers naar hun eigen boompjes. Dan gaan we met zijn alle beneden de grote boom doen met warme chocolademelk erbij. Ik weet het allemaal heel knus en kneuterig maar als ik dan savonds op de bank zit onder mijn dekentje ben ik dol gelukkig.

  Liefs, Tessa

 9. Jacqueline Willems op

  Check ✔. Ik plan altijd een heerlijk dagje in vrijwel precies zoals jij het beschrijft. Heerlijk gewoon. Heb er nu al zin in maar helaas, nog even wachten… Naast deze lijst is er wel nog 1 ding wat ik echt heel belangrijk vind voor mijn kerst-versier-dag maar waar ik helaas geen controle over heb: het weer. Ik kom niet goed in de stemming als het buiten heel zonnig is. Dus liefst een lekkere grijze dag graag, haha.

 10. Ik ben altijd blij als de lampjes op een mooi verdeelde manier in de boom zitten. Dat vind ik eerlijk gezegd niet zo’n fijne klus. Maar dan ga ik los in mijn eentje. Inderdaad een fijn muziekje, een gewone cappuccino en wat kerstig lekkers erbij. Dié kransjes halen Kerstmis in ieder geval niet haha! En naarmate het decoreren vordert, geraak ik steeds meer in de stemming. De boom kan me niet vol genoeg hangen. Voor dag 1 stopt het daarmee. De ultieme kerstsfeer voel ik dan nog niet, maar het begint te komen. In de tijd die volgt komen de aanvullingen: kerststukjes (waarvan er hopelijk dit jaar geen in brand vliegt. Mensen let op met dubbelwandige glazen theelichthouders!)., wand-/raam-/tuinversiering, tafeldecoratie. Elk item verhoogt meteen de sfeer tijdens het versieren! “Groeien” naar kerst…..

 11. Deze punten allemaal! En we beginnen de dag vaak met een heerlijke tulband bakken waarvan we tussendoor genieten! En sinds 2 jaar onze traditie ; zelf onze boom omhakken in het bos! Netjes georganiseerd op de Veluwe en super leuk om al in de stemming te komen (als de boom ingeladen is de thermoskan met warme chocolademelk en kerstkransjes erbij om kerst te vieren)

 12. Agatha van de Burgt op

  Afgelopen zomer vond ik in de kringloop (voor drie euro!) de kerstplaat van Bing Crosby waar ik mee ben opgegroeid. Verheug me nu al op het versieren met de platenspeler aan!

 13. Tiny Geppaard op

  Hoi Saskia, wat ziet het er allemaal weer gezellig uit, bij mij begint het ook te kriebelen. Door jou blogs doe ik altijd weer leuke inspiratie op. Dank daar voor, en tot volgende week.
  Groetjes Tiny

 14. In de herfstvakantie begin ik aan mijn kerstdorp zodat de Sint daar alvast kan toekomen zo half november. Dit jaar echter was ik eind augustus al helemaal ondergedompeld in de kerstsfeer omdat ik als vrijwilligster bij Intratuin in Halsteren de kerstdorpen mee mocht opbouwen. Een hele ervaring! Heel veel gelachen met super fijne mensen. Een hele knappe prestatie van maar een paar personen die dit elk jaar voor mekaar krijgen. Om terug te komen op jouw tips: ga ik dit jaar de kerstgeur toevoegen aan onze kerstbeleving. Ik tel alvast af tot kerst.

 15. Kerst versieren doe ik meestal met kerstmuziek op en lekker in mn pyjama. kerstgeur vind ik een leuke nieuwe toevoeging voor dit jaar.. Maar vind het ook wel spannend om kaarsen aan te steken als ik bezig ben met kerstversiering en allerlei dozen enz. op tafel en de grond. Ik ga nog even bedenken hoe ik dat ga oplossen. Misschien sinaasappelschijfjes drogen in de tussentijd 🙂