DIY | Kerstornamentjes van houten kralen maken

8

Ik vind het ieder jaar weer leuk om DIY’s te maken met spulletjes die ik nog in huis heb. Items die over zijn van een ander knutselproject bijvoorbeeld. Dan neus ik door mijn hobby-kastjes en ga ik op zoek naar simpele manieren om te gebruiken wat ik heb! Het is een goede manier om geld te besparen en het maakt je lekker creatief. Deze ‘Scandinavian inspired‘ kerstornamentjes van houten kralen zijn daar een voorbeeld van. Hieronder lees je stap voor stap hoe je ze maakt!

Simpele Scandinavische kerstornamentjes

Dit eenvoudige knutselprojectje is lekker snel klaar. De kerstornamentjes van houten kralen zijn leuk om alleen te maken, maar ook perfect om samen met je (klein)kinderen te knutselen voor Kerst! Ik heb twee varianten gemaakt: eentje waarbij ik de kralen helemaal neutraal heb gelaten, en eentje waarbij ik twee kraaltjes heb geschilderd in een goudtint. Je kunt trouwens ook al gekleurde houten kralen kopen, als je geen zin hebt om te verven. Net zo makkelijk ;-).

Wat heb je nodig?

Voordat je begint, zorg dat je klaar hebt liggen:

  • Touw
  • Houten kralen in diverse maten
  • Eventueel: verf, kwastje & glitter
  • Schaar

Ik gebruikte jute touw en houten kralen die ik nog had liggen. Mocht je ze niet hebben, hier vind je bijv. een setje met diverse maten. Hier kun je ook houten kralen bestellen. De verf die ik gebruikt heb is van het merk Hobbylack (goud, gloss). Ik heb de geverfde kraaltjes nog door goudkleurige glitter gerold.

Hoe maak je de kerstornamentjes van houten kralen?

1. Leg eerst een patroon uit van kraaltjes op tafel. Het mooiste is om een grote kraal in het midden te doen en daar onder en daarboven het patroon in spiegelbeeld te herhalen. Je begint met de kleinste kraaltjes en werkt naar groot toe en vervolgens ga je weer terug naar klein.

2. Je kunt er voor kiezen om alle kralen neutraal te laten, voor een ‘handgemaakt’, Scandinavisch sfeertje. Een andere optie is enkele kralen schilderen (of allemaal). Als je kralen wil schilderen, doe dat dan met een klein kwastje en bijvoorbeeld hobbylack (zie ‘wat heb je nodig?’). Wil je ze ook nog een glitterlaagje meegeven? Dan kun je ze – als de verf nog nat is – door de glitter rollen of een glitterspray gebruiken. Laat de geverfde kraaltjes eerst even drogen voor je verder gaat.

3. Knip een stuk touw af (25 cm ongeveer) en maak er een enkele of dubbele knoop in, afhankelijk van de dikte van je touw en de grootte van de gaatjes in de kraaltjes die je gebruikt. Rijg de kraaltjes één voor één aan je touw. Nu komt het moeilijkste deel: druk de kraaltjes strak tegen elkaar aan en maak een knoopje zo dicht mogelijk tegen de bovenste kraal aan. Maak vervolgens een lusje en knoop dit over het vorige knoopje heen vast. Knip de uiteindes van de touwtjes af en je kerstornament van houten kralen is af!

Zelf kerstornamenten maken van kralen

Op dezelfde manier kun je trouwens ook een mooie guirlande (of kerstslinger) maken om in je kerstboom te hangen. Eventueel kun je er hier en daar nog wat schijfjes gedroogde sinaasappel tussen doen, voor een super natuurlijk effect. Hier zie je een voorbeeld van een kerstslinger met houten kralen. Ik hoop dat je deze eenvoudige DIY om zelf kerstornamenten van houten kralen te maken leuk vond om te zien. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

8 reacties

  1. Wat een leuke kerstknutsel! Ik ga ze ongegeneerd namaken, want dit past helemaal in onze boom. Ik word nu al blij van het idee om ze te maken.