Kerstdessert met warme vijgen & limoncello

3

Ik ben dól op vijgen. Ieder najaar word ik weer blij als ik ze in de winkels zie liggen. De afgelopen jaren zijn er diverse receptjes met vijgen hier op Christmaholic.nl verschenen en dit jaar komen er zeker weer een aantal bij! Dit keer heb ik een heerlijk en eenvoudig kerstdessert voor je met o.a. heerlijke limoncello, druiven en crème fraîche.

Wat heb je nodig voor dit recept?

Dit is een heerlijk simpel kerstdessert voor volwassenen (aangezien er alcohol in gaat). Voor vier porties moet je het volgende in huis halen:

 • 6 tot 8 vijgen
 • 150 gram pitloze rode druiven
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
 • 250 gram crème fraîche
 • 50 gram amandelschaafsel
 • 100 ml koude limoncello

Bereiding kerstdessert met vijgen

Hoe maak je dit kerstdessert met vijgen? Volg de simpele stappen hieronder.

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Snijd de vijgen in kwartjes. Leg ze samen met de gewassen druiven in een ovenschaal met anti-aanbaklaag of op een bakplaat met bakpapier.
 2. Meng in een klein kommetje 50 ml limoncello met de honing en de suiker tot je een egale massa hebt. Giet dit suiker-honingmengsel over de vijgen en druiven. Zet 15 a 20 minuten in de oven tot de vruchten lekker gekarameliseerd zijn.
 3. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur en rooster het amandelschaafsel erin. Let goed op als je dit doet, want amandelschaafsel kan snel verbranden.
 4. Klop met een lepel in een klein kommetje de crème fraiche los samen met de overgebleven 50 ml limoncello.
 5. Verdeel het crème fraiche-mengsel over vier bordjes. Maak er met de bolle onderkant van een lepel een mooi smeerseltje van. Leg op elk bord wat geroosterde vijgen en druiven. Giet er nog wat honing overheen en garneer met het amandelschaafsel. Serveer direct!

Kerstdessert met warme vijgen & druiven

Dit kerstdessert met warme druiven en vijgen kun je het beste direct serveren. Wil je toch alvast wat voorbereiden? De limoncellocrème kun je eventueel eerder op de dag maken en afgedekt in de koelkast wegzetten tot gebruik.

Het roosteren van het amandelschaafsel kun je ook vooraf doen. Bewaar het geroosterde amandelschaafsel in een afgesloten bakje op kamertemperatuur. Heb je nog vragen over dit recept? Stel ze dan gerust hieronder. En als je dit kerstdessert gaat maken, dan wens ik je alvast veel plezier en… smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Ziet er heerlijk uit.. ondanks het feit dat ik geen keukenprinses ben zou dit toch moeten lukken!
  Ik ga zeker een poging wagen.

  Liefs Suus