DIY | Kerstornamentjes van klei met ‘gestempelde’ takjes

9

Misschien was het je al opgevallen, misschien nog niet. Ik had dit jaar zin om een hele reeks kerstornamentjes te maken. Want wat is er nou leuker dan zelfgemaakte versiering in je boom mixen met decoratie die je in de winkel hebt gekocht? Deze kerstornamenten van klei zijn de volgende in die reeks! Dit projectje is leuk om zelf te doen of met (wat oudere) kinderen te maken. Lekker kliederen met klei en verf!

Stempelen met kerstgroen

Zoals je wellicht weet, hou ik heel erg van een natuurlijke decoratiestijl. Vandaar dat ik met groen en goud wilde werken. Het grappige van dit project is dat je niet gaat verven met een kwastje, maar dat je takjes uit de natuur gebruikt om daar mee te ‘stempelen’. De perfecte takjes had ik niet voor handen, ik denk dat Conifeer het allermooiste werkt hierbij. But you work with what you’ve got! Klaar voor de uitleg? Let’s go!

kerstornamenten van klei maken

Wat heb je nodig?

Als je deze simpel kerstornamentjes van klei wil gaan maken, zorg dan dat je de volgende spulletjes in huis hebt en klaar hebt liggen:

 • Witte luchtdrogende klei + (deeg)roller
 • Koekjes-uitstekers in kerstvormen naar keuze
 • Groene en goudkleurige (of rode) verf
 • Kwast of verfsponsje
 • Een speld, breinaald of bakgereedschap met bolletje op het einde
 • Paar kleine takjes kerstgroen
 • Een bord of deksel
 • Een satéprikker of iets anders om gaatjes te maken
 • Touw + schaar
 • Eventueel: mod podge

Hoe maak je de kerstornamentjes van klei?

1. Begin met het uitrollen van een lapje witte klei tot een paar mm dik (bepaal zelf hoe dik je wil dat je ornamentjes worden). Leg de takjes kerstgroen op een ondergrond die vies mag worden en geef ze een laagje groene verf. Leg de takjes op de witte klei en druk heel zachtjes aan met een bord of deksel. Haal de takjes nu weg en leg ze apart.

2. Pak je koekjesuitstekers erbij en steek de vormpjes uit. Leg ze op een ondergrond die vies mag worden waar ze kunnen drogen. Maak met een satéprikker, rietje of iets anders een gaatje bovenin de klei-ornamentjes zodat je er straks een touwtje aan kunt hangen.

3. Met een speld, breinaald of iets anders waar een bolletje aan zit kun je nu nog wat goudkleurige of rode stipjes op de takjes zetten. Dip het bolletje in de verf en zet de stippen waar je wil rondom de takjes. Dit zijn de ‘besjes’. Laat de ornamentjes nu minimaal 24 uur drogen.

4. Zitten er wat rafelige randjes aan je klei-ornamentjes en stoor je je daar aan? Dan kun je ze met je nagel of wat papier makkelijk verwijderen. Eventueel kun je nog een laagje mod podge over je ornamentjes van klei doen of een laagje vernis voor extra glans. Doe in elk kerstornament van klei een touwtje en hang ze in de boom. Ook leuk: gebruik ze als decoratie aan een ingepakt kerstcadeautje.

kerstornamenten van klei maken

Kerstornamenten maken van klei

Zorg dat je tussendoor je koekuitstekers, deegroller en het bordje dat je gebruikt om de takjes aan te drukken schoonmaakt, wanneer je met nieuwe witte klei begint. Anders wordt het echt een kliederboel! De randjes die je afsnijdt van de klei met nog wat restjes verf, kun je opnieuw gebruiken.

Maak er een balletje van en rol opnieuw uit. Dan krijg je een soort marmereffectje. Ook daar heb ik een paar ornamentjes mee gemaakt (zie de laatste foto’s hierboven) en die vond ik ook wel leuk geworden!  Heel veel knutselplezier, en mocht je vragen hebben: drop ze hieronder in de comments :).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

 1. Hallo Saskia

  Dat zijn weer leuke diy om te doen dat kan een leuke boom worden met zelf gemaakte kerst. hangers,iets voor in open bare hal van het appartementcomplex.

  Groetjes ria

 2. Super leuk! Deze gaat op de advent-activiteiten-lijst.
  (Helaas geen adventkalender met activiteiten en ook geen elf on the shelf dit jaar. Even uittesten wat dat met de spanningen bij de oudste doet… hopelijk veel minder!) Om er toch een leuke tijd van te maken, maak ik wel een lijst met activiteiten en zorg ik dat ik alles in huis heb.