Kerstfilm Aftelkalender: 25 klassieke kerstfilms om te kijken!

23

Gastblog – A christmas movie a day, keeps the sadness away! Hoewel ik ook graag hartje zomer een kerstfilm zie, is december natuurlijk dé maand van het jaar om kerstfilms te kijken. Er zijn zoveel mooie klassiekers en nieuwe juweeltjes om te zien. Ik nodig je van harte uit om samen met Christmaholic af te tellen naar de Kerstdagen met elke dag een andere kerstfilm!!

25 kerstfilms om af te tellen naar Kerstmis!

Met het onderstaande overzicht heb je elke dag een andere kerstfilm om te kijken, de meeste van de films hieronder zijn te kijken op verschillende streamingdiensten. En wie weet, heb je ook nog geluk en komen ze op een van de TV-kanalen, hou daarvoor vooral de tv-gids in de gaten.

De onderstaande kerstfilms zijn stuk voor stuk films die al eerder zijn uitgekomen. Er staan geen nieuwe films in die dit jaar pas zijn uitgekomen op de verschillende diensten. Maar gelukkig schreef Saskia al eerder een blog met de leukste nieuwe kerstfilms van 2021. Let op: de beschikbaarheid is gecontroleerd voor Nederland, en het kan zijn dat je extra kosten moet maken om een film te kijken.

Kerstfilm 1: Home Alone

Wie is er niet mee opgegroeid? Home Alone vertelt het verhaal van een jongetje die tijdens Kerst alleen thuisblijft. Niet stiekem, maar omdat zijn ouders (en familie) vergeten zijn om hem mee te nemen op vakantie. Terwijl hij zich thuis goed vermaakt, heeft een aantal inbrekers het voorzien op het huis. Home Alone kun je kijken via Disney+, Prime Video, Google Play Movies en Pathé Thuis.

Kerstfilm 2: Elf

Als baby is Buddy in de zak van de Kerstman gekropen en is zo (on)gewild op de Noordpool terecht gekomen. Op de Noordpool groeit Buddy op als een van de Elven. Maar toch is er iets anders aan Buddy als je hem vergelijkt met de rest van de elven. De oude Elf legt aan Buddy uit dat hij eigenlijk helemaal geen Elf is en dat zijn ouders hem ter adoptie hebben afgestaan…

Zijn moeder is helaas overleden. Buddy gaat vervolgens op zoek naar zijn echte vader in New York. Elf kun je kijken via Prime Video en Google Play Movies. Leuke andere tip: Op Netflix vind je The Movies That Made Us: Elf. Een documentaire over hoe Elf tot stand is gekomen.

Kerstfilm 3: Love Actually

In Love Actually volgen we verschillende mensen die elk op hun eigen manier de weken voor Kerst beleven. Uiteindelijk blijken de levens toch allemaal wat dichter bij elkaar te liggen dan je zou denken. Love Actually kun je kijken via Netflix, Prime Video, Google Play Movies, Pathé Thuis en Videoland.

Kerstfilm 4: Noelle

De kerstfilm Noelle gaat over de kinderen van de Kerstman. Hoe is het nu eigenlijk om de Kerstman als vader te hebben? En wat moet er gebeuren nu de Kerstman met pensioen gaat? Zijn zoon zal de Muts moeten overnemen, maar erg veel zin heeft hij er niet in. Noelle kun je kijken via Disney+.

Kerstfilm 5: The Santa Clause

Wat gebeurt er als de Kerstman door jouw toedoen komt te overlijden tijdens het rondbrengen van cadeautjes? Dan word jij volgens de Santa Clause (Kerstman Clausule) de Kerstman! Dit overkomt Scott terwijl hij op Kerstavond op zijn zoontje past. Al snel eindigen ze op de Noordpool. Hoewel Scott denkt dat hij gedroomd heeft, verandert hij in de maanden na Kerst toch langzaam maar zeker in de Kerstman. The Santa Clause kun je kijken via Disney+, Prime Video, Google Play Movies en Pathé Thuis.

Kerstfilm 6: Jingle Jangle

Als speelgoedmaker is Jeronicus Jangle bedonderd door zijn assistent. Helaas heeft dit nogal een impact en Jeronicus weet niet meer wat ie moet doen met zijn leven. Het speelgoed maken gaat hem niet meer zo goed af, zijn vrouw overlijdt en hij vervreemdt van vrienden, familie en kennissen. Maar wanneer zijn kleindochter op bezoek komt, lijkt dat allemaal te veranderen. De muziek van Jingle Jangle werd geschreven door John Legend. Jingle Jangle kijk je via Netflix.

Kerstfilm 7: Home Alone 2: Lost in New York

Het vervolg op Home Alone 1. Alleen dit keer blijft Kevin niet alleen thuis, maar eindigt hij op een andere vlucht dan zijn familie. Aangekomen in New York maakt hij er maar het beste van totdat hij wat oude bekenden tegenkomt. Home Alone 2: Lost in New York kijk je via Disney+, Prime Video, Google Play Movies en Pathé Thuis.

Kerstfilm 8: Four Christmases

Brad en Kate willen Kerst graag ergens warm vieren. Maar helaas gaat dit niet door, en ze besluiten om Kerst dan maar te vieren met familie. Alleen zijn Brad en Kate beide kinderen van gescheiden ouders, en dat betekent dat ze dus vier keer Kerst moeten vieren! Four Christmases kijk je via Netflix, Prime Video en Google Play Movies.

Kerstfilm 9: Scrooged

Scrooged is een moderne vertelling van Charles Dickens’ “A Christmas Carol”. Als succesvolle TV-producent heeft Frank Cross zijn liefde van zijn leven verloren. En wanneer hij ook nog eens zijn personeel de wind van voren geeft, krijgt Frank op Kerstavond bezoek van een aantal geesten. Scrooged kijk je via Prime Video en Pathé Thuis.

Kerstfilm 10: The Christmas Chronicles

Meteen na het opzetten van deze Netflix kerstfilm vond ik dit al een klassieker. In The Christmas Chronicles volgen we het verhaal van Teddy en Kate. Hun vader is een aantal jaren geleden overleden, en uitgerekend op Kerstavond moet mama werken en moet Teddy op Kate passen. En zoals we allemaal wel hebben geprobeerd, wilt Kate op Kerstavond bewijzen dat de Kerstman bestaat. The Christmas Chronicles kijk je via Netflix.

Kerstfilm 11: Jingle All the Way

Op zoek naar het cadeau voor hun zoon, proberen Howard en Myron beide een Turbo-Man action figure te bemachtigen. Maar zoals zo vaak in de dagen richting Kerst zijn sommige cadeaus nogal lastig te koop. Zeker als je er last-minute op Kerstavond nog eentje probeert te bemachtigen. Jingle All the Way kijk je via Disney+, Prime Video en Google Play Movies.

Kerstfilm 12: The Santa Clause 2

Het vervolg op Santa Clause en inmiddels zijn we 8 jaar verder. Scott is een geweldig Kerstman en alles op de Noordpool gaat goed totdat Hoofd Elf Bernad en Elf Curtis, de beheerder van het Handboek van de Kerst, opmerken dat er nog een Santa Clause (een Kerstman Clausule) is.

Er moet namelijk een Mrs Clause zijn, en dus moet Scott op zoek naar een vrouw. Als Scott de Noordpool verlaat, zorgt ie ervoor dat een kloon zijn werk overneemt, maar of dat zo’n goed idee was? The Santa Clause 2 kijk je via Disney+, Prime Video, Google Play Movies en Pathé Thuis.

Kerstfilm 13: Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas

In Whoville vinden de inwoners het heerlijk om Kerst te vieren. Maar de Grinch die in een grot in Mount Crumpit woont heeft er helemaal niets mee. Hoe kan het zijn dat de Grinch niets met Kerst heeft? Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas kijk je via Netflix, Prime Video, Google Play Movies en Videoland.

Kerstfilm 14: Miracle on 34th Street

Schrik niet, maar deze Kerstfilm is in zwart/wit. Een oude man wordt ingehuurd om de Kerstman in een warenhuis te spelen. Alleen blijkt hij de echte Kerstman te zijn, en komt het zelfs tot een rechtzaak om te bewijzen dat hij het toch wel echt is! Leuk feitje: in deze film komt de Kerstman een weeskindje tegen, en dit weeskindje (en de Kerstman) spreken Nederlands tegen elkaar! Miracle on 34th Street kijk je via Disney+, Prime Video en Google Play Movies.

Kerstfilm 15: The Muppet Christmas Carol

Wie is er niet opgegroeid met de Muppets? The Muppet Christmas Carol is een verfilming van A Christmas Carol geschreven door Charles Dickens. Maar omdat het de Muppets zijn, wordt het natuurlijk een beetje aangepast. Gonzo speelt de rol van Charles Dickens die het verhaal voorleest. The Muppet Christmas Carol kijk je via Disney+, Prime Video, en Google Plays Movies.

Kerstfilm 16: The Holiday

Wat als de liefde niet meer meezit? Juist, dan wil je even alles ontvluchten. En vandaag de dag huur je dan een leuke AirBnB, maar vroeger ging dat iets anders. Amanda en Iris zitten allebei in deze situatie, en besluiten om twee weken van huis en leven te ruilen. Beide ontmoeten een leuke local! The Holiday kijk je via Netflix, Prime Video, Pathe Thuis en Videoland

Kerstfilm 17: Santa Clause 3: The Escape Clause

Het laatste deel van de Santa Clause en 12 jaar na de gebeurtenis dat Scott de Kerstman werd. Het leven op de Noordpool gaat z’n gangetje als de schoonfamilie op bezoek komt omdat hun dochter zwanger is. Op hetzelfde moment is Vader Winter (Jack Frost) op de Noordpool omdat hij een taakstraf heeft gekregen.

Tijdens het volbrengen van deze taakstraf komt Jack Frost achter een ontsnappingsclausule (de Escape Clause) en probeert hij vervolgens de Kerstman over te halen om iets te zeggen zodat de ontsnappingsclausule in werking treedt. Santa Clause 3: The Escape Clause kijk je via Disney+, Prime Video, Google Play Movies en Pathé Thuis.

Kerstfilm 18: Christmas with the Kranks

Je dochter is er niet met de Kerst, en eigenlijk heb je zelf helemaal geen zin in die feestdagen. Dus wat doe je dan? Dan boek je een tropische vakantie tijdens de Kerstdagen. Maar wat doe je als je dochter toch naar huis komt om toch Kerst te vieren? Juist, proberen om alles te laten zijn zoals het vroeger was! Christmas with the Kranks kijk je via Netflix, Prime Video, en Google Play Movies.

Kerstfilm 19: The Christmas Chronicles 2

Twee jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel viert de familie Pierce met de nieuwe vriend van haar moeder Kerst in Cancun. Tijdens wat activiteiten besluit ze weg te lopen om Kerst in de sneeuw te gaan vieren. Maar terwijl ze op de luchthaven probeert te komen, belandt ze samen met het zoontje van de vriend van haar moeder op de Noordpool. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat het niet meer zo zeker is of Kerst nog wel Kerst zal zijn. The Christmas Chronicles 2 kijk je via Netflix.

Kerstfilm 20: Deck the Halls

Kerst is de mooiste tijd van het jaar. Je hebt alles op orde, je bent de go-to-man in de stad voor alles omtrent Kerst totdat er een nieuwe buurman in de straat komt wonen. Deze nieuwe buurman denkt dat hij zijn huis wel beter kan versieren, en er ontstaat een heuse light fight. Maar of beide gezinnen dit wel zo leuk vinden? Deck the Halls kijk je via Prime Video en Google Play Movies.

Kerstfilm 21: National Lampoon’s Christmas Vacation

Kerst is aanstaande, en je bent er helemaal klaar voor. Je krijgt een bonus van je werk, gaat heerlijk de feestdagen thuis vieren met je familie. Alleen zoals zo vaak bij de familie Griswold gaan dingen nooit zoals gepland. National Lampoon’s Christmas Vacation kijk je via Prime Video, Google Play Movies en Pathe Thuis.

Kerstfilm 22: Disney’s A Christmas Carol

Het verhaal achter deze film is al een aantal keren langsgekomen in deze lijst. En hoewel de strekking hetzelfde blijft, wordt het verhaal wel iets anders verteld. Jim Carrey vertolkt de rol van Ebenezer Scrooge. Wanneer Scrooge thuis komt krijgt hij bezoek van verschillende geesten die hem allemaal op hun eigen manier vertellen dat het tijd wordt om zijn leven te beteren. Disney’s A Christmas Carol kijk je via Disney+, Prime VIdeo en Google Play Movies.

Kerstfilm 23: The Polar Express

Op Kerstavond merkt een jongetje dat niet meer zozeer in de Kerstman gelooft dat er een trein door zijn straat rijdt. De trein met de naam The Polar Express is onderweg naar de Noordpool en het jongetje gaat aan boord. Vanaf dat moment beleven de kinderen allerlei avonturen. The Polar Express kijk je via Prime Video, Google Play Movies en Pathe Thuis.

Kerstfilm 24: It’s a Wonderful Life

It’s a Wonderful Life wordt gezien als een van de beste films aller tijden, en daarmee zou het dus ook wel eens de beste kerstfilm kunnen zijn. In deze film volgen we het verhaal van George Bailey die op Kerstavond zelfmoord wilt plegen. Gelukkig zijn daar vrienden en familie wiens gebeden gehoord worden. Dankzij de gebeden komt er een Engel op aarde die zijn vleugels nog moet verdienen en daarmee het leven van George zal redden. It’s a Wonderful Life kijk je via Prime Video, Google Play Movies, en Pathe Thuis.

Kerstfilm 25 – double feature: Holiday Inn & White Christmas

Op plek 25 staan twee films. Al sinds de dag dat Christina (mijn vrouw) en ik samen Kerst vieren, kijken we op kerstochtend tijdens het uitpakken van de kerstcadeautjes en het eten van ons kerstontbijt de film Holiday Inn.

Holiday Inn vertelt het verhaal over twee mannelijke performers (Bing Crosby & Fred Astaire) die beiden verliefd zijn een danseres. Jim Hardy (gespeeld door Bing Crosby) trekt aan het kortste eind, en hij verlaat de showbusiness. Maar krijgt op zijn boerderij een geweldig idee: een Inn die alleen open is op feestdagen. In Holiday Inn horen we ook voor het eerst het liedje “White Christmas”.

White Christmas

Dit brengt ons dan ook gelijk bij de tweede film van deze double feature: White Christmas. In White Christmas gaan we naar het einde van de Tweede Wereld Oorlog. Het is Kerstavond 1944 en Bob Wallace (Bing Crosby) en Phil Davis (Danny Kaye) hebben de opdracht gekregen om op te treden voor de 151ste divisie.

Maar tijdens de show worden ze aangevallen en ze redden het ternauwernood. Het leven van Wallace wordt gered door Davis, en hij vraagt hoe hij hem ooit kan terugbetalen. Davis ziet het wel zitten om na de oorlog als duo-artiesten verder te gaan, maar Wallace denkt daar anders over. Holiday Inn kijk je via Google Play Movies en White Christmas kijk je via Prime Video en Google Play Movies.

Bonus Kerstfilms

Ben je nog niet uitgekeken? Of waren niet alle films jouw smaak, dan heb ik hieronder nog een lijstje met een aantal andere Kerstfilms:

Aftelkalender met de leukste kerstfilms

En dat waren ze: stiekem dus 26 en geen 25 kerstfilms op één lange aftelkalender, vanwege de double feature op dag 25. Ik hoop dat we je hebben mogen inspireren om dit jaar lekker te genieten van de mooiste, leukste en grappigste kerstfilms die er ooit gemaakt zijn. En ik hoor graag van je of jij mee gaat kijken met ons! En sowieso: welke kerstfilms er op jouw kerstlijstje staan!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Arvid Bux is gadgetfreak en Disney-fan. Op Christmaholic.nl schrijft hij over Disney, gadgets & apps rondom Kerstmis. Op Travel to the Magic deelt Arvid het laatste nieuws en inspiratie ondom de Disney-parken.

Reageer!

23 reacties

 1. A Christmas Carol is hier standaard de laatste Advent! Liefst de Disney of de Muppets variant.
  Maar hier kunnen we nog wat meer films uitzoeken voor een extra film-middag! Thanks!

 2. Heerlijk! Hier kom ik wel 1 week mee door niets zo zalig als meerdere kerstfilms kijken op een dag. Nu nog zorgen dat manlief en zoonlief een week op vakantie gaan. ‍

  • Kijk ook eens naar A boy called Christmas op Netflix. Een bijzondere kijk op het ontstaan van Kerst en de kleine helpers van de kerstman! Een beetje een mix van Narnia en de Hobbit…

 3. Wát een geweldige lijst… dankjewel
  Mijn favorieten zijn The Christmas Chronicles, de Polar express, Home Alone 1 + 2, maar ook de Sissi Trilogie (geen Kerst maar voor mij wel onlosmakelijk verbonden met Kerst)
  Het wordt in ieder feval elke dag 1 kerstfilm.

 4. Naast de nieuwe films op Netflix ga ik ook nog even The Nightmare before Christmas van Tim Burton en The Snowman van Raymond Briggs (Prachtige muziek, Walking in the Air van Howard Blake) kijken. Harry Potter doet het ook altijd goed. Helemaal de eerste film.

 5. Geweldige lijs! Gelukkig staat The Santa Clause er in. De kerstfilm waar mijn man en ik naar toe gingen op 28 december 1995 toen we verkering kregen! En natuurlijk love actually. Samen met the holiday, de ultieme kerstfilms waarmee we samen met goede vrienden ieder jaar de kerst inluiden. Dit jaar zouden we The Holiday in concert gaan zien, maar dat gaat helaas niet door. Dus halen we gewoon onze vrienden naar hier, bestellen we lekker eten en kijken we de films weer vanouds op de tv. Laat de kerst maar beginnen!

 6. Heerlijk…verstand op nul en met dekentje op de bank en chocolademelk met……
  Kerstfilms kijken
  Het aanbod is groot
  De een nog leuker dan de ander.
  Op rtl 8 iedere avond 2 kerstfilms
  Alleen vervelend de reclame ertussen
  Dus dat word toch maar Netflix kijken
  ik zie in het lijstje dat de oude klassiekers het nog goed doen
  Toppieee

  Groetjes
  Jeanne

 7. Heel leuk het gast blog van Arvid ! Ik ben denk wel soort verslaafd aan kerstfilms hahah ik heb speciaal nog een videorecorder voor de oude films En een verzameling dvd ’s met ( oude ) kerstfilms verder heb ik denk alle streaming’s diensten om maar niets te missen lekker genieten van de kerstfilms

 8. Arja’s place op

  Sommige al zo vaak gekeken maar ik hou er gewoon van. Zoals the Grinch, Polar Expres, Elf, Home Alone 1 + 2 die weer op tv komen dit jaar. En a boy called Christmas moet ik nog zien op Netflix Dikke tips aldaar Christmas Cronicles en Jingle Jangle, Holiday Calender En al die andere hahaha. Leuk blog, hou zo van kerstfilms kijken.

 9. Voor kerstfilm moet je bij mij zijn! Ik heb er heel veel! Eruit kiezen vind ik heel moeilijk want ik vind alle kerstfilm mooi. Maar a Princess for christmas met Roger Moore en Kathie McGrath vind ik een aanrader. Ook Annie Claus is coming to town is leuk.

 10. Blijft mooi he die kerstfilms. Ik zit er elke avond al weer voor heerlijk gewoon.
  Je krijgt er zo”n blij gevoel van. Lekker in de bank onder een dekentje met chocolademelk wat willen we nog meer.

 11. Hoi Saskia en Arvid,

  Ehhh stiekem hou ik toch ook van romantische kerstfilms hoor.
  Ik pink weer regelmatig een traantje weg op RTL 8 daar zijn sinds afgelopen maandag 29 november de kerstfilms begonnen.
  Iedere avond 2 films , heerlijk.
  Maar ik vind ontzettend veel kerstfilms prachtig, ontroerend of gewoon leuk.

  Kerstgroetjes Marijke.

 12. Leuke lijst! Home alone blijft mijn favoriet! ‘While you were sleeping’ is ook een heerlijke film voor de feestdagen 🙂 Groetjes, Malou

  • Susanne Gondrie op

   Miracle on 34th street, er zijn twee versies van. De laatste is met een voor mij onvergetelijke sir Richard Attenborough als de mysterieuze Kriss Kringle. Maar de eerste, die jij hier noemt Arvid, de zwart-wit film, heeft iets heel bijzonders. Wanneer de Kerstman kinderen ontvangt, komt er een dame met een meisje in zwarte kleding. De dame legt uit dat dit meisje uit Nederland komt, ze is een oorlogsweesje. En dan spreekt de Kerstman Nederlands met haar. Het meisje begint te stralen en roept: oh Sinterklaas, ik wist wel dat u bestaat! Dan zingen ze samen het liedje Sinterklaas Kapoentje. Is dat niet geweldig? Aanrader.

   • Mooi hè! Dat is echt zo’n moment dat toen ik het de eerste zag, ik stopte met eten en helemaal gefocust was op de film!

 13. Vind Elf nog steeds geweldig, dat vieze kopje koffie wat zo heerlijk moet zijn & al die uitgeknipte sneeuwvlokken. Heb wel eens geprobeerd ook zoiets te doen in mijn eetkamertje, maar je moet toch echt wel een elf zijn met creatieve botten.