Zo krijg je dat magische kerstgevoel! Deze 9 kleine dingen helpen écht

14

Het kerstgevoel ervaren, is het mooiste dat er is! Een hele tijd terug schreef ik een blog met daarin antwoord op de vraag “Hoe krijg je een kerstgevoel?” en een serie tips om je te helpen een kerstgevoel te krijgen. Inmiddels zijn we zes jaar verder en heb ik ook weer wat meer geleerd over de kerstmagie en hoe het voor mij werkt. In deze blog vertel ik je graag welke kleine dingen je kunt doen om dat heerlijke kerstgevoel te ervaren!

Wat is het kerstgevoel?

Wat is dat kerstgevoel nou eigenlijk? Het is een combinatie van nostalgie, herinneringen aan het verleden en tradities van vroeger aan de ene kant. En anderzijds juist dat gevoel van verwachting, van anticipation op dat wat er allemaal nog komen gaat. Het is ongrijpbaar en echt magisch. Het is er even, en een moment later is het vaak alweer weg.

Het kerstgevoel houdt zich schuil precies in het midden tussen vroeger en straks. En daarin zit het ‘m dus ook: het kerstgevoel ervaar je vooral wanneer je helemaal in het NU bent. En als volwassenen is dat helaas een stuk moeilijker realiseren dan toen we nog klein waren. Toen waren we nog zonder zorgen en zonder ellenlange to-do-lijstjes en moetjes.

Je kunt het kerstgevoel niet afdwingen

Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen kerstgevoel meer kunt ervaren! Waar je precies een kerstgevoel van krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Maar het is in elk geval ontzettend moeilijk is om het kerstgevoel te ervaren als je het druk hebt. Als je geen rust ervaart in je lichaam en geest. Als je continue zorgen hebt over familieleden, je kinderen, je gezondheid, je relatie of geld die veel tijd innemen. Als je een ellenlange to do lijst hebt en het gevoel hebt dat de dagen (langs je heen) vliegen.

kerstgevoel krijgen

Hoe krijg je dan toch een kerstgevoel?

Vanaf de zomer ben ik elke dag, 7 dagen per week, met Kerst bezig voor mijn werk. En dat het werk is, maakt het zelfs nóg lastiger om een kerstgevoel te ervaren. Maar toch lukt het, heel vaak zelfs! Voor mij is het een combinatie van factoren. Ik moet sowieso rust ervaren, kalmte. Echt in het moment zijn, mindful. Anders gebeurt het zeker weten niet.

En verder helpt het om alle zintuigen te prikkelen. Een heerlijke kerstgeur ruiken, kerstmuziek horen, kerstlichtjes zien, met aandacht voelen (bijvoorbeeld een zacht plaid, de prikkende naalden van kerstgroen). En dan ineens… is het er! Vluchtig, ongrijpbaar en meestal ook zo weer weg: die combinatie van nostalgie, enthousiasme en volle verwachting: het KERSTGEVOEL!

kerstgevoel krijgen tips

Kleine dingen die mij helpen een kerstgevoel te krijgen

Het is voor mij (en ik denk de meeste mensen) niet mogelijk om het kerstgevoel af te dwingen. Het is niet zo dat je kunt zeggen IK WIL NU KERSTMAGIE. Maar er zijn wel een paar kleine dingetjes die je kunt doen, die mij vrijwel altijd helpen.

1. Slow down

Slow living is hartstikke hot op het moment en dat is niet zo gek. In onze maatschappij wordt druk zijn nog altijd gezien als iets goeds, iets dat je zou moeten nastreven. Maar de schoonheid van het leven zit ‘m – voor mij althans – in de rustige momenten waarop je in gedachten met niets anders bezig bent dan wat je aan het doen bent. En dat betekent veel nee zeggen. In mijn geval bijvoorbeeld tegen persverzoeken, samenwerkingen etc. Maar het is het ZO waard. Want je hebt gewoon veel meer tijd over om tot rust te komen.

2. Schermen uit

Zonder telefoon & zonder schermen die je afleiden zie je, hoor je en voel je meer. Ik vind het heerlijk om even te gaan zitten op de bank, met een kop thee of koffie en naar mijn versierde huis kijken. Dan valt me ineens op dat de kerstlampjes van de kerstboom prachtig gereflecteerd worden in het zwarte tv-scherm of de ruit van mijn buffetkast. Zulke kleine, simpele dingen kunnen onwijs magisch zijn. Maar ik moet wel helemaal present zijn, zonder afleiding, om het te kunnen zien!

kerstgevoel krijgen

3. Goed plannen

December is voor iedereen een super drukke periode. Er moet zoveel gebeuren (of althans: het voelt alsof er veel moet gebeuren). Voor mij helpt het om goed te plannen en op tijd te beginnen. Zo heb ik mijn versiering op 1 december grotendeels af, zodat ik de hele maand de tijd heb om er van te genieten! En ook met het kopen van cadeautjes, het plannen van het kerstdiner etc begin ik ruim van tevoren. Zo heb ik het hele najaar voorpret en is er in december tijd om tot rust te komen.

4. Eén ding tegelijk doen

Eén van de redenen dat ik dit jaar niet meer (zoveel) vlog, is dat het een stukje van de kerstmagie wegneemt. Als je bezig bent met het filmen en goed in beeld brengen van wat je aan het doen bent, dan ben je niet 100% in het nu. Ik ervaar die kerstmagie vooral als ik me puur focus op dat wat ik op dat moment doe.

Samen met een vriend kerstinkopen doen in een tuincentrum, zonder er een verslag van te maken. Of samen de kerstboom opzetten in de tuin. Iets moois knutselen met mijn zusje. Of in mijn uppie iets versieren, zonder camera erbij. Wat ik wil zeggen: juist als je niet continu je telefooncamera erbij haalt, meerdere dingen tegelijk doet of in gedachten bezig bent met wat je nog meer moet doen, is er meer ruimte voor magie!

kerstgevoel krijgen

5. See it through their eyes

Of het nu je (klein)kinderen zijn, je beste vriendin of je partner: iedereen wordt van andere (kleine) dingetjes blij. En dat geldt ook voor activiteiten en momenten rondom Kerst. Focus je op de vrolijkheid en blijheid van andere mensen.

Dat je je partner een kerstliedje hoort neuriëren tijdens het douchen. Of je zoon / dochter heel hard ziet lachen om een scene in een kerstfilm. Dat je opa en oma vol verwondering kijken naar de versiering in de boom en herinneringen ophalen aan vroeger. Kerstmagie is aanstekelijk!

“I wanna see Christmas through your eyes
I want everything to be the way it used to be
Back to being a child again
thinking the world was mine
I wanna see Christmas, Christmas through your eyes”
Gloria Estefan

6. Geluk en verdriet sluiten elkaar niet uit

Het voelt soms raar om in tijden van verdriet, en zeker in tijden van rouw, te lachen en blij te zijn. Om plezier te maken en te genieten. Maar er is ruimte voor alle gevoelens. Je kunt je én vreselijk verdrietig voelen en tegelijk heel gelukkig zijn en blij zijn met wie er bij je is en met wat je allemaal hebt. Het één sluit het ander niet uit.

kerstgevoel krijgen tips

7. Maak tijd voor tradities

We hadden het net al over dat het kerstgevoel een combinatie is van nostalgie, herinneringen uit het verleden, en voorpret, uitkijken naar wat komt. Tradities helpen om elk jaar dat gevoel van nostalgie te ervaren. Dezelfde gebruiken, dezelfde versiering, dezelfde muziek luisteren of films kijken.

Haal herinneringen op aan vroeger, blader oude albums door of kijk naar foto’s van christmasses passed. Prikkel je geheugen met dezelfde geuren en dezelfde smaken als vroeger.

8. Laat perfectionisme varen

Ook al heeft je man de verkeerde borden op tafel gezet, is de kalkoen mislukt, is er dit jaar geen mogelijkheid om met de hele familie aan tafel te zitten, zijn niet alle cadeaus op tijd bezorgd en ga zo maar door… dat betekent niet dat je kerst verpest is.

Natuurlijk mag je er effe flink van balen (vooral doen, lekker voelen, laat maar komen). Maar laat je perfectionisme daarna als het even kan varen, en focus je gauw weer op wat er wél is. Een perfecte Kerst bestaat niet en het nastreven van perfectie is de grootste kerstgevoel killer ever!

kerstgevoel krijgen tips

9. Kerst is meer dan die twee dagen

Het helpt mij om me te realiseren dat Kerstmis meer is dan alleen die twee dagen in december. Kerst is een heel seizoen en dat begint echt al in september. De druk om alleen in de week voor Kerst of met kerst zelf die kerstmagie te ervaren, heb ik daardoor niet. Het is op elk moment welkom. Zelfs als het nog 27 graden is buiten in september. En ik probeer dankbaar te zijn voor elk moment waarop ik het kerstgevoel ervaar!

Kerstgevoel tips: hoe krijg jij meer kerstgevoel in je leven?

Natuurlijk zijn er ook nog allemaal praktische dingen die je kunt doen om meer kerstgevoel en kerstmagie te ervaren. Bijvoorbeeld naar kerstshows gaan, kerstmuziek luisteren en kerstfilms kijken, samen je huis decoreren en lekker creatief bezig zijn. Ik ben zoals altijd ook erg nieuwsgierig naar jouw tips: welke kleine handelingen, kleine dingetjes die je doet in je leven helpen jou om de kerstmagie meer te ervaren? Deel ze gerust in de comments hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

14 reacties

 1. Helma Heikamp op

  Ik kijk er al weken uit om de Kerstboom op te tuigen Helaas nog geen hele dag vrij vanaf… want ik trek er echt een hele dag voor uit.
  Wél ben ik natuurlijk al naar de Intratuin geweest ❤️ daar krijg ik een Kerstgevoel van!
  Nieuwe items aangeschaft voor de boom!
  Komend weekend ga ik hem echt optuigen!
  Nu heb ik al sfeerverlichting in huis & onder de overkapping, zó gezellig!

 2. Hoi saskia
  Wat een mooie blog goed omschrijving van het kerst
  Gevoel krijgen.
  Wij doen altijd met de kinderen kerst chocolade huisjes
  Maken dan nodigen we de vriendjes uit van de kinderen en dan een kerstmiddag organiseren.
  En chocolade kersthuisjes maken ..kerstspellen.
  En kerstbingo en dan krijgen ze een kerst tasje met
  Kadootjes erin.
  En op tafel staan er dan kerst zuurstokjes ,kerst chocolade. Kerst lollies. Koekjes op een etagere van een kerstboom
  Rn dan als afsluiting eten ze met elkaar gezellig frietjes.
  Dat doen we meestal een week voor kerstmis

 3. Clasien Kaethoven op

  Mijn kerstgevoel begint meteen bij de eerste kerstshows in de tuincentra en met alles wat je op social media binnen krijgt. Jouw filmpjes, vlogs en berichtjes zijn daarbij een heel belangrijke bron.
  Maar het ultieme kerstgevoel is voor mij het samenzijn met mijn dochters en hun gezin.
  Nu geniet ik vooral van de steeds meer verlichte huizen en winkels.

 4. Ik woon op twaalf hoog en heb prachtige foto’s van mijn uitzicht. Er zitten heel mooie, dromerige, verstilde foto’s bij die ik heb gemaakt in de kerstperiode. Dus inderdaad zoals jij zegt niet per se in december. Maar er spreekt wel een kerstsfeer uit, en als ik die foto’s kijk, kom ik meteen weer helemaal ‘in the mood’.

 5. Kerst is het hele jaar in mijn gedachten, ik kan in de zomer iets zien waardoor ik denk dat is leuk om te gebruiken voor kerst. Maar als ik dan je eerste vlog binnenkrijg word ik altijd heel vrolijk en denk ik Yes het is weer begonnen, de mooiste tijd van het jaar. Mijn kinderen hebben zich in de herfst al weer uitgenodigd om kerst thuis te vieren. Heerlijk toch. Ook ik zorg dat ik 1 december klaar ben. En dan lekker genieten.

 6. Het kerstgevoel kan ik krijgen door een bepaalde geur of het zien van bepaalde bloemen. Een momentje als je in de stad kerstinkopen doet, Door mijn zoon die dezelfde kerstkoek voor mij bakt welke mijn moeder vroeger maakte. Het zijn kleine momentjes maar dat is voor mij écht kerstmis.

 7. Mieke Nouwens op

  Heerlijk dat kerstgevoel. Vorig jaar een kunstkerstboom gekocht om nog langer te kunnen genieten van de boom. Dus 11 november de boom al gezet …en idd lekker gaan zitten en alles bekijken.
  Diverse kerststukken gemaakt voor binnen en buiten. Ik geniet ook zo van deze tijd

 8. Ik wordt in okt al onrustig en in begin nov heb ik het voor elkaar alles staat boven en de verhuizing van planten en tafeltjes gaat beginnen. Dat is voor mij al kerst gevoel. Alle lichtjes krijgen een plekje en ik geniet dan in stilte ik doe zelf alles binnen en mijn man doet het balkon.
  De kaarsjes gaan aan en zelfs s nachts branden er lichtjes in huis. Vroeger was kerst druk en chaotisch met familie gedoe en verplichte bezoeken nu is het rust en gezelligheid niks moet en alles mag geen verplichtingen meer . Ik hou er van

 9. Kerst is voor mij vol met dubbele gevoelens, vaak was dit in mijn jonge jaren een nare periode. Ik probeer altijd de positieve herinneringen naar voren te halen. Met mijn volwassen thuiswonende zoons kijken we alle kerstfilms van die zoetsappige tot comedy met een lekkere bak chocomel en hapjes in de weken ervoor. We hebben een mooie kerstboom en wat versieringen al staan vanaf 1 december en zijn graag thuis en plannen zo min mogelijk vol ons werk is in deze maand al druk zat.ook het kerstdiner houden we simpel maar lekker geen gestresst gedoe aanwezig maar simpel genieten. Veel wandelen in de buitenlucht is onze activiteit in de vrije uren ook savonds en dan genieten van de lampjes en versieringen overal of van de natuur die savonds weer heel anders aanvoelt. En veel lekkere kerstkoekjes vakken niet vergeten..fijne kerstdagen!

 10. Wat heb je dit mooi omschreven! Precies zoals ik het voel en beleef. Idd. Ene moment zit je helemaal in de flow en denk je wauw, dit is het en het volgende moment heb je zoiets van kak, waar is dat gevoel.
  Bij mij wordt het beinvloed door de situatie om me heen, en wat er op dat moment gebeurd of gaande is.
  Je schreef laatst een keer in een insta bericht, dat je die dag een stomme dag vond, maar toch wist je wat te posten en ons weer blij te maken.
  Ook ik heb van die dagen, onlangs nog en vind dan ook alles stom. Zelfs de kerstversiering die ik al heb hier en daar haha, maar doordat te laten gebeuren, wat je ook schreef, en te aanvaarden dat t dan zo is, komt het vanzelf weer terug als ik me even terugtrek en weer tot rust kom.
  Dank je wel voor je mooie omschrijving!
  En nee, geen tips om toe te voegen haha
  Ik wordt wel blij van mooie versieringen in de winkelstraten, mensen die hun huizen mooi opfleuren met lichtjes en kerstversieringen.

 11. Ga dit weekend de boom opzetten, en krijg dan altijd een echt kerstgevoel. De doos uitpakken en sl die ornamentjes met een speciale betekenis weer uitpakken. Al die oh en ah en weet je nog momenten…, Heerlijk en de warmd chocolademelk en gemberkoekjes maken het feestje compleet 😀

 12. Wat mooi geschreven. Mijn voorpret begint vaak al in de zomer als het erg warm is. Dan kan ik savonds met een kop thee even verlangen naar de donkere knusse dagen,de lichtjes en mijn huis in kerst sfeer. Vaak kijk ik dan ook even hier op de website om even lekker wat receptjes en tips terug te lezen. En dan als de sint weer eenmaal in Spanje is, ga ik los! Kerst muziekje aan, lampe berger aan met winterse geuren en lekker versieren! (1 september als jij je eerste post online gooit begint de voorpret pas echt!)

 13. Mooi verwoord Saskia! Ik ben ook al vanaf september bezig met Kerst. En eigenlijk daarvoor ook al door alle Facebook pagina’s die zich op Kerst focussen! Mensen om me heen, vooral mijn kinderen () worden wel eens gek van me en begrijpen niet dat een man zo ‘into’ Kerst is! Ik trek me er niks van aan trouwens! Dank je voor het delen van ‘bakkenvol’ Kerstgevoel!

 14. Hey Saskia,

  Normaal beginnen mijn kerstkriebels in oktober/ november… Sky met kerstmuziek!
  Sinds vorig jaar via een collega op deze website gekomen (God bless him ! )
  Dus mijn kerstkriebels beginnen wanneer jij begint met bloggen…
  Ik begrijp heel goed wat jij in deze blog bedoeld; dat stukje kerstmagie ..
  In aanloop van de kerstdagen heb ik die kriebel enorm en het is bij mij vooral de voorpret die ik geweldig vind.. de kerstdagen zelf heb ik die kriebel totaal niet.. heel bizar..
  verder hou ik jou kanaal op YouTube steeds in de gaten in de hoop dat er een nieuwe (aftel) vlog online staat.. ik vind de aftelvlogs g e w e l d i g .. begrijp uit jouw tekst dat we dit jaar niet veel vlogs meer kunnen verwachten.. jammer voor mij / ons Christmaholics , maar wel begrijpelijk geniet er zelf ook van Saskia.. 🙂

  Liefs Suus