No stress! Dit zijn de handigste tips voor een relaxed kerstdiner

6

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kook niet elke week een meergangendiner voor diverse gasten. Maar met kerst (of in de weken ervoor) vind ik het wél leuk om uitgebreid te koken en heerlijk te eten samen met mijn gasten. En dan natuurlijk het liefst op zo’n manier dat ik niet het hele etentje in de keuken sta en er zelf ook optimaal van geniet. Hoe ik dat aanpak? Dit zijn mijn beste tips voor een relaxed en stressvrij kerstdiner!

Een uitgebreid kerstdiner is geen moetje

Eerst even een disclaimer. Natuurlijk is het absoluut geen moetje om een meergangendiner te koken met Kerst. Het kan minstens zo sfeervol en gezellig zijn met een simpele maaltijd, heerlijk gourmetten of lekkere soep met broodjes. Er is geen goed of fout en doe vooral waar jij blij van wordt! De tips hieronder zijn bedoeld voor wie wel graag uitgebreid kookt met Kerst!

Tip 1. Oefenen & proefkoken

Het spreekt voor zich: als je iets vaker hebt gedaan, wordt het minder stressvol en gaat het sneller. Dus begin lekker op tijd met het testen van je recepten. En dan bedoel ik eigenlijk niet pas in december, maar test bijvoorbeeld het hele jaar door lekkere desserts, sausjes, bijgerechten.

Wat je ook kunt testen, is hoe goed je gerechtjes blijven als je ze bewaart in de koelkast en later opwarmt. En: het opmaken van de borden! Als je daar handiger in wordt, zorgt dat ook voor minder stress op de dag zelf.

Tip 2. Slim boodschappen doen

Hoe eerder je beslist wat je precies gaat maken met het kerstdiner, hoe eerder en hoe relaxter je aan de kerstdinervoorbereidingen kunt beginnen. Alles wat niet over datum gaat voor het diner, kun je alvast kopen! Alles wat goed blijft in de vriezer (denk aan vis en vlees) kun je ook nu alvast kopen.

Denk ook na over de drankjes die je gaat schenken en haal wijn, ingrediënten voor een welkomstcocktail etc ook al op tijd in huis. De verse ingrediënten koop je een paar dagen voor het diner of laat je bezorgen. Hou ook ruimte in je hoofd over voor alternatieven. Hebben ze geen verse aardbeien voor de trifle? Ander fruit werkt waarschijnlijk ook!

Tip 3. Bereid zoveel mogelijk voor

Hoe meer je de avonden / dagen voor de kerstdagen kunt voorbereiden, hoe minder stress tijdens het etentje. Ik kies sowieso altijd een dessert uit dat ik of vrijwel volledig kan voorbereiden op de dag zelf, of misschien zelfs wel een dag eerder. Ook het voorgerecht wil ik vrijwel compleet kunnen voorbereiden. In de kerstedities van kooktijdschriften staat gelukkig vaak precies beschreven wat je al kunt voorbereiden en wanneer. Ideaal is dat!

Tip 4. Maak een planning

Ik maak een weekje voor het kerstdiner altijd een uitgebreide planning. Die bestaat over het algemeen uit drie lijstjes met taken die ik makkelijk kan afstrepen.

 1. Een lijstje voor de dag (of dagen) voor het etentje
 2. Een lijstje met taken die ik moet doen voordat de gasten arriveren
 3. Een lijstje met taken die ik moet doen tijdens het kerstdiner

Ik ben daarin zo specifiek mogelijk. Ik schrijf bijvoorbeeld alle gangen op en wat ik per gang nog moet doen tijdens het kerstdiner. Moet ik iets opwarmen? Moet ik iets fijnhakken? Moet ik iets garneren? Ook maak ik vaak een schetsje van hoe ik de borden ongeveer wil opmaken.

Tip 5. Maak een fornuis- en ovenplanning

Waar ik ook altijd naar kijk, is de fornuis- en ovenplanning voor tijdens het menu. Hoeveel pannen moeten er tegelijk op het fornuis, en past dat? Hoeveel gerechten moeten er tegelijk in de oven en kan dat? Zijn er dingen die op dezelfde temperatuur moeten en passen ze samen in de oven?

Ik heb zelf maar één oven, maar wel een airfryer die ik buiten onder de overkapping zet. Er zijn zoveel dingen die je prima in de airfryer kunt klaarmaken! Onze keuken is best klein, dus ruimte moet echt gepland worden. En dat geldt ook voor de afwas en voor waar ik precies de borden zet voor het opmaken.

Tip 6. Dek de kersttafel al wat eerder

Het dekken van de kersttafel kun je prima al een avond van tevoren doen. Dan eet je de dag voor Kerst maar lekker op de bank haha. In de video hieronder zie je hoe ik vorig jaar de kersttafel heb gedekt voor een pre xmas dinertje.

En in deze wat oudere video deel ik mijn stappenplan. De belangrijkste tip: ga na welke serveerschalen en andere items er tijdens het kerstdiner nog op tal moeten kunnen, en pas de decoratie van de tafel daar op aan! Hier vind je al mijn kersttafeldektips en ideetjes.

Tip 7. Borden opmaken

Ik zei het in het begin al: het is echt fijn om te oefenen met het opmaken van de borden. Als je tenminste het menu wil uitserveren op borden. Het is ook helemaal prima om gewoon schalen met lekkers op tafel te zetten, en mensen zelf te laten opscheppen.

Wil je de borden mooi opmaken? Dan is het handig om een tekeningetje te maken van hoe je wil dat elke gang geserveerd wordt. Welk bord ga je gebruiken? In deze blog vind je 10 tips voor het mooi opmaken van je borden voor een extra feestelijk kerstdiner.

Tip 8. Je hoeft niet alles zelf te doen

Het is als hobbykok erg ambitieus om alles zelf te willen maken. En dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn heerlijke kant-en-klare bijgerechten van de supermarkt die je kunt opwarmen. Of misschien haal je wel een heerlijke stoof bij de slager of bij je favoriete restaurant en maak je alleen de bijgerechtjes zelf.

En wil je het helemaal chique én makkelijk: bestel dan gewoon zo’n heerlijk thuis-afmaak-menu van een goed restaurant. Hier in Eindhoven is restaurant Dijk9 echt dé plek om zo’n menu te bestellen. Je hebt toch het gevoel dat je in de keuken staat en zelf lekker eten maakt, maar alles is al voorbereid en je hebt dus vrijwel geen stress en werk!

Ook leuk: laat de gasten ook een deel van het werk doen. Door bijvoorbeeld iedereen een gang te laten koken, of lekker hapjes mee te laten nemen om van te genieten voor het kerstdiner begint (of erna, als after-toetje).

Tip 9. Probeer er volle bak van te genieten!

En ja, de belangrijkste tip: laat je perfectionisme varen zoveel als je kan. Het maakt niet uit als de soep overkookt, de kip te droog is of er een glas sneuvelt. Het gaat om de gezelligheid en de mensen met wie je bent. Focus je je vooral daarop, dan geniet je veel meer van de avond!

Laat het smaken!

Heb jij nog andere keigoede tips om een relaxed kerstdiner te koken en zonder stress in de keuken te staan? Deel ze dan zeker in de comments hieronder. Hoe dan ook: ik hoop dat je er heerlijk van gaat genieten met je familie, gezin of vrienden en dat het allemaal onwijs mag smaken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Kijk hier heb ik nou echt wat aan. Ik hou hou HOU van kerst maar toch altijd zo stressen om ervoor te zorgen dat het perfect is! Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo perfect hoeft te zijn om te genieten.

 2. We maken het ons idd. vaak te moeilijk.
  Meer voorbereiden en meer genieten en vooral ook loslaten.
  Ik wilde vroeger ook altijd alles perfect. Nu ben ik ouder en wijzer ha ha en geniet ik veel meer.
  En het is altijd een gezellige tafel en het eten heerlijk.

 3. Ben gelukkig niet de enige deze Kerst in de keuken. De gasten nemen allemaal wat tapas mee & zo maken we er een gezellig buffet van. Maar een goed idee om dingen speciaal voor kerst in te vriezen 🙂

 4. Hoi, fijn artikel! mag ik vragen waar ik het recept van het dessert onder het kopje ‘bereid zo veel mogelijk voor’ te vinden is?