Kerst hoofdgerecht: chateaubriand met champignonroomsaus

4

Weet jij al wat je gaat klaarmaken als hoofdgerecht met Kerst? Ik vind dat altijd één van de lastigste dingen om te bepalen. Dit gerecht maken we regelmatig als er mensen bij ons komen eten, en het is áltijd een succes. Botermalse chateaubriand (zijdezacht rundvlees) met champignonroomsaus. Yummie!! Hieronder vind je het recept voor dit heerlijke kerst hoofdgerecht.

Super luxe kerstgerecht

Een tijdje terug hebben Robert en ik op een zaterdagmiddag kerstdinertje gespeeld ;-). Het is best lastig om luxe kerstgerechten op de foto te zetten. ’s Avonds is er tegenwoordig geen daglicht meer, dus kookten en aten we overdag. Je gebruikt best dure ingrediënten en als ik zoiets maak dan wil ik er ook echt goed van genieten.

Ik ga echt niet zo’n luxe kerstgerecht koken puur voor de foto. Dus dan wil ik dat het eten nog vers en warm is. En laten we wel wezen: ik ben geen foodblogger of foodfotograaf. Dus het was allemaal best wel stressvol om het een beetje snel op de bordjes te leggen en te fotograferen, zodat het nog warm was met eten haha. De plaatjes zijn niet perfect, maar ik vind het wel echt smakelijk uitzien!

Chateaubriand: botermals rundvlees

Chateaubriand is echt een super de luxe stuk rundvlees, het allerzachtste en meest malse dat ik ooit gegeten heb. Chateaubriand is het bovenste stuk van de runderhaas en behoorlijk prijzig. Je haalt het bijvoorbeeld bij de groothandel of bij de slager (soms moet je het wel eerst bestellen). Natuurlijk kun je in plaats van chateaubriand ook zijlende of ossenhaas gebruiken voor dit recept, is ietsje voordeliger ook.

Een groot stuk vlees klaarmaken is juist heel makkelijk!

Zo’n groot stuk vlees maken kan best spannend zijn, als je het niet vaak doet. Maar eigenlijk is dit zó makkelijk, veel makkelijker dan bijvoorbeeld kleinere biefstukjes in de pan bakken. Je kunt het bijna niet verkeerd doen, want de oven doet het werk doet en de vleesthermometer zorgt dat het vlees perfect gaar is. Die heb je uiteraard wel nodig voor dit recept.

Het enige wat een beetje lastig is, is dat je niet precies weet hoe lang het duurt tot je vlees klaar is (afhankelijk van de grootte, dikte & je gewenste bereiding duurt het 20 tot 30 minuutjes). Maar als je bijgerechten binnen 15 minuutjes klaar te maken zijn, komt dat áltijd goed. Je vlees moet namelijk 10 tot 15 minuutjes rusten na bereiding. Dat geeft je alle tijd om de rest te maken.

Ingrediënten voor vier personen

Oké en dan nu de ingrediënten voor dit heerlijke hoofdgerecht. Voor vier personen heb je nodig:

 • 600-750 gram chateaubriand
 • 400 gram champignons (kastanje, wit of een mix)
 • 200 ml runderbouillon (van een bouillonblokje)
 • 2 kleine sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 ml slagroom
 • 2 eetlepels bloem
 • klont roomboter
 • evt: champignon concentré van het merk Chef (van de groothandel)
 • evt: cressjes (bijvoorbeeld affilla)

Materialen

Voor dit recept heb je een digitale vleesthermometer nodig (het liefst eentje die je aan de buitenkant van de oven vast kunt maken, zodat je altijd de actuele temperatuur ziet) zoals deze. Verder heb je nodig: een koekenpan + hapjespan en aluminiumfolie.

Bereiding

Let’s get cooking!

Stap 1. De saus

Snijd de knoflook fijn en snipper de sjalotjes. Snijd de champignons in plakjes. Smelt een klontje roomboter in een hapjespan met anti-aanbaklag en fruit de sjalotjes & knoflook kort. Voeg de champignonplakjes toe en bak ze tot ze bruin en slap zijn.

Voeg de 2 eetlepels bloem toe (of minder, als je een wat dunnere saus wil). Laat de bloem een paar minuutjes garen terwijl je roert. Giet de bouillon en de slagroom erbij en breng aan de kook. Draai het vuur terug en laat de saus pruttelen en indikken tot de gewenste dikte. De saus kun je prima voorbereiden en later opwarmen.

Stap 2. Het vlees

Verwarm je oven voor op 100 graden. Dep je chateaubriand droog met wat keukenpapier en sprinkel er wat zout overheen. Smelt in een koekenpan met anti-aanbaklaag een klont boter en een klein scheutje olijfolie. Bak de chateaubriand op hoog vuur rondom in 3 tot 5 minuutjes aan tot de buitenkant mooi bruin is. Leg de chateaubriand in een ovenschaal of op een bakplaat en steek de thermometer erin (in het midden van het dikste deel). Stel je thermometer in op 52 graden voor ‘rare’ vlees, 56 voor medium rare en 62 graden voor medium.

Stap 3. Afronden & serveren

Giet de aanbaksels bij je champignonroomsaus, roer er doorheen en breng je saus op smaak met peper en zout. Houd warm (op laag vuur). Piept de thermometer? Haal je vlees dan uit de oven en laat het op een houten plank goed ingepakt in aluminiumfolie 10 a 15 minuutjes rusten. Nu kun je je bijgerechten klaarmaken.

Vlees uitgerust? Snijd het nu tegen de draad in in plakjes, trancheren heet dat met een chique woord. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Serveer op (liefst voorverwarmde) borden met de champignonroomsaus ernaast of overheen. Lekker met pommes duchesse en peultjes of sugarsnaps.

Nog wat laatste tips voor dit kerst hoofdgerecht

Zorg dat het vlees minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast haalt. Vlees gaart zoveel mooier als het op kamertemperatuur is wanneer je het bereidt. De champignonroomsaus kun je grotendeels eerder op de dag voorbereiden.

Warm de saus dan op als je het vlees uit de oven haalt. Deze chateaubriand is bijvoorbeeld heerlijk met geblancheerde peultjes en pommes duchesses uit de airfryer. Ik heb tot slot nog wat Affilla cress over de saus gedaan, vind dat zo lekker! Maar dat hoeft uiteraard niet.

Vragen over dit luxe kerstgerecht met chateaubriand?

Nou ik ben heel benieuwd wat jij van dit receptje vindt! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder (liever niet als je in de keuken staat en binnen 10 minuten antwoord nodig hebt, want dat red ik niet hoor haha). En voor je het zegt: dit is inderdaad geen gerecht voor vegetariërs. Ik eet regelmatig vegetarisch. Maar ook graag vlees en vis, dus vind je hier op Christmaholic ook receptjes met vlees en vis erin!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

 1. Dat ziet er heerlijk uit! Wij hebben ons menu al zeker 3x veranderd.. ik ga dit zeker uitproberen tijdens ons pre christmas dinner

 2. Wat ziet het er heerlijk uit zeg .. als je na het kijken van de foto’s trek krijgt zijn de foto’s dus top 😉
  Denk dat wij heerlijke tapas gaan halen bij Kaatje Jans.. zit op verschillende plekken zo ook in Geldrop (delicatessen zaak met wijn , bonbons, kaasjes etc.) Een echte aanrader als je er nog nooit bent geweest!

  Liefs Suus