Zo dek je een práchtige tafel voor het kerstontbijt of de kerstbrunch

6

Voor het dekken van de tafel speciaal voor het kerstdiner staan al tientallen blogjes hier op Christmaholic.nl. En ook op Pinterest of Instagram vind je honderden prachtige voorbeelden. Maar met het kerstontbijt, wil je misschien iets minder uitgebreid decoreren. En dan tóch die heerlijke zalige sfeer neerzetten. Misschien dat de tips & ideetjes hieronder voor het dekken & versieren van de ontbijttafel met Kerst inspiratie bieden!

Een goede basis is alles

Om een bijzondere sfeer neer wil zetten, een andere sfeer dan normaalgesproken tijdens het ontbijt (of avondeten), is het belangrijk om dingen anders te doen! 🙂 Voor mij betekent dat o.a. een mooi tafelkleed neerleggen (doe ik normaal echt niet voor het ontbijt).

Maar ook: mooie stapeltjes maken van servies. Een mooie placemat, een onderbord met daarop een ontbijtbordje. Dat soort dingen! Als je het hebt: zet gerust ook je kerstservies op tafel bij het ontbijt of de brunch. Je gebruikt het al zo weinig, waarom dan niet meerdere keren met Kerst!

kerstbrunch tafel dekken kerstontbijt

Decoratie die je makkelijk op kunt tillen

Met het kerstontbijt moet er vaak veel op tafel: mandjes met brood, schalen met lekkere plakken kaas en ander broodbeleg. Het is dan wel zo handig als je decoratie neerzet die je makkelijk weg kunt halen als het niet meer past. En die ook goed aansluit bij de andere items op tafel. Zo heb ik bijvoorbeeld een broodmandje van riet gevuld met kerstgroen, wat decoratie, kaneelstokjes en sinaasappelschijfjes.

Eierdopje met kerstgroen

Wat je ook kunt doen, is creatief zijn met servies dat sowieso op tafel staat met het kerstontbijt. Zoals bijvoorbeeld eierdopjes: zet er een takje groen in. Ziet er super leuk uit als je gezins- en familieleden aanschuiven. En je haalt het er zo weer uit als er een eitje in moet.

kerstbrunch tafel dekken kerstontbijt

Linnen servetten & mooi bestek

Natuurlijk zijn er geweldige wegwerpservetten die prachtig staan op een ontbijt- of lunchtafel. Maar je mag heus ook voor nog een tikje meer luxe kiezen! Ik koop graag linnen servetten bij Dille & Kamille en ook bij H&M Home hebben ze regelmatig hele mooie exemplaren. Ook je mooie, luxe bestekset is niet alleen voor het kerstdiner maar mag ook met het ontbijt of de lunch op tafel!

Geen wijnglazen, maar kerstmokken op tafel!

Als er één moment is om de kerstmokken op tafel te zetten, is het wel tijdens het kerstontbijt of de kerstbrunch. Serveer er lekkere thee in (met een schijfje sinaasappel en een kaneelstokje bijvoorbeeld). Of warme chocolademelk, heerlijke cappuccino met kaneel. Extra feestelijk!

LED-lichtjes & kaarsjes

Zelfs met het ontbijt zet ik graag kaarsen op tafel en mogen de kerstlampjes aan. Waarom niet, het is kerst! Maar in tegenstelling tot bij een ‘geserveerd’ kerstdiner, gaan er bij het kerstontbijt of de brunch wat meer handen over de tafel richting al die schalen met lekkers (‘pass mij de worstenbroodjes even’).

Dus veiligheid is belangrijk! Kies daarom bijvoorbeeld voor draadverlichting op batterijtjes of LED-kaarsen. Als die omvallen, is er in elk geval geen brandgevaar.

Een ontbijt-welkomstcocktail

Het is KERST! Dus dan kan een ‘ontbijtcocktail’ natuurlijk prima. Denk aan een heerlijk glas bubbels of een mimosa (vruchtensap met bubbels). Je kunt ook iets feestelijks non-alcoholisch op tafel zetten als welkomstdrankje. Een mooi glas met vruchtensap en een takje ‘besneeuwde’ besjes (met poedersuiker) erin bijvoorbeeld. Yammie!

kerstbrunch tafel dekken kerstontbijt

Playlist met rustige kerstmuziek

Deze tip heeft niet echt te maken met het dekken van de tafel voor het kerstontbijt of de kerstbrunch, maar maakt dit gezellige moment wel extra leuk! Ik heb een playlist gemaakt op Spotify met rustige kerstnummers en jazzy platen voor een relaxt kerstontbijt of kerstbrunch! Je vindt de playlist hier.

Kerstontbijt tafel dekken

Ik hoop dat ik je vandaag wat tips heb mogen geven om van het kerstontbijt iets extra speciaals te maken. En dat begint natuurlijk met een feestelijke kersttafel dekken voor het ontbijt of de kerstbrunch. Maar mooie, relaxte kerstmuziek op de achtergrond en een heerlijk feestelijk geserveerd drankje doet ook al heel veel! Hoe dan ook: geniet van je kerstdagen, en maak er iets bijzonders van!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Hallo Saskia,

  Ja bij ons is het al sinds jaar en dag een kerstbrunch waar we allemaal samen aanschuiven aan de tafel. Dan is de tafel nog redelijk rustig aangekleed. Ik ga wel los bij het diner ’s avonds. Dan komt het mooie servies op tafel en probeer ik het midden van de tafel zo te versieren dat de schalen er makkelijk bij kunnen.
  Zo heerlijk om te doen.

  Groetjes Ingrid

 2. Ik vind de takjes in het eierdopjes echt heel erg schattig ga ik ook doen! Ik vind het kerst ontbijt op eerste kerstdag vooral gigantisch genieten

 3. heel fijne feestdagen, Saskia en een fijn en gezond 2022 voor jou en je familie.
  Ik heb weer genoten van de wekelijkse nieuwsbrief. Dankjewel.

 4. leuke tips alweer! ik heb de playlist alvast eens opgezet. Ik weet nooit goed wat serveren als kerstontbijt. We eten de avond ervoor en ook kerstavond al een grote maaltijd, dus ik wil het wat rustig houden, maar ben inspiratieloos. Tips altijd welkom 🙂