Kerstcadeaus inpakken! 20+ simpele tips & inpak-ideetjes

4

Heb jij alle kerstcadeautjes al ingepakt? Ik was begin deze maand al bijjjjna klaar, maar had er nog een paar bewaard zodat ik nog wat fotootjes voor bij deze blog kon maken! Ik wil je namelijk graag een paar super simpele en handige inpaktips & ideetjes geven voor het feestelijk inpakken en versieren van je kerstcadeaus. Ik hoop van harte dat je er iets aan hebt :).

Kerstcadeaus inpakken: tips & ideetjes

Laat ik beginnen met zeggen: ik ben geen expert op het gebied van kerstcadeaus inpakken. Ik pak niet super strak en perfect in. Dat vind ik ook nergens voor nodig, want de ontvanger rist het papier er toch zo weer af. Maar ik vind het wel heeeel erg leuk om te doen. Vaak begin ik in september al met het inkopen van kerstinpakpapier en linten, passend bij mijn kleurschema. In deze blog deel ik graag een paar simpele tips & inpakideetjes!

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeeldenKerstcadeaus inpakken: handige tips

We beginnen even met twee van mijn beste tips. De eerste is: bewaar verzenddoosjes waar cadeautjes in bezorgd worden als je ze online bestelt en pak je cadeaus daar in in. Nee echt, doosjes pakken zo veel makkelijker in en het staat zo veel leuker dan al die vreemdgevormde pakjes.

Mijn tweede tip is: koop wat duurder, stevig en dik inpakpapier. Het is zoooveel makkelijker met inpakken als het papier niet zo snel scheurt. Heel veel mensen zweren trouwens bij dubbelzijdige tape, maar daar heb ik zelf altijd ruzie mee. Dus ik ga voor niet perfect, maar wel gezellig en feestelijk hahaha.

Idee #1. Kleine ornamentjes aan je pakjes

En dan is het tijd voor de inpakideetjes. De eerste is super simpel, maar wie het eenvoudige niet eert is het complexe niet weerd. Toch? Wil je je pakjes razendsnel wat specialer maken? Hang er dan gewoon wat kerstornamentjes aan. Eerst een lintje of touwtje, en dan het ornamentje eraan. Een klein kerstbelletje werkt ook. Easy peasy!

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeelden

Idee #2. Double wrapping: cellofaan + decoratie

Deze techniek gebruik ik al jaaaaren. Toen ik er voor het eerst over schreef, was dat één van de eerste blogs waarmee ik best wat bezoekers kreeg via Pinterest. En nog steeds vind ik het zo’n leuke manier van inpakken. Hoe het werkt?

Pak eerst je cadeau in met effen papier, bijvoorbeeld kraftpapier. Daarna leg je een velletje cellofaan neer en daarop iets van versiering. Zoals engelenhaar, nepsneeuw, kleine gouden sterretjes etc. Leg het cadeautje erop en pak het een tweede keer in. Simpel, but effective!

Idee #3. Double ribbon (twee soorten lint)

Eén lint? Doe eens gek en gebruik er twee. Of drie! Eerst een breder lint en dan een dunner lint in een hele andere kleur eroverheen. Maak het af met een mooi strikje van lint en eventueel een leuke kleine decoratie. Super simpel, en net weer anders.

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeelden

Idee #4. Versieren met (kunst)kerstkoekjes

De kerstkoekjes die ik heb gebruikt voor het pakje op de foto hieronder zijn niet eetbaar, maar wel heel lang houdbaar! Ik heb ze gekregen van de Koekboutique en ze zijn een jaar later zelfs nog mooi. Ik heb ze met een heel klein dotje hete lijm op het lint geplakt en er daarna weer vanaf kunnen halen. Ze liggen dit jaar opnieuw in mijn kersthuisje!

Idee #5. Touw + droogbloemen

Ook leuk en super simpel & modern: wikkel wat touw om een eenvoudig ingepakt kerstcadeautje en bind het aan de achterzijde vast. Steek er nu een takje pampasgras in of een ander droogbloemetje. Eenvoudig, maar wel super feestelijk, toch?

Idee #6. Kerstgroen & sinaasappel

Ik gebruik met inpakken ook graag takjes kerstgroen en sinaasappelschijfjes die ik zelf gedroogd heb (hier lees je hoe je dat doet). Eventueel kun je er ook nog wat (lange) kaneelstokjes bij steken of je mixt de sinaasappel met gedroogde bloedsinaasappel, citroen of limoen voor meer kleur.

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeelden

Idee #7. Verfspetters maken

Ook leuk: pak een kerstcadeautje in met neutraal papier. Ik heb wit inpakpapier gebruikt, maar kraftpapier of donker papier (zwart oid) kan ook prima. Vervolgens leg je het cadeautje in een lege doos die vies mag worden en dip je een kwast in wat hobbyverf. Tik met je andere hand tegen de kwast aan terwijl je hem boven het pakje houdt en je zult zien: spetters verschijnen!

Idee #8. Inpakken met stof

Ken je de Japanse inpakstijl “furoshiki”? Het is de kunst van het cadeau inpakken in textiel. Ik ben er overduidelijk nog een onwijze beginner in, maar inpakken in een mooie nieuwe theedoek of shawl kan echt heel leuk zijn. Hieronder vind je twee simpele voorbeelden, maar google gerust eens op ‘fabric gift wrapping’ of furoshiki voor meer ideetjes en inspiratie.

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeelden

Idee #9. Inpakken in papieren servet

Vorig jaar gingen de winkels dicht vlakvoor Kerst en veel mensen hadden geen manier meer om aan inpakpapier te komen. Naast stof, ben ik toen ook gaan experimenteren met spullen die ik nog in huis had. Waaronder krantenpapier en papieren servetten! Kleine cadeautjes pak je best cute in als je mooie kerstservetten hebt.

Idee #10. Gingerbread huisjes van cadeauzakjes

Jaren geleden zag ik dit een keer in een tijdschrift (denk ik) en eerder dit jaar heb ik eindelijk de tijd genomen om deze gingerbread house gift bags een keer te maken. De bruingekleurde cadeauzakjes van kraftpapier doen dienst als gingerbread en de witte acrylstift is de ‘icing’. Het is zo simpel! Bekijk hier de uitgebreide tutorial.

Idee #11. Cadeautjes versieren met Conifeer

En dan zijn we bij nummer elf op deze lijst met ideeën voor het inpakken van je kerstcadeaus. Je zou de kerstboompjes van Confieer die op deze cadeautjes gelijmd zijn bijna kunstwerkjes kunnen noemen. Je bouwt de boompjes namelijk langzaam op – helemaal op jouw manier – met kleine takjes Conifeer. De takjes drapeer je op elkaar en lijm je vast tot er een kerstboom ontstaat! Hier vind je de uitleg.

kerstcadeaus inpakken tips & ideeën & voorbeeldenIdee #12. Cadeaulabels van karton maken

En dan zijn we aangekomen bij de cadeaulabels! Een leuke gift tag maakt je kerstcadeautje helemaal af. Ik ben aan de slag gegaan met een restje karton (van een verzenddoosje), een schaar en een acrylstift. Eerst de wanten uittekenen met pen, dan uitknippen, met de punt van de schaar voorzichtig een gaatje maken.

Vervolgens volg je de lijnen van de want met je acrylstift en teken je er wat decoratie op. Heel simpel en snel klaar! Leuk om met (wat grotere) kinderen te maken. Uiteraard kunnen andere vormen, zoals een ster of kerstboompje ook prima!

kerstcadeaus inpakken cadeaulabels maken van karton kerstcadeaus inpakken cadeaulabels maken van karton

Idee #13. Printable cadeaulabels

Dan nog een tip: vorig jaar heb ik samen met Babet van Oktoberdots leuke printable cadeaulabels gemaakt. Ze zijn speciaal voor zelfgemaakte cadeautjes bedoeld. Je kunt ze hier downloaden en zelf printen + uitknippen en aan je kerstcadeautjes vastmaken.

Idee #14. Cadeaulabels versieren met glitter

Wist je dat je je je cadeaulabels op een simpele manier super feestelijk en kerstig kunt maken? Wat je daarvoor nodig hebt: glitter & lijm! In deze blog laat ik je zien hoe ik mijn free printable cadeaulabels heb versierd met een randje van glitter. En je ontdekt hoe je glitterende cadeaulabels maakt van een restje karton.

Kerstcadeaus inpakken: heb jij wat aan deze tips & ideetjes?

Poe, ik zie nu pas hoe lang deze blog is geworden! Ik heb blijkbaar de afgelopen twee jaar heel wat nieuwe tips & ideetjes voor het inpakken van kerstcadeaus verzameld haha. Maar de meeste had ik eigenlijk alleen maar op mijn Instagram stories gedeeld, en niet hier op de blog. Zonde! Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om wat extra feestelijks te doen met het verpakken van je kerstcadeaus. Mocht jij zelf nog toffe ideetjes of tips hebben, deel ze dan gerust in de comments hieronder!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Wow, wat een super leuke en creatieve tips Saskia!! Vooral die kleine kerstboompjes zijn echt mijn favoriet 😀

    Groetjes,
    Anne

  2. En zelfs nu midden maart geniet ik van deze blog. Ik zocht even wat inpak inspiratie en heb meteen heimwee naar de wintermaanden en de heerlijke kerstdagen! Bedankt! ♡