Christmaholic.nl
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Kersttrends
    • Versiering
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttrends
      • Kersttafel dekken
    • Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Activiteiten
      • Kerstshows in tuincentra
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Tradities
        • Muziek & Film
        • Tradities
        • Winacties
        • Inspiratie
          • Alles over Kersttradities
          • Alles over Low Budget Kerst
          • Alles over Kerst met kinderen
          • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
      • Kerstblogger worden
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Het kerstdiner: zo zorg je dat alles tegelijk klaar is
    Kerstkoken

    Het kerstdiner: zo zorg je dat alles tegelijk klaar is

    Saskia de LaatDoor Saskia de Laat18 december 2013Updated:18 december 20131 reactieLeestijd: 4 minuten

    Alles tegelijk klaarhebben, het kan nogal een uitdaging zijn. Ook al maak je nog zo’n uitgebreide planning (dat is natuurlijk wel een must). Er zijn allerlei tips om te zorgen dat je minder stress hebt in de keuken op het vlak van timing. In deze blog vind je een 5-tal slimme tips. Mis je er nog een in het rijtje? Laat het dan zeker weten in een reactie. Dan zetten wij hem erbij!

    Time je planning op het moeilijkste onderdeel

    Time je planning op het onderdeel dat het moeilijkste is/het langste duurt. Stel dat je groot vlees klaarmaakt, laat de rest van je planning dan van de gaarheid van je grote stuk vlees afhangen. Gebruik altijd een kerntemperatuurmeter (liefst een draadloze, die kost maar een paar euro en dat verdient zich zeker terug!) en zet het alarm op een temperatuur wanneer het vlees bijna klaar is. Rosbief moet bijvoorbeeld 56 graden zijn, zet in dat geval het alarm op ongeveer 50 graden. Als het alarm afgaat, dan weet je dat je moet beginnen met het afronden van de rest, want dan duurt het nog 5 tot 10 minuten.

    Verse groente blancheren

    Dit werkt het best bij stevige groentes, zoals boontjes, spruitjes, worteltjes (stevige groentes). Als je verse groente wil klaarmaken, kook ze dan kort voor, heel chique heet dat blancheren. Kook de groente minstens 5 minuten korter dan je normaal zou doen, koel ze vervolgens af (onder koud water of op een bak ijs), zodat de groenten stoppen met garen. Zet ze in de koelkast tot een kwartiertje voor gebruik. Laat de groente op kamertemperatuur komen en zorg dat je een pan op het vuur hebt staan met flink wat kokendheet water en een klont boter erin en een zeef of schuimspaan. Kook de groenten in 3 minuten af, dan zijn ze op temperatuur en beetgaar. Heb je 2 soorten groente, dan doe je ze vlak na elkaar. Zo spaar je tijd!

    Timing-the-Christmas-dinner

    Tel je groente

    Het klinkt zo voor de hand liggend, maar je denkt er toch niet gauw aan; tel je groentes! Heb je worteltjes, boontjes, asperges of andere groentes (geldt ook voor aardappeltjes bijvoorbeeld!) waar je een bepaald aantal van op elk bord wil leggen, tel ze dan van tevoren en kook alleen de groentes die je nodig hebt (en eventueel nog een paar reserve, tel die dan ook). Zo weet je precies hoeveel je kookt en hoeveel je op elk bord moet leggen. Je hebt nooit te weinig en ook niets over.

    Rood vlees voorbereiden

    Rood vlees kun je heel goed voorbereiden. Braad de stukjes vlees (bijvoorbeeld biefstuk of hertenbiefstuk) aan in de pan tot ze bijna klaar zijn (lekker mooi bruin aan de buitenkant). Koel het daarna gauw af (bijvoorbeeld op een bak ijs) zodat de stukjes vlees stoppen met garen en zet het tot gebruik in de koelkast. Laat de stukjes vlees op kamertemperatuur komen en zet de oven op 55 graden. Laat het vlees daar lekker warm worden, in zo’n 10 tot 20 minuten. Dan zijn je biefjes klaar om te serveren! Dit werkt overigens alleen als je porties vlees hebt en niet met een groot stuk vlees.

    Kies vlees dat minder tijdkritisch is

    Nog een handige tip, worstel je meestal met timing? Kies dan een gerecht dat qua vlees minder tijdkritisch is. Met name gerechten in vocht zijn wat minder problematisch, omdat het vocht ze voor uitdrogen behoeft. Zoals konijnenbout of braadstuk in jus, want dat moet lang garen. Op die manier maken 10 of 20 minuten extra niet zo veel uit.

    Heb jij nog een andere slimme tip? Laat het dan zeker weten! Met heel veel dank aan mijn vader, fervent hobbykok, Ton Mommers.

    Bron foto boven deze blog: Fotolia

    Kerstdiner Kerstkoken kerststress Stressvrij kerstdiner Timing kerstdiner
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • LinkedIn

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Inspiratie voor een heerlijk kerstmenu

    9 december 2022

    Een kerstdiner voor grote groep koken: 14 praktische tips!

    6 december 2022

    Betaalbaar aan de kerstdis: luxe kerstdiner zónder veel uit te geven

    2 december 2022

    1 reactie

    1. Ciel on 18 december 2013 6:15 pm

      Ik doe altijd het diner van te voren een keer maken om te kijken of er nog iets veranderd moet worden en het is natuurlijk ook gezellig
      Ik zet altijd alles klaar op het aanrecht van gerecht naar gerecht afgewogen in kleine schaaltjes
      De tafel dek ik een avond tevoren
      De cake van de taart bak ik een dag eerder dan is hij zo opgemaakt

      Reply

    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Hallo & welkom!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    Nieuwste Kerstvlog!
    Instagram
    View on Instagram
    Vlogtip!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    In de spotlight

    Christmas Home Tour 2022 – welkom in mijn warme winterhuisje

    18 december 2022

    Vlog! | Sky Radio kerstevent & versieren bij mijn zusje

    17 december 2022

    De kersttafel dekken: 50+ originele ideeën & praktische tips

    16 december 2022
    Pinteresting
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    Kersttrends 2022
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.