Christmaholic.nl
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Kersttrends
    • Versiering
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttrends
      • Kersttafel dekken
    • Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Activiteiten
      • Kerstshows in tuincentra
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Tradities
        • Muziek & Film
        • Tradities
        • Winacties
        • Inspiratie
          • Alles over Kersttradities
          • Alles over Low Budget Kerst
          • Alles over Kerst met kinderen
          • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
      • Kerstblogger worden
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Red velvet kerstcake: de ultieme feesttaart
    Desserts & gebak

    Red velvet kerstcake: de ultieme feesttaart

    Monique KragtDoor Monique Kragt20 december 20199 reactiesLeestijd: 4 minuten

    Heb je ooit red velvet taart gegeten? Dan herinner je vast wel de smaak van de zachte ‘fluwelen’ cake met cacaosmaak en de overheerlijke topping van roomkaas. Als je het mij vraagt, is het een gouden combinatie. In dit blogje deel ik het recept voor een ultieme feesttaart: de Red Velvet kerstcake!

    Geschiedenis van Red Velvet cake

    De geschiedenis van deze taart vind ik echt heel interessant. De originele velvet (vertaling: fluweel) komt uit Amerika, en was van oorsprong niet rood. Rond 1800 voegden ze voor het eerst amandelmeel, maïzena en cacao toe, waardoor de cake zo ‘fluweelzacht’ werd. Zo is de naam ‘velvet cake’ geboren.

    Rond 1930 kwam de rode kleur er pas bij. Dit werd bedacht door John Adams, hij was een kleurstoffenverkoper uit Texas. Er werd destijds een wet goedgekeurd in Amerika waarbij kleurstoffen in voedsel mocht worden gebruikt. Adams was er van overtuigd dat de rode cake een groot succes kon worden, en zo is het begonnen! Rond 1990 werd de red velvet populair in Europa, en zo kwam hij ook in Nederland terecht.

    De rode kleur

    De oh zo mooie kleur van red velvet cake maak je dus met een potje rode kleurstof, maar het kan natuurlijk ook met bietensap. Voor deze cake heb ik de cakemix van ‘In for Cake’ gebruikt. Een ontzettend lekkere, zachte cakemix die (dat vind ik althans) niet op kan tegen een ander recept.

    Benodigdheden

    • 450 gram red velvet cakemix van In for Cake
    • 3 eieren
    • 90ml zonnebloemolie
    • 180ml water

    Voor de roomkaascrème:

    • 300 gram roomkaas
    • 175 gram roomboter
    • 150 gram poedersuiker
    • 1tl vanille extract

    Voor de garnering:

    • rozemarijn takjes
    • 50 gram cranberry’s
    • (fijne) kristalsuiker

    Zo maak je de Red Velvet kerstcake

    1. Verwarm je oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten voor de cake en mix dit 8 minuten lang. Spatel het beslag in een ingevette bakvorm van 20cm.

    2. Bak de cake in de oven op 160 graden, voor 45 minuten. Haal de cake uit de oven, laat deze even 15 minuten in de vorm afkoelen. En verwijder vervolgens de vorm, zodat hij volledig kan afkoelen.

    3. Mix voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker, net zolang tot er geen klontjes meer te zien zijn van de boter. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille extract toe, en mix het nog even kort tot één geheel.

    4. Snijd de cake in 3 gelijke plakken. Leg de eerste plak op een bord en verdeel hier ongeveer 5 eetlepels roomkaascrème over. Leg hier een plak bovenop en doe vervolgens hetzelfde, ga zo door tot de 3e plak. Je kunt ook voor 4 of 5 plakken kiezen, dan moet je er voor zorgen dat je ze wat dunner snijdt.

    5. Met de overige roomkaascrème smeer je de zijkanten en de bovenkant af. Zet je taart even weg in de koelkast, zodat je verder kan met de gesuikerde cranberry’s.

    Gesuikerde cranberry’s

    De gesuikerde cranberry’s maken de taart net wat feestelijker en kerstiger. Door ze eerst in een suikersiroop te zetten voor 1-4 uren gaat het bittere en zure eraf, en krijgen ze een zoete smaak. Ook worden ze zacht van binnen. Dit in combinatie met de knapperige buitenkant is heerlijk!

    1. Doe 125 ml water samen met 100 gram kristalsuiker in een steelpan, en laat dit even kort koken totdat de suikerkorreltjes volledig zijn verdwenen.
    2. Giet de suikersiroop over de cranberry’s, en laat dit voor een aantal uren staan.
    3. Daarna kun je ze afgieten en rol je ze door de fijne kristalsuiker.
    4. Laat ze even drogen op een bakpapier, en je cranberry’s zijn ze klaar voor gebruik!

    Versier je taart met de cranberry’s en rozemarijntakjes. Zet er eventueel nog wat sterretjes in die je kunt aansteken voor serveren, of een ijsfontein voor wat extra sparkle! Je kunt de red velvet kerstcake afgedekt in de koelkast ongeveer 4 a 5 dagen bewaren. Geniet ervan!

    Cranberries Kerstbakken Kerstdessert Kersttaart Kersttaarten Red Velvet Red Velvet taart
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Monique Kragt

    Volop genieten van de kerst zit er bij Monique al van jongs af aan in; helpen met de kerstboom opzetten, maar vooral helpen in de keuken, waarbij er altijd grote hoeveelheden kerstkoekjes en taarten werden gemaakt. En nog steeds zorgt ze ervoor dat ze elk jaar weer met kerst de keuken in duikt en daarbij haar familie verrast met allerlei lekkernijen.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Inspiratie voor een heerlijk kerstmenu

    9 december 2022

    Een kerstdiner voor grote groep koken: 14 praktische tips!

    6 december 2022

    Betaalbaar aan de kerstdis: luxe kerstdiner zónder veel uit te geven

    2 december 2022

    9 reacties

    1. Jansen on 20 december 2019 9:41 am

      Graag wil me afmelden voor deze website. Ik ben er onbedoeld op terecht gekomen

      Reply
    2. Joseph on 20 december 2019 11:02 am

      Ziet er schitterend uit!

      Reply
    3. Arja on 20 december 2019 11:05 am

      En rood is en blijft mijn kleur, heb ik me taartje gevonden.

      Wens je bij deze alvast een hele fijne kerst toe, en dank voor weer wat maanden voorpret. Voor mij de allermooiste tijd. Mede door jouw site, een dank je wel daarvoor xx

      Liefs Arja

      Reply
    4. Laurens on 20 december 2019 12:24 pm

      Ik wil mij graag afmelden voor deze nieuwsbrief.
      Waar kan ik dat doen?

      Ik heb niks met bakken!

      Groet!

      Reply
    5. Stefanie on 21 december 2019 10:03 am

      Ben nu al klaar met mijn bak recepten voor kerst.
      Maar bij leven en welzijn hoop ik dit een volgende kerst te maken lijkt me super.
      Ziet er ook leuk uit.
      En dan wens ik alle christmaholics een hele mooie kerst en een gezond 2020.
      Hoop dat Saskia nog vele jaren deze site blijft maken echt geweldig.
      Bedankt

      Reply
    6. MarVeld. on 23 december 2019 4:43 pm

      Heerlijk! Ziet er ook zo mooi uit!
      Heb de site waar je de cakemix kan kopen toegevoegd aan mijn favorieten, altijd handig.
      Groetjes Marijke.

      Reply
    7. Karin on 9 juli 2020 9:13 pm

      Welke roomkaas heb je voor deze prachtige cake gebruikt?

      Reply
    8. Yolanda Flaming on 12 september 2020 10:19 am

      Dit ziet er bijzonder lekker uit. Maar er is iets mis met de links naar de cakemix:
      “Oeps! De pagina waar je naar op zoek bent kon niet worden gevonden. Probeer het opnieuw of navigeer via het menu naar de juiste pagina.”.
      Ik heb de website afgezocht maar daar vind ik deze cakemix niet terug.
      Heeft iemand anders ook dat probleem?

      Reply
      • Nathan on 31 oktober 2022 7:38 pm

        https://www.loesannestaarthoek.nl/product/3722319/red-velvet-cake-mix

        de juiste link

        Reply

    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Hallo & welkom!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    Nieuwste Kerstvlog!
    Instagram
    View on Instagram
    Vlogtip!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    In de spotlight

    Christmas Home Tour 2022 – welkom in mijn warme winterhuisje

    18 december 2022

    Vlog! | Sky Radio kerstevent & versieren bij mijn zusje

    17 december 2022

    De kersttafel dekken: 50+ originele ideeën & praktische tips

    16 december 2022
    Pinteresting
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    Kersttrends 2022
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.