Kerstkoffie: winterse recepten & stylingtips

2

Koffie, je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Maar met deze winterse kerstkoffies overtuig je waarschijnlijk zelfs de grootste koffiehaters! Chocolade, alcohol, snoep en de lekkerste kruiden zorgen voor heerlijke winterse smaken. Deze kerstkoffies zijn simpelweg niet te versmaden…

Kerstkoffie met Baileys

Zoete, bijzondere koffie die je handen, je lijf en je ziel verwarmt, dat is deze kerstkoffie met Baileys en chocolade. Als je deze een keer geproefd hebt, wil je nooit meer gewone koffie drinken…

kerstkoffie 1

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • 300 ml volle melk
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 125 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 8 kopjes espresso
  • 150 ml Baileys of coffee cream
  • geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacao voor de garnering

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Verwarm de melk in een steelpannetje maar laat hem net niet koken. Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en laat deze ca. 10 minuten trekken. Schenk de melk door een zeef en roer er de in stukjes gebroken chocolade doorheen totdat deze gesmolten is.
Klop de slagroom stijf. Zet 4 glazen klaar. Maak de espresso en giet in elk glas twee kopjes espresso en 30 ml baileys. Verdeel vervolgens de chocolademelk over de glazen en schep de slagroom er bovenop. Garneer de glazen met geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacaopoeder. Bron: Foodies December 2009.

Kerstkoffie met Amaretto en chocolade

Jammie! Deze kerstkoffie zit boordevol heerlijke ingredienten. Amaretto, Bailey’s en Kahlua en niet te vergeten; chocoladesiroop. Echt goddelijk!

choco-amaretto-coffee

Wat heb je nodig?

  • 2 glazen
  • Verse koffie
  • 2 eetlepels chocoladesiroop
  • 2 eetlepels Kahlua
  • 2 eetlepels Bailey’s
  • 2 eetlepels Amaretto
  • verse geklopte slagroom met suiker (of uit een bus)
  • geschaafde chocolade (wit of bruin)

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Begin met de koffie en schenk deze heet in (transparante, als je de laagjes wil zien) glaasjes, tot ongeveer 2/3 vol. Schenk vervolgens de chocoladesiroop (bijv. Hershey’s) via een eetlepel in de koffies, een eetlepel per glaasje. Omdat de chocoladesiroop zwaarder is dan de koffie, zakt ie naar de bodem. Vervolgens voeg je de Kahlua, Bailey’s Irish Cream en Amaretto toe (ook weer een eetlepel per kopje). Tot slot de slagroom, vul de glazen tot de rand. Sprinkle er geschaafde chocolade overheen en serveer meteen. Deze koffie is echt fingerlicking good! Bron: casaveneracion.com.

Candy Cane Coffee

Super Amerikaans en heerlijk zoet en zalig is de candy cane coffee. Er zijn tientallen recepten te vinden online, deze is lekker makkelijk en snel. Candy canes koop je bij de Xenos en bij winkels als de Bijenkorf. Ook sommige kookwinkels hebben ze rond de kerst in hun assortiment.

candy cane koffie

Wat heb je nodig?

  • 2 mokken of glazen
  • 25 ml Peppermint Schnapps (Goldschlager)
  • 25 ml Creme de Cacao
  • Verse koffie
  • Verse slagroom (kloppen met suiker naar smaak)
  • Verse limoen
  • Gecrushte candy canes (peppermint sticks)

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Wrijf de rand van een mok of glas in met limoen en dip het in een bord met gecrushte of in stukjes gestampte candy canes. Voeg de 25 ml Peppermint Schnapps toe en de 25 ml Creme de Cacao. Vul aan tot het glas voor 3/4 vol is met verse koffie. Eindig met een flinke dot vers geklopte slagroom (met suiker) en garneer met een verse candy cane. Smakelijk!

Snelle kerstkoffie stylen

Wil je een snelle koffie met een kerstig tintje? Dan kun je natuurlijk ook gewoon met een handig en een strooier met cacaopoeder of chocoladesuiker een leuk vormpje op je koffie met slagroom of cappuccino strooien. Denk aan een kerstboompje of sterretje. Met een kerstkransje ernaast en een kaneelstokje of candy cane als ‘roerstaafje’ is je snelle kerstkoffie al helemaal af!

Hierboven nog een paar foto’s ter inspiratie voor het stylen van jouw kerstkoffies. Welk recept is jouw favoriet? Heb je nog andere ideetjes om je kerstkoffie te maken of te stylen? Laat het zeker weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de oprichtster van Christmaholic. Ze is gek op Kerst, december, de feestdagen en alles wat ermee te maken heeft. Volg Saskia op Twitter of bekijk haar blog Writeaholic.nl.

2 reacties

  1. Pingback: 5 heerlijke winterse feestdrankjes | Cocktails & Confetti

Reageer!