Hoe Sinterklaas in de 17e eeuw Santa Claus werd…

5

Een kerstblog als de Sint koud het land binnen is, is natuurlijk vragen om weerstand bij de trouwe Sint-aanhangers. Daarom vandaag het verhaal van Sinterklaas en de Kerstman. Heb je je ooit afgevraagd waarom de Engelse benaming voor de Kerstman, Santa Claus, zoveel op Sinterklaas lijkt? Misschien wist je het nog niet, maar de Kerstman is door ons Nederlanders ontstaan en afgeleid van, jawel, Sint Nicolaas.

Sint Nicolaas
Ergens tussen 270 en 280 wordt Sint Nicolaas geboren. Hij was gek op kinderen, gaf de armsten onder hen geschenken en sterft in 343 op 6 december. Vervolgens loopt het verhaal van het ontstaan van de Kerstman synchroon met die van Sint Nicolaas, of Sinterklaas. In de zeventiende eeuw komt er een scheidslijn tussen de Sint en de Kerstman. Nederlandse migranten nemen het feest van Sinterklaas mee naar de VS. De Amerikanen vonden echter dat ze al teveel feestdagen hadden in de laatste maanden van het jaar (oktober- Halloween/ 4e donderdag van november- Thanksgiving), en dan de geboorte van Jezus in december. Ook vonden ze het concept van cadeautjesgeven meer bij 25 december passen.

Coca cola
In 1626 krijgt Sint Nicolaas zijn eerste standbeeld en wel in de Amerikaanse stad die later bekend werd als New York. Het zijn Nederlandse schepelingen die het standbeeld maken. Zij waren namelijk matrozen van een scheepvaartvloot die onder aanvoering stond van de ‘Goede Vrouwe’ die de Sint als boegbeeld had. In 1773 wordt voor het eerst in een Amerikaanse krant, de New York City Gazette, geschreven over Sint Nicolaas. Hij wordt hier St. A Claus genoemd. De Kerstman krijgt een gezicht in de jaren 1863 en 1886, dankzij de politieke tekenaar Thomas Nast. In 1931 ontstaat de Kerstman zoals hij ook nu nog in de 21e eeuw bekend is. De artdirector Haddon Sundblom tekent de Kerstman voor een grote Coca Cola reclame. Santa Claus is vervolgens weer overgewaaid naar Europa, waar men in Groot-Britannië als eerste Santa Claus overnam op en rond Kerstmis.

In Nederland is hij toen ook weer overgenomen, maar omdat wij al een lange Sinterklaastraditie kenden, werd hij de Kerstman gedoopt. De Kerstman heeft in alle landen dezelfde gedaante en representeert hetzelfde karakter, maar een andere naam. In Engeland noemen ze hem ‘Father Christmas’, in Rusland kent men hem als ‘Grootvader Vorst’ en in China noemt men hem Kerstmis-oudeheer.

Welk icoon heeft voor jou meer charme? De Sint of zijn ‘aftreksel’ de Kerstman?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

 1. Pingback: Writeaholic.nl » Blog Archive » Writeaholic goes Christmaholic

 2. Kerst is naarmate je wat volwassener wordt veeeeeeel leuker en gezelliger.
  Maar voor de “kleine” kids blijft de Sint toch het spannendst en leukst.

  “Here comes Santa Claus, here come Santa Claus…”.
  Ho Ho Hooooo…

 3. Hoi Saskia, leuk én vermeldenswaard.
  Sinterklaas zag in zijn leven veel slavernij en besloot om heel wat kindslaven te kopen en dan in dienst te nemen bij hem. Een betaalde job weliswaar, waardoor ze niet langer slaaf waren en hun vrijheid terugkregen. Daar waar de kerstman wordt bijgestaan door elfjes zijn het de pieten die Sinterklaas graag helpen.