Have yourself a veggie little christmas!

1

Carpaccio vooraf. Of misschien een krabcocktail. En een wildschotel als hoofdgerecht. Je hebt het kerstdiner al helemaal in je hoofd. Maar wat als er iemand komt eten die vegetariër is? En is het eigenlijk wel nodig om zo veel vlees te eten?

Heel veel mensen zijn tegenwoordig flexitariër en eten een paar keer per week geen vlees. Er zijn ontelbare heerlijke vega-gerechten te vinden. Ook voor de kerst! Vega betekent tegenwoordig echt niet meer dat je smakeloze linzensoep of een machtige bonenschotel moet serveren. De vegakeuken is ontzettend gevarieerd en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zetten een paar tips voor je op een rij!

Vlees weglaten

De grootste fout die mensen maken bij vegetarisch koken is dat ze niets anders doen dan het vlees weglaten. Die pasta met spekjes is zonder spekjes een stuk minder lekker. En dat is logisch, want die spekjes geven nou juist smaak aan het gerecht. Laat dus niet zomaar vlees weg uit je favoriete gerecht, maar ga op zoek naar goede vegagerechten.

Kookboeken en websites

Op vrijwel alle grote receptenwebsites (Smulweb, Allerhande, Okoko, Culy) kun je de optie ‘vega’ aanklikken. In kookboeken en magazines van topkoks als Jamie Oliver en Nigella Lawson staan ook altijd een paar goede vegetarische gerechten. Vegakookboeken als Puur Plantaardig en De dunne vegetariër zijn ook een goede inspiratiebron. Op internet zijn ook veel vegetarische websites, zoals Vegatopia (check bijvoorbeeld hun Siciliaans kerstmenu!) en DeVegetarier.nl. En op de website van Elle Eten staan ook tips voor een vegakerstdiner.

Voorgerechten

Soep kun je natuurlijk heel makkelijk vega maken. En denk verder aan bladerdeeghapjes met geitenkaas, pasteitjes met champignonragout (voor de niet-vega’s eventueel een vleesragout). Op Smulweb staat een heerlijk taartje met doperwten-muntpuree, champignons en kaascrème en op Elle Eten staan spiesjes met kaas en dadels.

Bijgerechten

De zoete aardappel is in Amerika een echte favoriet met Thanksgiving en kerst. Het heeft de structuur van aardappel maar smaakt een beetje naar pompoen. Je vindt ze in de toko, Turkse supermarkt en sommige Nederlandse supermarkten (en ik denk ook wel bij de groenteboer). Wat dacht je van geroosterde zoete aardappelen of een zoete aardappelpuree met amandelen?

Denk bij bijgerechten verder aan cranberry’s en veel groenten. Wist je dat je groenten ook kan frituren? Bij het kerstgerecht vorig jaar had mijn vader schorseneren gefrituurd. Heel bijzonder en lekker. Een salade doet het ook altijd goed. Ga voor bijzondere ingrediënten als bietjes of venkel en zorg dat je salade goed gevuld is met bijvoorbeeld noten of kaas.

Hoofdgerechten

Als je voor vleesvervangers gaat, probeer dan De Vegetarische Slager eens. Die verkopen door het hele land vleesvervangende producten van topkwaliteit! Denk verder aan quiches en hartige taarten. Daar kun je er honderden van vinden op internet en die zijn vaak vega. Je kunt grote quiches maken, maar ook kleine, zodat iedereen er eentje heeft. Ook kun je een bijzondere risotto maken, bijvoorbeeld een saffraanrisotto met cantherellen. Populair in Engeland met de kerst: een nut roast, een soort vegetarisch gehaktbrood. In Jamie Magazine stond de afgelopen keer een geweldige nut roast met pistachenoten en cranberry’s.

Eet smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

1 reactie

  1. Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit of ik wel of geen vis of vlees eet. Als het een lekker gerecht is, dan mis ik het niet! Het gaat allemaal om de smaak! Maar kan tegelijk wel erg genieten van een zalmfilet of hertenbiefje. Ik ben erg fan van de gevulde portobello met feta, geraspte limoenschil en tuinkers! Mmmmm 🙂