Ode aan de dennenappel: shop- en decoratietips!

6

Sinds gistermiddag is het officieel herfst. En bij herfst denk ik aan kortere, donkere dagen. Aan haardvuren en gerechten met wild. Aan verkleurde blaadjes aan de bomen, die een goudoranje gloed verspreiden als de zon erop schijnt. Aan eikels, walnoten, kastanjes en natuurlijk aan dennenappels; de vruchten van de pinus (den of denneboom), die elk najaar te rapen zijn en hartstikke leuk zijn voor herfstachtige of winterse decoratie in je huis.

Wat zijn dennenappels en wanneer vind je ze?

Een dennenappel is de met schubben afgezette houtige kegelvrucht van een naaldboom (botanische naam is pinus). Er zijn meer dan 100 soorten naaldbomen, die zowel mannelijke als vrouwelijke kegelvruchten produceren. De mannelijke variant is het kleinst en bevat stuifmeel, de vrouwelijke variant is groter en bevat (indien bevrucht) zaadjes. Het duurt zo’n twee tot drie jaar voordat de kegelvruchten volgroeid en gedroogd zijn. Pas dan laat de boom ze vallen. Aan een naaldboom hangen dus dennenappels van verschillende leeftijden (in tegenstelling tot de vruchten van een fruitboom, die allemaal even oud zijn). De mannelijke vruchten vallen vaak al aan het einde van de lente, de vrouwelijke dennenappels meestal aan het einde van de zomer en in de herfst. En wist je dat de zaadjes van de pijnboom erg lekker zijn? Dat zijn de bekende pijnboompitten!

Decoratie met dennenappels

Dennenappels kun je dus met name in de herfst rapen onder dennenbomen. Ze zijn hartstikke leuk om te gebruiken als decoratie in schalen of bijvoorbeeld in lantaarns met een of meerdere kaarsen erin. Je kunt dennenappels en andere dingen uit het bos (zoals bast, kastanjes, eikels etc.) in een mooie glazen pot doen of op een rieten of houten dienblad (bron: dewithbrocante). Je kunt er later kleine kerstballetjes bij doen of glazen kerstdecoratie in de vorm van dennenappels (zoals op de foto hieronder) en je hebt meteen kerstdecoratie! Je kunt daarnaast ook de leukste creaties maken van de zaadjes en schubben, zoals de fotolijstjes hieronder (zie hier hoe je ze maakt).

dennenappels - martha stewartdennenappels - pottendennenappels - dienbladdennenappels - rieten mandjes

Ook leuk zijn dennenappels met een ‘sneeuwlook’ aan een koord (zie hier de how to), die je kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een stoel, kast, trapleuning, verwarming of lantaarn.

dennenappels - koord

Shoptips dennenappels: waar te koop?

Geen zin om zelf te rapen en te knutselen? Bij de Xenos vind je, naast een heel scala aan andere herfstdecoratie, goedkope dennenappels, waaronder een netje van kleine dennenappels en een set van 3 grote XL dennenappels.

dennenappels - xenos

Bij onder andere de Riviera Maison zijn leuke kant-en-klare creaties verkrijgbaar met herfstvruchten, waaronder dennenappels. Zie bijvoorbeeld de krans (€34,95) hieronder (met vier theelichthouders, dus ook te gebruiken als adventskrans) en het schattige mandje (€17,95) van bast, gevuld met dennenappels.

dennenappel - kransdennenappel - mandje

Gebruik jij wel eens dennenappels om je huis te decoreren in de herfst of in de winter? Heb je nog decoratietips? Deel ze dan zeker hieronder in een reactie!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Pingback: Decoreer je huis met dennenappels | Wonen

 2. Pingback: Decoreer je huis met dennenappels - Kosin

 3. Pingback: DIY’S VOOR KERST. |

 4. Pingback: 3x creatief met dennenappels - Christmaholic.nl

 5. Ik vond je site leuk en jouw idd hoe je over kerst en dennenappels denkt ook

  Daarom wil ik graag weten wat jij er van vind wat ik met dennenappeltjes maak
  Begrijp wel het is hobby

  Met hartelijke groet

  Alex meyer

 6. Pingback: 12 tips om de herfst in huis te halen - INTERIOR JUNKIE