Zelf maken: Knuffel Kerstelf! [werkbeschrijving, patroon + foto’s]

25

Heb je wel eens van Pixies gehoord? Het zijn Deense kerstelven (bedacht door het merk Maileg). De mythe achter deze lieve kerstknuffels is dat ze ’s nachts, als je slaapt, je huis opruimen! In dit artikel een uitgebreide werkomschrijving plus foto’s van bijna elke stap. Veel plezier!

Benodigdheden

Voor het maken van je Kerstelf heb je het volgende nodig:

 • Rode stof 30cm van 120 of 140 breed
 • Beige stof stukje van 15 x 25cm
 • Streep- of ruitstof 40 cm van 120 of 140 breed
 • Rood garen voor mond
 • 2 piepkleine donkere knoopjes voor ogen
 • stukje band of veter
 • Stof of tricot of wol voor sjaal
 • 250 gr. vulling
 • Naaimachine

Stap 1. Patroondelen spelden & knippen!

Het patroon voor de kerstelf vind je in de drie afbeeldingen hieronder, klik erop voor grote weergave, klik vervolgens met rechtermuisknop – opslaan, om de patroondelen op te slaan, zodat je ze kunt uitprinten. Knip de patroondelen uit. Speld de patroondelen op dubbelgevouwen stof, met de goede kanten op elkaar. Let op de delen die aan de stofnaad moeten liggen. Zet even kleine streepjes bij de vulopeningen en bij de plaatsen van armen/ benen en oortjes, handig voor later. Knip alle delen uit met ongeveer ¾ cm. naad. Handig is stikken langs je machinevoetje, is meestal ¾ cm.

Stap 2: Schoenen en wanten stikken

Stik de voorkant van de schoenen dicht (ongeveer 8 cm, goede kanten op elkaar) zie Foto 1 hieronder. Hier komt de lap van het been aan, met de stofnaad aan de voorkant van de schoen. Stik de voorkant/duimkant van de handschoen/want dicht, (ongeveer 6 cm, goede kanten op elkaar). Hier komt de lap van de arm aan, met de stofnaad aan de voorkant van de want (duimkant). Klap de schoenen en wanten open en zet de benen en armen eraan (goede kanten op elkaar), zie Foto 2 hieronder.

Stap 3. Benen & schoenen stikken, armen & wanten stikken

Stik twee keer de benen en schoenen helemaal rondom dicht (bovenkant been en vulopening blijft open). Knip de stofnaden van de schoenen even secuur in, vooral de ‘holle’ naad om de ½ cm, knip bij de punt van de schoen wat stof van de naad weg. Stik 2x de arm en want helemaal rondom dicht (bovenkant arm en vulopening blijft open). Knip de stofnaden van de want secuur in, vooral precies in de inham van de duim bijna tot aan het stiksel, knip bij de duim en bovenkant van de want wat stof van de naad weg. Keer onder/bovenarmen en onder/bovenbenen om, door de vulopening heen, vouw de benen vast plat met de naad naar middenachter en de schoenpunt recht naar voren. Knip een schuin stukje van de arm af (van voor naar achter knippen, ongeveer 1 cm. schuin) dan hangen de armen straks mooier naar voren. Zie Foto 3 hieronder.

Stap 4. Buik vaststikken & benen en armen vastmaken

Stik de buiknaad (goede kanten op elkaar) en knip bij de ronding buik en hals de stofnaad in. Stik de armen ter voorbereiding vast (zie Foto 4), op de rand van de hals (voor de precieze plek, zie patroon). Let op dat de duimpjes naar voren wijzen! Stik de benen ter voorbereiding vast op de onderbuik (voor de precieze plek, zie patroon). De voorkant van de benen zit dan op de goede stofkant van het lijf. Controleer of de voeten goed zitten door de benen even terug te klappen (Foto 5) :-)!

Stap 5. Gezicht maken!

Teken 2 stuks oortjes op de dubbele stof, stik op de lijn, knip ze daarna uit met 1 cm. naad. Knip bij de hele ronding wat van de stofnaad weg tot ongeveer 3 mm. en keer ze om. Dit is een priegelwerkje, maar onthoud maar dat het leuke flappertjes worden :-)…. Stik vervolgens de zijdelen van het gezicht op elkaar (goede kanten op elkaar) met de oortjes ertussen, (voor de precieze plek, zie patroon). Stik de 2 gezichtshelften op elkaar en knip holle en bolle naden in, ongeveer om de 1 cm. Bij de neus mag je om de ½ cm een knipje geven. Knip wat van de stofnaad weg bij de neus.

Stap 6: muts & gezicht

Stik de voornaad van de muts, neem de punt ook maar mee (achternaad blijft wel open) en knip de holle naad in om de 1 cm. Knip wat stof weg van de naad rondom de mutspunt. Speld de muts en het gezicht met de goede kanten op elkaar (zie Foto 7). Controleer even of de middenvoornaden mooi op elkaar zitten en stik vast (zie Foto 8). Knip de naad wat in voor de zekerheid. Zet het hoofd op het lijf (goede kanten op elkaar). Zie foto’s 9 en 10 hieronder. Controleer of de middenvoornaden mooi op elkaar zitten en knip iets in (de armen zitten er nu dus tussenin).

Stap 7:

Leg een dubbelgevouwen stukje veter tussen de achterhoofdnaad vlak onder de muts, hier kun je de elf straks aan ophangen. Stik nu helemaal vanaf de mutspunt; achternaad muts/achternaad hoofd en stukje rug tot aan vulopening dicht. Stik de onderkant van de rug dicht tot aan de vulopening. Speld het zitvlak onderin het lijf, met goede kanten op elkaar (benen zitten er tussenin). Het ovaal kan het beste in de breedte, dan kan de elf goed zitten straks :-). Keer nu het lijf. De puntmuts t/m de hals haal je door de vulopening. Ook de benen met onderlijf haal je door de vulopening. Maak van de 2 overgebleven zitdelen een zakje, vul het met fijn zand of rijst of iets dergelijks, en naai dicht. Leg het in het lijf op zitvlak/de bodem.

Stap 8: Lijf opvullen!

Armen en benen kunnen met wat minder vulling, de rest moet stevig! Begin met het lijf. Vergeet niet het zware zakje onderin te leggen (als je dat nog niet gedaan hebt), let op dat het net zo ligt als de bodem zelf (in de breedte). Start bij de punt van de muts, steeds een prop vulling erin en verder duwen met achterkant van een houten lepel. Muts, hoofd en vooral hals stevig vullen, ook het lijf stevig vullen. De vulopening van de rug is open, prop hier zoveel mogelijk bij (even een gedoe), vervolgens de opening met wat spelden dichtzetten en met de hand zo netjes mogelijk dichtnaaien.

Stap 9: Armen & benen opvullen

Armen: begin bij de wanten, doe steeds een prop vulling erin en duw verder duwen met de achterkant van een houten lepel. Duw het duimpje even voorzichtig met de punt van de schaar uit. Vul de arm 2 kanten op, de vulopening blijft open. Vul bij de opening zelf nog een flinke prop bij, speld de opening in het midden dicht, en naai de opening zo netjes mogelijk dicht. Benen: begin bij de schoenen, doe steeds een prop vulling erin en duw het verder duwen met de achterkant van een houten lepel (zie foto linksonder). Vul het been 2 kanten op, de vulopening blijft open. Vul bij de opening zelf een flinke prop bij, speld de opening in het midden dicht en naai de opening zo netjes mogelijk dicht (zie foto rechtsonder).

Stap 10: Oogjes & mondje

Teken de oogjes op de goede plek (zie patroon, plek komt niet zo heel nauw, kijk wel even of ze gelijk zitten anders krijg je een zieligerd ;-)), haal een stevige 4-dubbele draad door het hoofd heen, knoopje doorhalen, weer terugsteken naar de eerste plek, andere knoopje doorhalen. Trek de draad iets aan, zodat de oogjes iets strakker naar elkaar komen, en knoop onder het oogje vast en knip af. Borduur tot slot met een 4-dubbele rode draad een mondje, bijvoorbeeld met een stiksteek. Maak van een stukje stof of tricot een sjaal, je kunt ook een klein sjaaltje breien, als je dat leuk vindt! En voila, je Kerstelf is geboren!!! Heel veel succes & plezier met het maken! Ontzettend veel dank aan mijn moeder voor het maken van deze uitgebreide werkomschrijving, patronen en foto’s.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Anne Heijman is 30 jaar en werkzaam als neonatologieverpleegkundige. Ze woont samen met haar man en dochter. Van kleins af aan vond ze het leuk om bezig te zijn met wonen & interieur en om creatief bezig te zijn. En dat is nog steeds zo. Op Christmaholic plaatst ze artikelen waarmee je creatief aan de slag kunt, voor een gezellig kerstsfeertje in huis.

Reageer!

25 reacties

 1. Pingback: DIY: kerstelfjes die je huis opruimen | Wonen

 2. geweldig is ie geworden,ik moet hem nog vullen! maar ben er nu al verlieft op!!!
  wel jammer dat er geen patroontjes voor kleding bij zit, maar echt Superrrr!!BEDANKT!!!!

  WIES.

 3. Pingback: DIY: kerstelfjes die je huis opruimen - Kosin

 4. Hello. I just wanted to say thank you for the wonderful pattern. I love these pixies and am anxious to get started. Just wanted to let you know that I was able to translate it to English (using an internet translator. I live in Raleigh, North Carolina, USA. Merry Christmas!!

 5. Melanie van den Bremer op

  Hello,
  Hardstikke leuke elf. Woon in Australia en kan dit soort stof hier niet vinden. Weet iemand waar ik het online zou kunnen bestellen? Weet toevallig ook iemand waar ik online Scandinavische kerstversiering zou kunnen kopen?

  • Hoi Melanie, je kunt het jezelf makkelijk maken en een geblokte theedoek gebruiken als stof. Hebben wij ook wel eens gedaan en het staat heel leuk!! groetjes Anne

 6. Na heel veel zoeken op internet kom ik hier toch zomaar het patroon van zo’n gewéldige maileg pop tegen. Ik ben er ontzettend blij mee en ga er van de week gelijk aan beginnen. Heel veel dank (ook aan je moeder natuurlijk) voor dit patroon.
  groetjes, Jolanda

 7. Pingback: Poppen maken

 8. Van harte bedankt voor het mooie patroon van maileg Kerstelf .Heeft een jaar geduurd voor ik de goede stoffen had gevonden,maar het is helemaal naar mijn zin.
  Ben benieuwd of er een patroon voor een jurkje voor de pixie is.
  Hou me aanbevolen.kerstelijke groeten.

 9. Hallo!
  Wie wundervoll!
  Nach so einer Anleitung suche ich schon seit 2 Jahren.
  Ich werde mich gleich nächstes Wochenende an die Nähmaschine setzen.
  Vielen lieben Dank!!
  Schöne Grüße
  Corina

 10. Thank you for the effort of putting this together, Maileg are super expensive her in Denmark, so i made this one, fantastic, thank you. Happy fall, and thanks again,
  Regards Helle 🙂

 11. Pingback: Zelf maken: Knuffel Kerstelf! [werkbeschrijving, patroon + foto’s – Christmas-Desserts

 12. Hallöchen. Ich habe heute meinen ersten Weihnachtselfen genäht. So süüüß☺️ Hab mich gleich in ihn verliebt.
  Ganz dickes Dankeschön für die sehr tolle Anleitung

 13. Hoi, bedankt voor het patroon! Ik kom uit Australië en ben van plan om de pixie voor deze kerst te maken. Mag ik vragen waar de 6 cm en 7 cm voor zijn aan de bovenkant van de armen en benen op de patroondelen? dat is het enige waar ik niet zeker van ben.

  Bedankt!!!

  • Hallo Shannara,dat maakt niet uit.Je moet wel aan de bovenkant armen iets schuin wat stofwegknippen,zie beschrijving .En er zit “ergens”wel een jurkje en een broek bij voorde pixies dames.