Zelf maken: hippe kerstkaarten

3

December is dé maand om elkaar een kaartje te sturen. Dat doen we in Nederland dan ook massaal! Ik wil je laten zien dat je, met weinig spullen, heel makkelijk leuke, hippe kerstkaarten kan maken. Kijk je mee?

Tussen de stapel kerstkaarten, die ieder jaar op de deurmat valt, zitten altijd wel een paar zelfgemaakte kaarten. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar mij maakt een kaart die met plezier is gemaakt altijd blij! Soms zal een kaart niet jouw smaak zijn, een beetje ‘oubollig’ misschien. Of er zijn heel veel materialen en technieken in een kaart gestopt, die het lastig maken om de kaart na te maken.

Makkelijk zelf kaarten maken

Ik wil je laten zien dat het ook anders kan! Makkelijker. Hipper. En: gegarandeerd plezier tijdens het maken! Je ziet hieronder drie voorbeelden van kaarten met korte werkbeschrijvingen. Onderaan het artikel vertel ik je waar je de spullen, die ik gebruik, kunt kopen.

Kaart 1: karton, verf, stempel & touw

Voor deze kaart heb je karton nodig in drie kleuren: wit, rood en kraft (dat is de bruine kleur). Je snijdt het karton in het formaat dat je wil voor de kaart. Met witte acrylverf en een kwastje verf je wat streepjes heen en weer op het kraft karton. Doe dit vooral niet te netjes en lekker uit de losse pols! Dit moet je even laten drogen. Vervolgens stempel je met rode stempelinkt een leuke stempel eroverheen. Lijm het karton vast, wikkel er wat keukentouw (vraag je slager naar wat rolladetouw!) omheen en hang er een kerstbelletje aan.

Kaart 2: Washitape!

Heb je al eens van washitape gehoord? Dat is bedrukt papertape, makkelijk scheur- en verwijderbaar en in allerlei kleuren en motieven te koop! Hieronder zie je een kerstboompje van washitape, je scheurt reepjes tape af en plakt deze op een velletje gelinieerd papier. Daaronder een velletje dessinpapier en kraftkarton als basis voor de kaart.

Als accentjes plak je er een knoopje op, waarin je een stukje keukentouw strikt. Je knipt twee ‘tabjes’ die je onder het gelineerd papier schuift. Op één daarvan stempel je een kerstgroet. Vastlijmen, twee nietjes erdoorheen en klaar! En zo’n washitapekaartje hoeft natuurlijk niet in de traditionele kerstkleuren 🙂

Kaart 3: Wit karton met een slinger

Deze kaart is gemaakt met wit karton. Om precies die mooie witte stipjes te krijgen, moet je wel even een investering doen. Je hebt er een embossingstencil voor nodig en een apparaat waar je deze stencils doorheen kan draaien. Het goede nieuws is dat het natuurlijk ook anders kan. Bijvoorbeeld door verschillende laagjes wit karton te scheuren en over elkaar heen te lijmen. Of door een wat grotere kerstgroet te stempelen rechtsonderaan de kaart. Geef je creativiteit de vrije loop!

Het slingertje maak je eenvoudig van een stukje touw, je maakt wat vlaggetjes van washitape en wikkelt deze eromheen. Knoopjes en stukjes keukentouw maken je kaart helemaal af!

En? Heb je al zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Voor stempels, knoopjes, karton (‘cardstock’), stempelinkt en washitape kun je terecht bij Pipoos. Er zijn ook prima online winkels, zoals Scrapbookdepot (scrapmaterialen) en ‘Een nieuw avontuur’ (washitape).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Inge schrijft op Christmaholic over knippen, plakken en scheuren! Over de maanden voor de kerst, waarin het gewoon extra leuk en gezellig is om bezig te zijn met simpele DIY-projecten. Inge schrijft ook op haar blog BlogBlom.

Reageer!

3 reacties

  1. Pingback: Christmaholic.nl » Kerst 2012: trends, versiering, recepten & inspiratie!6 ideetjes om zelf hippe kerstkaarten te maken » Christmaholic.nl