Simpel kerstdiner: maximaal genieten met minimale inspanning!

0

Regelmatig hoor ik stressgeluiden om me heen als het om kerst gaat. En dan met name rondom het kerstdiner. Blijkbaar vinden veel mensen dat ze met kerst alles uit de (keuken)kast moeten trekken om een bijzonder menu op tafel te toveren. Laat ik een geheimpje verklappen: een bijzonder menu dat toch heel eenvoudig te bereiden is… het kan! Wil je jouw gasten dit jaar culinair verrassen met minimale inspanning? Lees dan snel verder!

Ben jij iemand die best graag in de keuken staat, maar liefst niet te moeilijk doet? Of ben jij de koning van het tostiapparaat en de magnetron, maar staat het zweet je op het voorhoofd bij termen als flamberen, pocheren en glaceren? Dan maak je je nu misschien al zorgen als je dit jaar gasten ontvangt voor het kerstdiner. Niet nodig. Met onderstaand menu zet je iets bijzonders op tafel, zonder dat het je slapeloze nachten oplevert. Twijfel je? Verras je geliefde of vrienden dan door het menu voor de kerst al een keer te proberen! Goed excuus om alvast voor te proeven en zo kom je er tijdig achter wat je misschien anders zou kunnen doen.

Binnenkort vind je hier op Christmaholic ook allerlei ideetjes voor amuses. Wil je je menu echt afmaken, kies er daar dan eentje uit. Bijvoorbeeld een koud soepje in een borrelglaasje of een lepelhapje.

Voorgerecht: groene asperges met Sint Jacobsschelpen (4 pers.)

Benodigdheden:

 • groene asperges
 • 8 verse Sint Jakobsvruchten (overlangs door midden gesneden)
 • ruim 1 dl room
 • verse bieslook
 • grijze (Hollandse) garnaaltjes
 • zout en versgemalen peper

Bereiding:

Snijd de onderkant van de groene asperges af. Kook ze vervolgens 4 tot maximaal 6 minuten in kokend water met een klein snufje zout (ze moeten beetgaar zijn, dus niet te zacht). Giet de asperges af en laat ze afkoelen in een ruime kom met koud water. Eventueel kun je deze stap ’s ochtends al doen. Strooi wat zout en peper over de Sint Jakobsvruchten en bak ze aan één kant maximaal 1 minuut op een hoog vuur in een pan met hete olie. Draai de Sint Jakobsvruchten om en zet het vuur uit. Nu schik je de (uitgelekte) asperges op een bord. Leg daar de Sint Jakobsvruchten op. Haal de Sint Jakobsvruchten uit de pan en roer het aanbaksel (op een middelhoog vuurtje) los met de room, totdat deze iets begint in te koken. Kruid de saus met peper en zout en haal van het vuur af. Roer dan de garnaaltjes en bieslook erdoor. Giet de saus langs de asperges en een heel klein beetje eroverheen.

Hoofdgerecht van Donna Hay: steak met drie knapperige groenten (2 pers.)

Onderstaand gerecht komt uit het boek Fast, Fresh, Simple van Donna Hay. Een absolute aanrader, dit kookboek. De recepten zijn erg makkelijk, vers, puur en heerlijk en bevatten niet 101 ingrediënten. Het resultaat is steeds weer adembenemend. Het boek staat bol van de eenvoudige, maar heerlijke recepten, dus het was moeilijk kiezen. Onderstaand recept is voor 2 personen (verdubbel dus voor 4 personen, koop dan twee losse stukken vlees).

Benodigdheden:

 • 300 gram ribeye (aan 1 stuk) of goede biefstuk
 • zeezout en grofgemalen zwarte peper
 • 1 grote aardappel, geschild en in plakjes met een dunschiller
 • 1 zoete oranje aardappel, geschild en in plakjes met een dunschiller
 • 1 pastinaak, geschild en in plakjes met een dunschiller
 • 50 gram roomboter, gesmolten, en roomboter om het vlees in te bakken
 • 40 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
 • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
 • aïoli, voor erbij
 • verse frietjes (koeling supermarkt)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg elke groente in een aparte kom. Verdeel boter, kaas, tijm, zout en peper over de kommen en schud goed om. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van elke groente 2 stapeltjes. Bak ze in 20-25 minuten knapperig en goudbruin. Zodra de groenten de oven in gaan, start je met het bereiden van het vlees. Bestrooi dit royaal met zout en peper. Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Bak het vlees 3 minuten aan elke kant of tot het mooi bruin is. Leg het vlees op een tweede bakplaat en bak het 4 minuten (voor rood) of 7 tot 8 minuten (voor rosé). Zorg ervoor dat je friteuse op temperatuur is als het vlees de oven in gaat, dan is alles tegelijk klaar. Halveer het vlees voor het opdienen en schik dit met de drie groenten op grote witte borden. Zet op elk bord een klein schaaltje met aïoli en serveer de frietjes in een grote kom erbij.

Dessert: simpele maar heerlijke chocolade-fruit trifle (2 a 3 pers.)

Dit recept is heel makkelijk en het mooie is dat je het ’s ochtends al kunt bereiden. Dan trekken de smaken goed in! Maak de trifle in (kleine) wijnglazen voor een spectaculaire look. Je hoeft geen immens dessert te maken, waarschijnlijk zitten je gasten al aardig vol…

Benodigdheden:

 • 200 gram brownies of chocoladecake
 • Baileys Irish Cream of andere likeur op basis van koffie en/of chocolade
 • 250 gram vers fruit, zoals aardbeien of frambozen of bananen (diepvries- of blikfruit kan ook, maar laat het dan wel goed ontdooien en/of uitlekken)
 • 2,5 dl chocoladepudding, stevige roomkwark (bijvoorbeeld vanille, rood fruit of stracciatella) of witte chocolademousse
 • slagroom
 • verse muntblaadjes

Bereiding:

Start met een laagje brownie- of chocoladecake-blokjes. Giet daar een klein beetje likeur over. Vervolgens een laagje fruit en een laagje pudding, kwark of mousse. Herhaal dit nog eens. Zet de glazen nu een aantal uren in de koelkast. Voor het serveren leg je er een lepeltje slagroom op. Garneer eventueel met een aardbei of stukjes chocolade en steek er een muntblaadje in.

Smakelijk eten!!

Heb jij meer tips voor een eenvoudig kerstmenu?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!