Sint- of kerstdobbelspel: 4 varianten & tips!

4

De dobbelspellen met Kerst of Sinterklaas worden elk jaar weer populairder. Het principe is ook erg leuk! Iedereen koopt drie of vier kleine cadeautjes en pakt deze in. Vervolgens wordt er door middel van dobbelstenen en kanskaartjes (of opdrachtkaartjes) bepaald wie met welke cadeaus naar huis gaat! Je vindt online verschillende varianten van dit spel. Christmaholic zet de leukste versies + slimme tips voor je op een rij.

Wat is een Kerst- of Sinterklaasspel?

De meeste dobbelspellen bestaan uit meerdere rondes. In de eerste ronde is meestal het doel dat alle cadeaus van tafel (of de verzamelplaats voor cadeaus) worden gepakt, in de tweede ronde worden bijvoorbeeld de cadeaus uitgepakt en pas in de derde ronde worden ze veilig gesteld. Vaak zitten er nog allerlei opdrachtenkaartjes bij en duurt elke ronde een maximaal aantal minuten. Er zijn verschillende soorten sint- of kerstdobbelspellen. We zetten ze voor je op een rij, van complex en lange speelduur naar eenvoudig en korte speelduur:

Versie 1: Christmaholic Kerst Dobbelspel

Op nummer één natuurlijk ons eigen dobbelspel. Helemaal gericht op Kerst! Inclusief kerstige opdrachten en een kerstig design. Want ja, Christmaholic is natuurlijk wel een kerstblog. Maar uiteraard kun je dit spel ook met Sinterklaas spelen. Het Christmaholic Kerst Dobbelspel is een avondvullend spel, dat over drie ronden verdeeld is. Er zitten spelregels bij voor iedere ronde en er staan wat handige cadeautips op. Je downloadt het Christmaholic Kerst Dobbelspel hier in onze Etsy-shop. Hoef je het alleen nog maar even te printen en uit te knippen!

Versie 2: Dobbelspel.nl

Op de site dobbelspel.nl vind je een Sinterklaasversie en een Kerstversie van het dobbelspel, die volgens mij nauwelijks van elkaar verschillen. In deze variant worden de cadeaus pas in ronde 3 uitgepakt. In ronde 2 worden de gedichtjes voorgelezen. Handig is dat er duidelijke posters bijzitten met wat je precies moet doen bij het gooien van een bepaald aantal ogen, die je kunt uitprinten en ophangen. Dat voorkomt vragen als ‘wat moest ik ook alweer doen als ik 3 gooi?

Ook bevat dit spel leuke extra of bonusopdrachten. Deze bonusopdrachten variëren van ‘het spel verandert van richting’ en ‘ga rond met hapjes en drankjes’ tot ‘alle cadeaus schuiven een plaats naar rechts’ of ‘je mag nog een keer dobbelen’ en kun je naar keuze in ronde 1, 2 en/of 3 in het spel brengen.

Versie 3: Sinterklaas.101tips.nl

Deze variant van het dobbelspel bevat maar 2 rondes en is daardoor lekker eenvoudig. Bovendien duurt het spel wat minder lang, wat soms ook erg prettig kan zijn. Ook zijn er niet zoveel kaartjes (wel originele zoals “Dat is aardig! Van iedere persoon die iets eetbaars heeft, krijg jij zo’n eetbaar cadeau.”. En je kunt er natuurlijk altijd zelf leuke opdrachten bij bedenken.

Versie 4: kort HEMA-dobbelspel met speciale dobbelsteen

Het HEMA-spel is het allerkortst, deze variant duurt maar 45 minuten. Handig voor als je niet zoveel tijd hebt! De HEMA heeft zelfs een speciale dobbelsteen voor Sinterklaas- en kerstdobbelspellen, die je kunt uitprinten en aan elkaar kunt plakken, waar de opdrachten al op staan. Geen bonuskaarten en extra regels, na 45 minuten zijn alle kadootjes die je in je bezit hebt van jou. De spelregels vind je hier.

Ideetjes & tips:

  • Kies thema’s voor de cadeaus. Bijvoorbeeld ‘eetbaar’, ‘grappig’, ‘sexy’, ‘werk’, ‘speciaal voor vrouwen’, etc.
  • Schrijf een cryptisch gedichtje voor elk cadeau, dat kan worden voorgelezen voor het uitpakken. Zo kunnen mensen raden wat erin zit, dat verhoogt de spanning!
  • Zet een timer bij elke ronde (bijv. 30 of 45 minuten), ervaren dobbelaars weten dat het anders best wel eens een hele avond (of nacht) kan duren voor alle cadeaus een eigenaar hebben.
  • Koop geen onzincadeautjes; zonde van het geld! Tenzij het nou juist een van de thema’s is.
  • Zitten er spullen in je kerstpakket, waar je niets aan hebt? Ideale cadeautjes voor het kerstdobbelspel! Combineer bijv. een aantal producten tot het ongeveer de waarde heeft, die je afspreekt voor de cadeaus.
  • Ben jij de gastheer of –vrouw? Mooi! Laat in de mailtjes vooraf alvast weten dat jij de spelregels bedenkt. Schrijf de regels duidelijk op en hang het papiertje ergens goed zichtbaar op.
  • Lees meer tips in dit artikel van Elsbeth van vorig jaar.

Binnenkort verschijnt er hier op Christmaholic.nl ook een artikeltje met tips en ideetjes voor leuke cadeautjes voor het Sint- of kerstdobbelspel. Heb jij nog meer tips of andere variaties op het dobbelspel? Laat het weten hieronder in een reactie!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

4 reacties

  1. Wij spelen het dobbelspel altijd met cadeautjes die mensen in hun huis hebben opgetrommeld. Bijvoorbeeld een kom die je van iemand hebt gekregen maar zelf niet zo mooi vindt, of een pakje van iets wat je niet eet, etc. Wat je ook maar in huis tegenkomt waar je zelf niks aan hebt of niet jouw smaak is maar wat voor een ander wel leuk kan zijn. Hele leuke budget versie van het spel, en de combinatie prullen en kleine schatten is ook heel leuk.

  2. Pingback: Writeaholic.nl Jaaroverzicht Christmaholic [2017] ✩ cijfers & overpeinzingen - Writeaholic.nl