Amuses en (borrel)hapjes: klein maar o zo lekker!

5

Gezellig borrelen met vrienden, aan een tafel die vol staat met schaaltjes lekkers en een goede wijn. Op zondagavond een filmpje kijken met kaasjes, smeersels en knapperig stokbrood bij de hand. Een avond uit eten die start met een overheerlijke amuse. I love it! Inspiratie nodig voor de feestdagen (of de rest van het jaar)? Lees dan snel verder!

Smakelijke amuses

Een amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk was de amuse een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd werd (bron: Wikipedia). Hoewel je misschien kriebels krijgt bij de gedachte aan het maken van amuses, hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn! Combineer wat je lekker vindt op een lepeltje of in een klein glaasje en maak het af met wat garnering. Het belangrijkste: verse ingrediënten en een leuke garnering. Hieronder vind je allerlei ideeën.

  • Mascarpone-Zalm amuseAmuse in borrelglaasje
    Meng 250 gram mascarpone met het sap van 1 citroen. Gebruik hiervoor je keukenmachine of staafmixer. Voeg 3 takjes fijngesneden dille toe en een beetje peper. Even proeven en eventueel wat zout toevoegen. Verdeel dit over de amuseglaasjes. Snijd wat gerookte zalm in stukjes. Verdeel deze ook over de amuseglaasjes. Leg er een takje dille op om te garneren.
  • Hammousse met komkommersnippers
    Meng 2 pakjes Monchou met 2 eetlepels volle yoghurt. Schep er 100 gram gesnipperde ham door. (Gebruik liefst achterham, beenham of slagersham). Mix met een staafmixer of keukenmachine tot mousse. Snijd een stukje komkommer over de lengte in lange repen. Leg ze op elkaar en snijd vervolgens in lucifers. Verdeel de hammousse over amuseglaasjes en verdeel de komkommer erover.
  • Cappuccinosoepje
    Koop een goede soep of bereid zelf een soep. Denk aan courgette-, maïs-, tomatenroom- of bospaddestoelensoep. Maak melkschuim van warme volle melk, met een melkopschuimer of mixer. Schenk wat soep in een borrelglaasje. Laat er met een lepel wat melkschuim op. Garneer met wat verse, fijngeknipte tuinkruiden. In plaats van melk kun je ook kookroom gebruiken.
  • Gevulde kastanjechampignons uit de oven
    Maak kastanjechampignons schoon en breek het steeltje eruit. Meng in een kom een pakje boursin met fijngesneden lente-ui en eventueel wat hamblokjes. Vul elke champignon met dit mengsel en strooi en parmezaanse kaas over. Bak de champignons circa 20 minuten in de oven op 180 graden. Serveer ze met een blaadje veldsla en wat balsamicodressing.
  • Avocado met rivierkreeftjes of gerookte kip
    Schil een avocado en snijd deze in kleine blokjes. Pers er wat citroensap over om verkleuren tegen te gaan. Doe rivierkreeftjes of stukjes gerookte kip bij de avocado. Maak een dressing van mayonaise, paprikapoeder, een beetje tomatenpuree en een klein beetje sherry. Leg een blaadje rucola op een amuselepel, schep er wat van de salade op en garneer met fijngeknipte peterselie.

Tips voor amuses

  • Je kunt een amuse serveren in een glaasje of op een lepel. Maar bijvoorbeeld ook in een witlofblaadje of een schelp.
  • Maak je amuse af met fijngeknipte tuinkruiden, een sprietje peterselie, wat geroosterde pompoen- of pijnboompitjes of een klein toefje crème fraiche.
  • Heb je een favoriet voorgerecht? Vaak kun je daar prima een amuse van maken! Denk bijvoorbeeld aan een miniportie carpaccio.

Spiesje mozzarella tomaat

Simpele borrelhapjes

Gezellig borrelen rond de feestdagen? Daar horen lekkere hapjes bij! De bitterbal en blokjes kaas doen het meestal wel goed, maar met onderstaande ideeën kom je meer verrassend voor de dag!

  • Vul glaasjes met groentefrietjes: snijd stevige groenten zoals wortel, paprika en bleekselderij in lange repen. Zet er een borrelglaasje naast met een lekkere dipsaus. Kleurrijk!
  • Maak spiesjes van een mini bolletje mozzarella, een blaadje basilicum en een mini romaatje. Maal er wat verse peper over en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.
  • Vul dadels met een beetje roomkaas en rol in een half plakje ontbijtspek, even bakken.
  • Smeer een wrap in met kruidenroomkaas, leg er plakjes gerookte zalm op en wat fijngesneden ijsbergsla. Oprollen en inpakken in vershoudfolie en in de koelkast leggen. Voor het serveren in plakjes snijden. Ook lekker met creme fraiche (peper + zout) en verse bieslook in plaats van kruidenkaas en sla.

  • Leg mini-knakworstjes op ¼ plakje bladerdeeg en smeer er een klein beetje mosterd op. Rol op en bestrijk het bladerdeeg met geklopt ei, even in de oven: “bladerworst!” Serveer met mosterdsaus.
  • Leg een klein plakje gerookte zalm op de helft van een half plakje bladerdeeg, laat de randen vrij. Smeer er wat paturain (of andere kruidenkaas) op. Klap de andere zijde eroverheen (het is dan een vierkant hapje). Even in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Serveren met een sausje van crème fraiche en verse dille.
  • Bestrijk plakjes kalfsfricandeau met tonijnmayonaise (mayonaise, fijngemaakte tonijn uit blik, peper, zout, fijngesneden ansjovis en wat kappertjes). Leg er nog een blaadje rucola op en rol op.
  • Snijd quiche in kleine blokjes en serveer lauwwarm.
  • Rol plakjes serranoham op en prik vast met een olijf.

  • Maak spiesjes van fruit; een aardbei, blokje meloen of verse ananas en een druif.
  • Trio tapas: een kommetje met gemarineerde olijven, sweet peppadews gevuld met roomkaas (kant en klaar) en semi-zongedroogde tomaatjes. Aan te vullen met breekbrood en lekkere tapenades.
  • Besmeer donker roggebrood met stroop. Beleg royaal met oude kaas of roompaté. Snijd in kleine vierkantjes of steek er rondjes of sterretjes uit.
  • Marineer dunne, lange kipfiletreepjes in ketjapmarinade. Rijg aan een prikker en gril de mini kip-spiesjes in de oven. Serveer satésaus in een kommetje erbij.
  • Uitgelekte plakjes komkommer (1/2 cm dik) kun je heel goed gebruiken in plaats van toastjes of stokbrood, bijvoorbeeld met tonijn- of krabsalade.

Eet smakelijk!

Heb jij nog leuke ideeën voor amuses of (borrel)hapjes?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

5 reacties

  1. Inderdaad leuke verrassende hapjes voor de kerst! In plaats van de hele dag in de keuken te staan met de Kerstdagen, zijn kleine Verrines ook erg leuk, smakelijk, gezond en weer eens iets vernieuwends.

  2. Pingback: 5x de lekkerste amuses om je kerstdiner mee te beginnen