Makkelijk zelf maken: Grote houten kerstster!

8

Deze kerstster is een leuke blikvanger in je kamer. Hij staat mooi tegen de muur op de grond, je kunt hem ophangen aan een lint, neerzetten voor het raam of, –als je klein woont- hij kan dienstdoen als alternatief kerstboompje! Je kunt deze kerstster zo bont maken als je zelf wilt. Schilder hem in je favoriete kleur, hang er kerstversiering in, omwikkel hem lint, kunstgroen of kerstslingers of, als je van sober houdt, versier hem met alleen lampjes.

Benodigdheden voor de grote kerstster

Het maken van de ster is echt ‘easy’!

Benodigdheden voor een ‘kale’ kerst-ster:

 • 5 latten van gelijke lengte (mijn latten waren ca 1 meter lang, 6 millimeter dik en 26 minimeter breed) (je kunt ze op maat laten zagen bij de bouwmarkt)
 • Een bolletje touw
 • Schaar
 • Een boormachine met een boortje, minimaal 4,5 mm doorsnede
 • Een snoer met kerstlampjes

Extra benodigdheden voor ster 1, ‘de groene kerstster’:

 • Een slinger van kunstgroen, verkrijgbaar bij het tuincentrum.
 • Een grote rode kunstbloem.

Extra benodigdheden voor ster 2, ‘de gevulde kerstster’

Kies alles wat je leuk vindt om in de ster te hangen. Ik heb tussen mijn kerstspullen gezocht en ik vond: rieten kerstklokjes, kerstklokjes van was, een servetring met een rendierkop, metalen figuurtjes, glitterfiguurtjes en witte vogeltjes op een knijpertje. Je kunt er ook een paar mooie kerstballen in hangen! Tip: maak je ster niet te zwaar. Hij kan onderuit schuiven door het gewicht.

Aan de slag!

Stap 1

Boor aan beide uiteinden van de vijf latten een gaatje. Houd daarbij minstens 1,5 cm afstand van het einde. Verwijder de splinters.

Stap 2

Knip 5 stukjes touw af van ca 40 centimeter lang. Leg de ster in positie (voor zover dat lukt) en steek een touwtje door de gaatjes die op elkaar moeten komen te liggen. Wikkel nu het touw rondom de twee latten. Dat mag lekker slordig, zo lang het maar vast zit, is het goed. Maak zo alle vijf de punten aan elkaar vast.

Knip de uiteindjes van het touw nog niet af! Misschien kun je ze straks gebruiken voor het ophangen van je versiering.

Stap 3 & 4

Je zult merken dat de kerstster hier en daar nog wat ‘bij elkaar gebonden’ moet worden. Doe dit met stukjes touw, zodat je een stevige ster over houdt. Ik heb gekozen voor een natuurlijke houten ster, maar je kunt ‘m natuurlijk ook wit of rood verven. Of je wikkelt er een of meerdere sierlijke linten omheen voor een kleurrijk effect. Drapeer vervolgens de lampjes om de ster. Ook nu heb ik hier en daar een touwtje gebruikt, zodat de lampjes goed blijven zitten. Kijk vooraf goed hoe lang je snoer is en hoe je de lampjes het beste mooi kunt verdelen.


Stap 5

Je ster is bijna klaar! Het enige wat je nog hoeft te doen is versieren. Gebruik daarvoor decoratie naar keus. Bijvoorbeeld een bloem en wat nephulst (zoals hier linksonder) of gewoon wat landelijke versiering (zoals rechtsonder). Versier je ster op de manier die jij het leukst vindt! Veel succes met het maken van je eigen grote kerstster!

Heb jij nog andere ideetjes hoe je de kerstster kan versieren? Laat het weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Anne Heijman is 30 jaar en werkzaam als neonatologieverpleegkundige. Ze woont samen met haar man en dochter. Van kleins af aan vond ze het leuk om bezig te zijn met wonen & interieur en om creatief bezig te zijn. En dat is nog steeds zo. Op Christmaholic plaatst ze artikelen waarmee je creatief aan de slag kunt, voor een gezellig kerstsfeertje in huis.

Reageer!

8 reacties

 1. Pingback: De trends in kerstdecoratie voor dit jaar

 2. Eén gemaakt van 100 cm.
  Rood geschilderd en glitter er op .
  Lampjes er in.

  Prachtig resultaat !

  Dank voor dit mooie idee.

  (Jammer dat er geen plaatjes geplaatst kunnen worden !)