Kerst of kerst? Over spelling en hoofdletters!

0

Schrijf je het woord Kerst nu met een hoofdletter of met een kleine letter? En hoe zit het met Kerstmis (of kerstmis) en eerste kerstdag? En wat is de juiste spelling voor woorden als kerstversiering of kerstdecoratie eigenlijk?

Kerst of kerst: witte boekje vs. groene boekje

Volgens het Genootschap Onze Taal zijn het groene boekje en het witte boekje het niet met elkaar eens. Zowel de witte als de groene spelling kent de regel dat de namen van feestdagen met hoofdletters worden geschreven. De witte spelling gaat wat soepeler om met het begrip ‘feestdag’. In de witte spelling krijgen bijvoorbeeld woorden als Kerst en Eerste Kerstdag hoofdletters; in de groene spelling worden deze woorden juist met kleine letters geschreven. De officiële benaming van de feestdag, Kerstmis, schrijf je volgens beide boekjes wel met een hoofdletter.

Samenstellingen: Kerstochtend en kerstvakantie

Samenstellingen die met de feestdag te maken hebben worden in de witte spelling anders behandeld dan termen die daar niets mee te maken hebben. Woorden als Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Kerst, Kerstavond, Kerstfeest, Kerstmis, Kerstochtend worden in de witte spelling allemaal met een hoofdletter geschreven. Samenstellingen met het woord kerst die geen (deel van een) feestdag aanduiden – en dus niet op bijvoorbeeld avond, dag of feest eindigen – krijgen geen hoofdletter in zowel de groene als de witte spelling. Denk aan woorden als kerstkaart, kerstspel, kerstversiering en kerstvakantie. Ook de wens ‘fijne kerstdagen’ wordt volgens zowel het groene als het witte boekje met een kleine letter geschreven.

Kerst of kerst; de conclusie?

Het maakt niet zoveel uit of je het woord kerst met of zonder hoofdletter schrijft. Ben je een trouwe volger van het groene boekje, dan kies je voor de kleine letter, ben je fan van de witte spelling, dan ga je voor de hoofdletter. Het is in elk geval volgens bepaalde spellingsregels altijd (of nooit) goed :-). De officiële benaming van de feestdag, Kerstmis, schrijf je echter altijd met een hoofdletter. Tenzij je het over de kerstmis in de kerk hebt, dan juist weer niet! Snap je het nog?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!