Laat je niet gek maken door de kerstdrukte!

0

[Advertorial] Deze dagen, zo vlak voor de kerst, zijn enorm hectisch. Je moet snel de inkopen doen voor de feestdagen, afspraken maken over waar je de dagen doorbrengt, nadenken over wat je op die dagen aandoet (want je gaat natuurlijk niet in je joggingpak kerst vieren) en voor je het weet moet je het tuinpad sneeuwvrij houden. En tot overmaat van ramp moet je de laatste klusjes op je werk afmaken voordat de kerstperiode intreedt en uitzoeken bij welke campings in Italië je deze zomer een plaatsje wilt boeken.

Waren we nog wat vergeten? Ja, wat ga je eigenlijk klaarmaken tijdens het kerstfeest? Laten we je een feestelijke tip geven: maak eens een ouderwets braadstuk, maar nu van een stuk rundvlees dat niet zo vaak wordt gebruikt. In Nederland tenminste, want in Argentinië en Brazilië vinden ze dit véél en véél lekkerder dan entrecôte of ossehaas. We hebben het natuurlijk over Picanha, oftwewel staartstuk, een uiterst smaakvol stuk vlees van ongeveer anderhalve kilo.

Dit heb je nodig:

  • Een hele picanha
  • 10 teentjes knoflook
  • Een handvol verse thijm
  • 40 zwarte peperkorrels plus een halve eetlepel zout
  • een half glas olijfolie
  • Een braadslede met rooster
  • Een kerntemperatuurthermometer (verkrijgbaar bij o.a. de Blokker)|
  • Huishoudfolie.

Maal de knoflook, thijm, peperkorrels, zout en olijfolie in een foodprocessor fijn (kan ook in een vijzel). De picanha heeft bovenop een vetlaag. Deze laat je erop zitten, maar je kerft het wel met een scherp mes een stuk of vijf keer in. Aan de onderkant zit een trapeziumvormig vliesje dat je er met een scherp mes vanaf moet halen. Bestrijk de picanha hierna aan alle kanten met het kruidenmengsel en verpak het in keukenfolie. Leg het daarna twee uur in de ijskast. Leg het stuk vlees hierna op het aanrecht om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de over op 200°C. Leg de picanha (zonder het folie!) op het rooster van de braadslede en steek de kerntemperatuur thermometer er tot de helft in. Schuif het in de oven.

Na 25 minuten verlaag je de temperatuur tot 100°C en wacht je totdat de kerntemperatuur 57°C is. Hierna haal je picanha uit de oven en verpak je hem in aluminiumfolie. Nu heb je een half uur de tijd om de bijgerechten klaar te maken. Gebakken aardappeltjes met knoflook en rozemarijn bijvoorbeeld, en een stuk of drie groentegerechten. Hierna is het vlees klaar om te worden aangesneden en opgediend. Nou, vooruit, nog een tip. Kies deze zomer voor Camping Bella Italia aan het schitterende Gardameer. Happy X-mas!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic is de grootste kerstblog van Nederland & België. Je vindt er alle inspiratie en tips op het gebied van kerst.

Reageer!