Waarom sturen we kerstkaarten? (+Win €15 Greetz-tegoed!)

34

Wie verstuurt er met de kerst nou geen kerstkaartjes? In 2011 werden er alleen al in Nederland bijna 170 miljoen(!) kerstkaarten verstuurd. Hoog tijd om eens in de geschiedenis van de kerstkaart te duiken én de trends van 2012 onder de loep te nemen. Je maakt onderaan dit artikel ook nog eens kans op €15 tegoed van Greetz!

De eerste kerstkaart

Sir Henry Cole was in 1843 een belangrijke Londense topambtenaar, die onder andere betrokken was bij de oprichting van het Victoria en Albert- museum. Door zijn grote netwerk, kon hij met Kerst niet op bezoek bij al zijn familie, vrienden en kennissen. Om toch iedereen een fijne kerst te kunnen wensen gaf hij een bevriende kunstenaar, John Callcott Horsley, de opdracht om een kaartje te ontwikkelen, dat meerdere keren kon worden gedrukt.

De afbeelding stelt een gezellig familietafereel voor, waar iedereen geniet van een wijntje. Ook een kindje mag een slokje wijn proeven, iets wat destijds nog voor een kleine rel zorgde. Opvallend is daarnaast de tekst “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.”, een uitspraak die in het jaar 2012 nog steeds vertrouwd in de oren klinkt. Van de 1000 kaartjes die Sir Henry Cole in 1843 verstuurde, bestaan er overigens nog maar 12.

Bijna 170 jaar later…

…ontvangt iedere Nederlander gemiddeld ongeveer 10 kerstkaartjes per jaar in de brievenbus. Greetz, de grootste online aanbieder van echte kaarten, herkent dit jaar twee belangrijke trends voor kerstkaarten. De trend dat steeds minder mensen een traditionele kaart versturen via de post, zet verder door. Het brengen van een kerstgroet via e-mail, sms, Whatsapp of een online kaartenservice, groeit nog wel. Een tweede duidelijke trend voor 2012 is dat steeds meer mensen een kerstkaart versturen via internet, door foto’s van hun eigen gezin (of huisdieren) te uploaden in kerstkaartensjablonen. Persoonlijk, uniek en leuk om te ontvangen. Zeker voor familie en kennissen die je niet zo vaak ziet.

WIN! 3 x €15,- om kerstkaarten te bestellen op Greetz!

En jawel, ook deze week maak je weer kans op een leuke prijs. Greetz heeft drie tegoedcodes beschikbaar gesteld a €15,- per stuk. Leuk om zelf kerstkaarten of kerstcadeaus mee te versturen! Afhankelijk van wat je precies voor kaarten bestelt, kun je met dit tegoed tussen de 2 en 10 kaarten versturen. Als je een Greetz-account aanmaakt, krijg je altijd 20% korting! Wat je moet doen om kans te maken? Laat uiterlijk 14 december in een reactie weten waarom jij één van deze codes wil hebben. Christmaholic neemt via e-mail contact op met de winnaars!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

34 reacties

 1. Ik vindt een traditionele kerstkaart sturen (of krijgen) veel leuker dan een e-mail of sms.
  Echte Chritsmaholics zullen het met me eens zijn.

 2. theirgoldeneyes op

  Wie wordt er voor kerst nou niet blij van een vrolijk kerstsfeer kaartje met een lief tekstje? Iedereen! Daarom stuurt iedereen ze ook, zodat iedereen er ook krijgt en iedereen er blij van wordt :)!

 3. Ik word altijd blij van kerstkaarten, stuur zelf uiteraard ieder jaar trouw, dus 15 euro shoptegoed bij Greetz is van harte welkom !

 4. Dit is een leuk extraatje om nog meer mooie kaarten uit te zoeken op de GREETZ site. Stuur alle jaren vele kerstkaarten naar familie en vrienden en doe dan ook met veel plezier kaarten zoeken die een beetje bij de persoon past. Dit zal op de greetz site mij vast geen moeite kosten met de ruime keuze.

 5. Ik zag de site GREETZ altijd al wel staan, maar had het nog nooit uitgeprobeerd. Bang dat er iets fout zou kunnen gaan; ik word ook een dagje ouder. Maar met een gratis tegoed kan ik mooi uitproberen of deze vorm van kaarten versturen mij bevalt!

 6. Nu omdat als je iemand een kaartje stuurt meestal blij zijn met dat gebaar! Zodoende wil ik graag kaarten blijven sturen en niet allen met deze dagen maar heel het jaar!! Dus sturen maar! 🙂

 7. Kan ik mooi alle jarige die deze maand en in januari jarig zijn (en vaak door de kerstdrukte vergeten worden) gelijk alvast een bestelling doen voor een leuke kaart komt hij zeker op tijd aan.

 8. Bernadette Thijssen op

  Omdat iedereen toch blij wordt van kerstkaartjes?
  Als ik win, dan worden er in ieder geval een aantal mensen vrolijk van mijn kerstkaartje!

 9. Zodat ik de oma’s van beide kanten, die slecht in verzorgingstehuizen/ziekenhuizen liggen, wat extra kaartjes kan sturen. Het is immers best pittig om daar, zeker in de decembermaand, te liggen.

 10. Zoals elk jaar, zal ik ook dit jaar waarschijnlijk weer een aantal kerstkaarten zijn vergeten en moet ik op het laatste moment nog hard op zoek naar prachtige kaarten. Altijd weer een drama en ondanks dat ik hekel heb aan het digitale tijdperk tijdens de decembermaand, vind ik online kaarten sturen dan weer wel de ultieme oplossing voor mensen zoals ik!

 11. Leuk! Ik verstuur graag Greetz-kaarten. De reacties erop zijn altijd zo leuk. Vooral van onze ‘omaatjes’……… die vinden het een half wereldwonder om zo’n kaart te krijgen en denken dat ik daar dan minstens een halve dag druk mee ben geweest ;-). Haha! Dit jaar krijgen ze dus weer een supermooie Greetz kerstkaart. x

 12. Sinds kort woon ik met mijn vriendin samen, na bijna 4 jaar een relatie te hebben, net voordat we samen gingen wonen verloor mijn vriendin haar oma en buurman, waarvoor zij dagelijks voor zorgde. Ik wil haar graag verrassen met Greetz tegoed, zodat zij zelf kan kiezen welke kaarten zij wil gaan versturen.

 13. Francisca Beune op

  IK vind de kaarten van Greetz altijd geweldig, leuk om te versturen , maar natuurlijk ook om te krijgen! Dus nu een paar hele aparte kerstwensen voor mijn speciale vrienden voor de kerstmis lijkt mij helemaal TOP! LOVE GREETZ !

 14. Ik ben gek op kaartjes sturen en krijgen.
  Helaas heb ik door een krap budget onderscheid moeten maken in wie er een kerstkaartje krijgt. Vooral de mensen die verder weg wonen zijn afgevallen ivm extra postzegel kosten.Zou dus super zijn als ik ze alsnog zou kunnen verrassen met een kaartje in de bus.

 15. Ik stuur altijd kaarten via Greetz waarom nu eens geen kerstkaarten en dat met een tegoed van € 15,00 maakt het niet alleen makkelijker maar ook goedkoper!

 16. Ik wil deze tegoedcode winnen omdat ik dan in plaats van de simpele exemplaren die ik nu klaar heb liggen, mooie luxe kaarten kan verzenden. (Wellicht blijkt het achteraf nog wel gunstig te zijn dat ik nog niet ben toegekomen aan het schrijven en de verzending.)

 17. Een kerstkaart dat vind ik heel bijzonder.. Je stuurt de mensen die je anders niet vaak ziet of hoort een kaartje om te laten weten dat je nog aan hun denkt en hun niet vergeten bent dat is waar kerst om draaid lief hebben en geliefd worden

 18. “Schat! Ik denk dat we het kaartenkoord iets langer moeten maken!”

  Ik wil wel een code winnen om naar dierbare mensen een meer luxe kerstwens te sturen!
  Ieder jaar ruim 70 kaarten schrijven is best vermoeiend!

 19. Ideaal!! Ik vind het heel leuk om zelf kerstkaarten te maken maar ik heb er helaas niet altijd genoeg tijd voor. Op deze manier kan ik toch mijn eigen “stempel” op mijn kerstkaarten zetten.

 20. helemaal verslingerd aan het sturen van kaarten. Ik denk dat ik wel 20 kaarten per maand stuur (ook via Greetz, voor een originele Magic card) , naar vrienden en familie maar ook via postcrossing. Ben gewoon een kaartjes fan! leuk om te sturen en om te krijgen.

 21. Esther Potters op

  Kerstkaarten, ik ben er dol op zowel om ze te krijgen als ze te versturen! Ik zoek altijd de leukste, sfeervolste uit en daarom is deze Greetz tegoedcode twv 15 euro goed aan mij besteed, ik zal er de mooiste kaarten uitzoeken om naar mijn familie en vrienden te sturen, wat zullen ze opkijken…ik heb er nu al zin in:)