8x Inspiratie voor alternatieve kerstbomen

2

Geen zin in een traditionele kerstboom? Geen plek? Katten in huis? Geen zin in naalden? Of gewoon toe aan wat anders? Er zijn genoeg andere opties! Al enkele maanden houden we hier op Pinterest een board bij met de leukste alternatieve kerstbomen. Hieronder 8x inspiratie voor een helemaal-anders-boom. Klik op de fotootjes voor een grotere weergave.

1. Platte houten kerstboom maken

Houten kerstbomen zijn hartstikke in. Natuurlijk op nummer 1 daarom de houten kerstboom van Christmaholic zelf, gemaakt door Lindy Prins (foto links). Lees het artikel inclusief een boodschappenlijstje, how to + foto’s per elke stap, zodat je de kerstboom zelf kunt maken. Apart, maar hartstikke mooi.

2. Kerstboom met takken of planken op de muur

Dit principe is zo gaaf en simpel! Gewoon een paar takken of plankjes op de muur van klein naar groot en eventueel een leuk ornament zoals een houten ster bovenaan. Zet er wat versiering bovenop of sla er hier en daar wat spijkertjes in waar je decoratie aan kunt hangen of cadeautjes op kunt leggen. Geweldig resultaat. Je kunt dit maken op de muur, maar natuurlijk ook op een witte spaanplaat of andere houten achtergrond, net iets minder permanent!

3. Gewoon helemaal geen boom!

Geen boom, maar gewoon een hoop spijkertjes met decoratie op een houten achtergrond in de vorm van een kerstboom. Dat kunnen kerstversieringen zijn, maar ook knopen, fotolijstjes, knuffeltjes en ander moois. Het kan ook op bijvoorbeeld een pallet, zoals de derde boom hieronder.

Je hoeft niet perse met spijkertjes te werken, dubbelzijdig tape werkt net zo goed (als de versiering niet te zwaar is). Eenvoudige touwtjes met rode plakbandjes hebben al een leuk effect. Je kunt er zelfs kerstkaartjes in verwerken. In drie van de vier voorbeelden hieronder zitten niet eens kerstlichtjes, maar toch geeft het enorm veel (kerst)sfeer. Kinderlijk eenvoudig, maar mooi he?

4. Een keukentrap!

Je zou het niet denken, maar je kunt meer met een keukentrap dan er alleen opstaan wanneer je de keukenkastjes afstoft of een lamp indraait. Check de twee gave voorbeelden hieronder. Een witte trap voor een sereen effect en een gekleurde trap met gekleurde lichtjes voor een feestelijk effect, helemaal in de stijl van de Funky bonte mix.

5. Houten kerstboom met ‘draaiende takken’

Ook een houten boom, maar helemaal anders dan nummer 1, is deze kerstboom met draaiende houten ‘takken’ die je allemaal afzonderlijk van elkaar kunt draaien. Je kunt dit soort bomen kant-en-klaar kopen bij bijvoorbeeld houtenkerstboom.nl (wel vrij prijzig), maar je kunt het ook zelf maken. Check ook zeker dit filmpje op Eyespired van een Australisch stel dat dit soort kerstboompjes maakt en verkoopt.

6. Stickers voor op de muur

Erg simpel maar ontzettend leuk is het idee om alleen maar stickers op de muur te plakken in de vorm van een kerstboom. Er zijn speciale muurstickers verkrijgbaar die je ook weer kunt verwijderen. Leuk om samen met de kinderen te doen en het neemt helemaal geen plek in! Je kunt natuurlijk ook zelf vormpjes knippen uit stof of papier en die gebruiken voor je kerstboom op de muur. Absoluut katvriendelijk en niet duur

7. Lights only!

Licht uit, kerstboom aan! Als het donker is, zijn de kerstlichtjes in de boom misschien wel de grootste sfeermakers in huis. Waarom dan niet een boom maken van alleen maar lichtjes, waarbij je het snoer gebruikt om de juiste vorm te maken. Origineel en sfeervol :).

8. Adventkalender met envelopjes op de muur

Erg origineel en meteen een lekker ‘interactief’: de adventboom! Plak envelopjes met nummers erop in de vorm van een kerstboom op je muur en stop er kleine cadeautjes in voor je kinderen of lieve briefjes voor je lief.

Nog meer gave alternatieve bomen vind je dus op ons Pinterest board. Heb jij ook een alternatieve kerstboom dit jaar? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder. En doe ook zeker mee met de Kerstboomverkiezing van 2012!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!