Kersttafel dekken: stappenplan & ideetjes

5

De kerstboom staat, hier en daar staan en hangen nog wat kerstversieringen, je bent er bijna klaar voor! Het enige dat nog op de to do lijst staat wat betreft kerstversiering is die prachtig gedekte eettafel! In dit artikel een stappenplan voor het feestelijk dekken en versieren van je tafel plus enkele creatieve ideetjes die je hopelijk inspireren tot het creëren van je eigen prachtige kersttafel!

Stappenplan kersttafel dekken

Is de tafelschikking gereed? Dan wordt het tijd om de tafel te dekken voor het kerstdiner! Hoe dek en decoreer je de perfecte eettafel? Waar begin je mee en wat doe je als laatste? Een handig stappenplan!

 1. Begin met het plaatsen van de stoelen rondom de (uiteraard schone) tafel. Die bepalen waar straks de borden komen te staan. Denk er ook eens aan om de stoelen te versieren (zie de ideetjes verderop in dit artikel).
 2. Wil je een (of meerdere) tafellakens of tafellopers gebruiken? Drapeer deze dan nu over de tafel. Zorg ervoor dat het laken of de loper precies groot en lang genoeg is. Als er teveel stof over is, kan iemand je hele servies er per ongeluk vanaf trekken als hij gaat zitten of staan!
 3. Gebruik je placemats? Plaats deze dan nu op de juiste plaatsen.
 4. Tijd voor de borden! Plaats de borden op de juiste plekken zodat je weet hoeveel ruimte die gaan innemen. Meerdere borden op elkaar mag en geeft een leuk effect. Zie hieronder enkele ideetjes.
 5. Plaats het bestek en de glazen rondom de borden. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen, dus leg het bestek voor het hoofdgerecht het dichtst tegen het bord aan en werk zo naar buiten. Het bestek voor het dessert leg je pas neer als het hoofdgerecht genuttigd is. Denk ook aan waterglaasjes! Lees hier meer over de etiquette bij het dekken van de tafel.
 6. Plaats de servetten op de borden en zet eventueel de naam- en/of menukaartjes links naast het bord of op het bord. Gebruik voor de servetten eventueel servetringen.
 7. De basis is klaar. Wil je de borden vanuit de keuken uitserveren? Dan kun je de overige ruimte van de tafel gebruiken voor de decoratie. Wil je wat mandjes/schalen/pannen op tafel kunnen zetten? Maak daar dan ruimte voor door bijvoorbeeld mooie onderzetters neer te zetten. Voor de rest van dit stappenplan gaan we er vanuit dat je geen schalen wil neerzetten.
 8. Dim de lichten en begin met de blikvanger. Dat kunnen kaarsen zijn of lantaarns, maar ook bijvoorbeeld een langwerpig bloemstuk of enkele bloemstukjes, vazen of schalen met kerstversiering etc. Plaats de grote onderdelen eerst en werk van daaruit. Zet bijvoorbeeld enkele hoge kandelaars neer (varieren in hoogte geeft een speels en stijlvol effect) en leg er in de lengte wintergroen omheen. Ga je de hoogte in, zorg dan dat je deze hoge items slim plaatst, zodat mensen die tegenover elkaar zitten elkaar nog wel kunnen zien. Steek de kaarsen ook meteen aan, zodat je ziet wat het eindresultaat wordt (en of het niet te donker wordt).
 9. Decoreer de tafel af met lage kaarsjes (waxinelichtjes in mooie houders), wat kleinere decoratie zoals kerstballen, sterretjes of andere versiering die bij de rest van je kerstdecoratie past. Strooi eventueel wat glitters of glinsterende sterretjes over de tafel (pas op dat het nite op de borden en het bestek komt) voor een schitterend effect als de kaarsjes uit zijn.
 10. Je kersttafel is klaar! Geniet van elkaar, de sfeer en het (hopelijk) heerlijk eten!

Centerpieces: blikvangers in het midden van de kersttafel

Tijd voor inspiratie! We beginnen met de centerpieces, blikvangers die je midden op de tafel plaatst. Bij een rechthoekige tafel plaats je het centerpiece in de lengte, bij een ronde tafel kun je gaan voor een ronde vaas, schaal of krans of een vierkante schaal met een kerststuk erop of decoratie. Als je gaat voor een massief centerpiece, zorg er dan wel voor dat je er kaarsjes in kunt verwerken, liefst op verschillende hoogtes.

Kroonluchters & linthangers

Hangt er een kroonluchter boven je eettafel? Betrek die dan in je decoratie! Je kunt de versiering op de tafel dan een stuk rustiger houden. Een linthanger of takken die je decoreert met kerstballen en andere versiering maken je kersttafel helemaal af.

Gedecoreerde stoelen

Ze worden vaak vergeten bij het decoreren van de tafel: de stoelen! Met wat lint, stof en wintergroen, dennenappeltjes en versiering in de kleuren van je kerstboomversiering maak je je kersttafel helemaal af. Ook erg leuk voor een sneeuwwitte versiering: de engelenvleugeltjes zoals op de foto hier linksonder. Erg belangrijk bij stoeldecoratie is natuurlijk dat het geen effect heeft op het zitcomfort.

Laagjes: borden stapelen

Stapelen! Stapel verschillende borden van groot naar klein en gebruik gerust verschillende kleuren en vormen. Zolang je het overal op (ongeveer) dezelfde manier doet en de kleuren van je verdere versiering erop afstemt, heeft het stapelen van de borden een stijlvol en sfeervol effect. Hieronder enkele ideetjes.

Kaarsen en kandelaars

Een kersttafel zonder kaarsjes is geen kersttafel! Je kunt natuurlijk gaan voor waxinelichtjes, maar er zijn veel meer ideeën te bedenken. Wat dacht je van enkele kandelaars op tafel of een emmertje met zand erin, waar je enkele tafelkaarsen insteekt. Of gebruik wijnglazen (met decoratie erin of eronder) als kaarsenhouders.

Wat vond je van deze ideetjes? Ben je geïnspireerd geraakt? Of heb je juist andere tips voor het decoreren van de kersttafel? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

 1. Pingback: Kerststress | Chez Lorraine

 2. Hee, wat een fijne tips zeg! Ga maar eens een centerpiece proberen, denk dat dat heel mooi gaat staan. Heb net nieuwe tabletops gehaald bij de Heeren Willems, dus heb het materiaal al binnen gelukkig! Bedankt voor de inspiratie!

 3. Pingback: Kersttafel dekken: prachtige voorbeelden van feestelijke tafels

 4. Pingback: Eindelijk kerstmis - De Huiswerkplanner en het boek ‘Plannen met Pubers’ van SKUR zijn alles wat elke (puber-) ouder en middelbare scholier in huis zou moeten hebben.

 5. Pingback: Leading Scandinavian Christmas Decorations – Xmas Event – DIY Home Decor Ideas