Kerst in het buitenland: van Hongarije, via de VS naar Turkije

0

Bijna 6 jaar geleden verhuisde ik met mijn gezin naar het buitenland: Hongarije. Na 2,5 jaar vertrokken we van Budapest naar de VS (in de buurt van Chicago) en sinds deze zomer wonen we in Turkije. Is dat nou leuk, al die Kerstmissen in het buitenland? Ja en nee. Nee omdat je natuurlijk ver van familie bent. Maar ‘ja’ omdat je uit ieder land iets meeneemt. Niet voor niets steekt er in onze Kerstboom sinds een paar jaar traditiegetrouw een vliegtuig ergens tussen de takken uit.

kerstboom vliegtuigHerinneringen, en spullen, en nieuwe tradities: aan ieder land houden we iets over. In Hongarije startte ik een webwinkel in handgemaakt kerstdecoraties en iedere kerst komt de doos met spullen weer te voorschijn (de webwinkel is inmiddels ter ziele). Nieuwe vrienden in Istanbul moeten er aan geloven: handgemaakte Hongaarse kerstspullen onder en in hun kerstboom!

Hongaarse kerstmarkt

Ik heb ook erg goede herinneringen aan winters Budapest, zowel thuis als in de stad. Hongarije is een erg sfeervol land, Budapest een prachtige stad. Rond Kerst is er natuurlijk de beroemde kerstmarkt op het Vörösmarty Plein, in het Centrum van Pest. Ruim honderd stalletjes vol Kerstige spulletjes: ja, graag! Door vele locals en expats afgedaan als toeristisch, maar niet door ondergetekende. Glühwein, stoofpotten, de geur van gebraden worst… what’s not to like? Nog even los van de leuke, handgemaakte, originele kerstversiering die ik er ieder jaar vond. En gelukkig was het heel makkelijk om aan een Kerstboom te komen (niet in ieder land zo eenvoudig, weet ik inmiddels).

Met het klimaat in Hongarije kan Kerst ook niet meer stuk: prachtige, zonnige, knisperend koude dagen. En soms opeens: sneeuw. Kerstiger wordt het niet…

Amerikaanse kerstsferen

kersthuis VSToen we naar de VS verhuisden kon ik mijn lol al helemaal niet meer op. Voor een echte Christmaholic een waar paradijs. Na Halloween (oktober) en Thanksgiving (november) is Kerstmis toch wel het feest waarvoor alle marketingapparaten op volle toeren gaan draaien, wat leidt tot een overdaad aan Kerst. Maar mij kan het niet Kerstig genoeg zijn! Kerstliedjes overal, Peppermint Lattes, peperkoekhuisjes, de prachtigste kerstspulletjes en natuurlijk de versierde huizen en tuinen.

We wilden niet achterblijven en kozen voor een gigantische sneeuwpop (zie foto). Mét lichtjes, natuurlijk. We hebben inmiddels geprobeerd om hem in Istanbul in onze tuin te zetten, maar daarvoor moeten we eerst een adaptor aanschaffen. Hopelijk volgend jaar een rapportage inclusief sneeuwpop…

Kerst in Turkije

Inmiddels wonen we dus in Istanbul. Ik maakte me een beetje zorgen over de kerstboom, want in november was er nog geen kerstversiering of kerstlichtje te bekennen in de vele luxe malls die Istanbul rijk is. Het leek me ook niet dat er veel Kerst gevierd zou worden in Turkije. Maar december deed zijn intrede en daar waren alle lichtjes.

Ik had niet verwacht dat er zoveel Kerst zou zijn in een Islamitisch land, maar in mijn straat zijn op iedere hoek plastic kerstbomen te koop. Zelfs mijn lokale supermarkt heeft een hele kerstafdeling en voor 15 euro heb je een nepper. Wie had dat gedacht? Ook de Italiaanse kerstcakes en Duitse kerstkoeken liggen in de schappen. En toen ik van de week op bezoek was bij een Turkse familie stond daar de kerstboom al opgetuigd.

kerst-zoo

Ik ben er nog niet achter of hier in Istanbul evenementen zijn als de ‘Zoo Lights’ van Lincoln Park Zoo in Chicago (foto hiernaast), maar ik hoorde al dat sommige winkelstraten rond Oud & Nieuw prachtig verlicht worden.

Ik heb nog nergens echte bomen gezien, hoewel het wel mogelijk schijnt te zijn. Dit jaar geen kerstboom voor ons omdat we Kerst niet thuis vieren, maar ik heb goede hoop dat we er volgend jaar toch een weten te bemachtigen!

Credits foto boven dit artikel: kerstmarkt in Istanbul (2006), gemaakt door Alison007 (Flickr).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elja Daae woonde voorheen in de VS. Nu woont ze in Istanbul. Ze moet nog ontdekken waar daar echte kerstbomen te krijgen zijn, maar aan kerstversiering en nepbomen geen gebrek!

Reageer!

wp-puzzle.com logo