Inspiratie voor een veganistisch kerstdiner

7

Feestelijke gerechten zonder dierlijke producten; geen vlees, geen vis, geen melk, geen room, geen kaas en geen eieren. Veganistisch dus. Kan dat? Natuurlijk! En je hoeft heus niet op een wortel te knagen. De veganistische keuken heeft zo veel te bieden!

Waarom vegan?

In deze periode van overdaad en lekker veel (of veel lekker) eten, is het misschien ook wel eens goed om je echt bewust te zijn van wat je eet. Waar komt je eten vandaan? Wat doet dat met de aarde, met het milieu en met de dieren? En met je lijf? Ook kan het natuurlijk zijn dat je een vegan op bezoek krijgt met de kerst. Denk nou niet gelijk: ik ken niet van die geitenwollensokkentypes. Want dat imago gaat al lang niet meer op. Dus vraag jezelf niet af: waarom vegan? Maar juist: waarom eigenlijk niet?

Hummus

Tips and tricks: veganistische kerstrecepten

Bij veganistisch (en vegetarisch) eten is het niet zo dat je de dierlijke producten per se moet inruilen voor een vervangend product. Het vraagt gewoon een andere manier van koken. Wat tips op een rij:

 • Maak lekkere dips voor bij brood of groente. Humus, of baba ganoush (auberginespread) bijvoorbeeld. Ik maak humus zelf altijd met kikkererwten (gewoon uit blik of pot), tahin (sesampasta), gemalen komijnzaad (djinten) en olie. Online kun je tientallen recepten vinden.
 • Als voorafje kun je een soep maken. Van pompoen bijvoorbeeld. Je kunt ook een carpaccio maken van bijvoorbeeld bietjes.
 • Maak als bijgerecht een salade met verse groenten en olijven. Strooi er verschillende soorten nootjes overheen voor een stevige bite en maak af met een vinaigrette van olie, azijn, kruiden en eventueel mosterd of ahornsiroop.
 • Wat dacht je van een Marokkaanse groentetajine, met lekker veel kruiden en gedroogde abrikozen of dadels? Ook kun je zoete aardappel in frietjes snijden en roosteren in de oven.
 • Maak sushi zonder vis, met gember, mango, avocado, ui, paprika en wat je maar wilt.
 • Ga helemaal los bij het toetje. Gebruik avocado om een romige chocolademousse te maken. Er staat een recept in het kookboek Puur Plantaardig en hier vind je ook een recept voor vegan chocomousse online. Of maak hemelse vegan brownies (zie bijvoorbeeld dit recept van De Groene Meisjes) of een fruitsalade met kokosslagroom.

vegan-sushi-03sweet-potato-fries

Kookboeken en websites

Uit deze kookboeken en websites haal je nog meer vegan inspiratie!

Boeken:

Websites:

Ik ben zelf geen veganist (wel een bewuste eter!), dus ik heb ongetwijfeld veel tips en boeken over het hoofd gezien. Als jij nog toevoegingen of opmerkingen hebt, laat het dan weten hieronder in de reacties. Ik wens je een groene kerst!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

7 reacties

 1. Heel leuk artikel en helemaal waar! Ik eet zelf veganistisch omdat ik veel voedsel-allergieen heb en van veel dierlijke producten ziek word (staat op mijn eigen site plant-aardig.blogspot.com) en site waar ik veel aan heb is voedzo.nl. Daar staan veel leerzame dingen op, ook suikervrij en wat suiker allemaal met je kan doen. Misschien na vega ook suikervrij? 😉

 2. Bedankt voor de tips Celine, daar ga ik zeker even naar kijken. Van suiker afblijven is moeilijk tijdens de feestdagen, maar ik weet helaas ook als geen ander hoe ziek je kunt worden van te veel suiker. Ik kan er niet zo goed tegen… Minderen met suiker vind ik een goed voornemen voor 2013. Ik ga even kijken op de websites!

 3. Pingback: Een gezonde en diervriendelijke kerst | Eet voor je leven!

 4. Brunhilde/Everyday Plantpower op

  Kijk eens op Facebook pagina Everyday Plantpower voor meer veganistisch inspiratie, elke dag nieuwe avondmaaltijd, ook suggesties voor ontbijt, lunch!