Kerst is voor mij… ‘Decoratief schilderen!’

0

Jolanda van den Berg, 49 jaar en eigenaresse van hobbywinkel Creamees, is gek op decoratief schilderen. Elk jaar maakt ze de prachtigste kerstdecoraties door bestaande voorwerpen te beschilderen met winterse afbeeldingen en kersttaferelen. Voor onze nieuwe rubriek ‘Mijn kerst’ vroeg ik haar het hemd van het lijf. 

Vertel eens, Jolanda, wat heb jij met kerst?

“Als ik heel eerlijk ben: met kerst zelf heb ik niet zoveel. Maar met kerstdecoraties heb ik alles. Het lijkt of alles er veel gezelliger uitziet. En dan overal kerstliedjes. Een beetje het Disneygevoel in je eigen omgeving.”

jolanda2jolanda

Wanneer is die passie ontstaan?

“Ik vraag me wel eens af of het niet komt door de Amerikaans kerstfilms. Dankzij die films en de Amerikaanse commercie maken we bij kerst automatisch de associaties met geluk, met elkaar en voor elkaar. Maar verder groeit zoiets langzaam. Zo heb ik ooit decoraties van fimo (gekleurde boetseerklei) gemaakt. Eigenlijk zijn die een beetje kinderachtig met muisjes en beren. Ze zijn dus alleen geschikt voor een kinderkamer en… juist ja, voor kerst.

decoratief schilderen 3decoratief schilderen1

Verder doe ik dus veel aan decoratief schilderen. Helaas is die hobby in Nederland niet zo populair en voor inspiratie kom ik dus altijd terecht op Engelse en Amerikaanse sites. Op die sites kom je dan ook heel veel kerst tegen en dan begint het te kriebelen. Ik vind het dan ook leuk om zelf kerstdingetjes te schilderen.”

Wat vind je zo leuk aan het decoratief schilderen?

“Ondanks dat ik vaak met patroontjes werk, geeft het je de mogelijkheid om iets te maken wat uniek is. En ja, ik vind het heerlijk ontspannend. En het allerleukste is het als het jaar zover gevorderd is, dat de kerstmuziek aan kan tijdens het schilderen. Lekker meeblèren tijdens het schilderen. Heerlijk!”

Ben je het hele jaar door met kerst bezig?

“Ik ben lid van wereldwijde internetgroepen voor decoratief schilderen. En ook daar komen het hele jaar kerstdecoraties voorbij. Zelf schilder ik vooral de periode naar de kerst toe, tijdens en tussen de feestdagen en dat werk ik dan nog lekker af in januari en februari. Al met al een groot deel van het jaar dus.”

decoratief schildern 5decoratief schilderen 9

Wat is je grootste wens of droom?

“Eind dit jaar wil ik een deel van mijn hobbywinkel CreaMEES inrichten tot winter- en kersthoek. Het lijkt me geweldig om een echte kerstwinkel te kunnen hebben die dan 2 maanden open is en dat ik de andere 10 maanden lekker kan schilderen voor het jaar erop. Mijn collega’s in Amerika organiseren ook wel eens een ‘Christmas in Juli’-evenement. Dat lijkt me ook heel leuk, maar ik zie er best tegenop om dan voor één of twee dagen alles aan te moeten kleden. En waar koop je kerstkoekjes in juli?”

Heb je tips voor mensen die decoratief willen gaan schilderen?

“Als je decoratief wil schilderen en helemaal nieuw bent, is het verstandig om met eenvoudige dingen te beginnen. Bloemen en vachten zijn echt voor gevorderden. Eenvoudige sneeuwpopjes zijn een goede start. En koop goede penselen en verf en niet van die wegwerpkwastjes. Als je zuinig bent op je penselen, gaan ze best lang mee. Als je goedkope verf koopt, loop je de kans dat je werkstukken verkleuren.

decoratief schilderen kerst 2 decoratief schilderen kerst

Ik heb een paar werkbeschrijvingen gemaakt, je vindt ze op mijn website. Daar staan ook de beschrijvingen van de beschilderde schaatsen en de kerstballen met het sneeuwpoppengezicht erop. Vooral die laatste is heel gedetailleerd uitgeschreven. Echt de moeite van het proberen waard!”

Hier lees je alle andere verhalen in de rubriek ‘Mijn Kerst’

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!