Kerstversiering maken: 8x creatief met krijtbord(verf)

2

Ik ben gek op schoolborden en schoolbordverf. Je kunt er lekker creatief mee zijn en het op allerlei manieren verwerken in je kerstdecoratie. En het allerleukste is; als je iets creëert en je vindt het toch niet zo leuk, dan was je het bord schoon en begin je opnieuw. Op Pinterest vind je honderden toffe ideetjes om chalk boards of schoolbordverf te verwerken in je kerstversiering, hieronder lichten we een paar gave ideetjes toe.

1. Kadolabels van schoolbordjes

Voor kadootjes, maar bijvoorbeeld ook voor de decoratie van grote glazen potten met snoepjes of andere ingrediënten. Je kunt een stukje hout op maat snijden en beverven met schoolbordverf, maar je kunt dit soort kleine schoolbordjes ook kopen bij hobbywinkels en online. Hier lees je hoe onderstaande labels voor aan de grote potten gemaakt zijn.

schoolbord 1SONY DSCschoolbord 7schoolbord 5

2. Krijtverfdecoratie in de kerstboom

Zijn deze kerstballen met schoolbordverf niet geweldig gaaf? Je leest hier hoe je ze zelf maakt van glazen kerstballen, een spuitbus met schoolverf, lege wijnflessen, een krant en wat twijgjes. Heel simpel!

schoolbord 12schoolbord 16

3. Menukaart op schoolbord

Superleuk als je een kerstdiner, kerstlunch, high tea of kerstborrel organiseert, je gebruikt een schoolbord om er met schoolbordstift of krijtjes het menu op te schrijven. Dat kan natuurlijk ook op bijvoorbeeld een dienblad, dat je eerst een krijtbordverflaagje geeft. Erg leuk!

schoolbord 6 schoolbord 9schoolbord dienbladchristmas chalk board

4. Kerstboom of kerstlied tekenen op de muur

Misschien heb je al wel een muur beschilderd met schoolbordverf of misschien heb je gewoon nog een lege muur over die best wel een likje schoolbordverf kan gebruiken… deze gave foto’s hieronder inspireren je ongetwijfeld. Teken er een kerstboom op (samen met de kids) of een winters landschap of schrijf er een regel uit je favoriete kerstliedje op. Vergt wellicht wel wat oefening (en tekentalent), maar het effect is super gaaf, niet?

Schoolbord 2 schoolbord 8schoolbord 8

5. Schoolbord in een mooie lijst

Hang een schoolbord in een mooie lijst aan de muur of zet ‘m in de vensterbank of tegen de muur op een tafeltje met allerlei andere decoratie. Schrijf er een lieve boodschap, een tekst uit een kerstliedje of een spirituele (of religieuze) spreuk op. Gaaf toch?

schoolbord 3 schoolbord 13schoolbord 17schoolbord 3schoolbord 10

6. Schoolbord als adventkalender

Een ander leuk ideetje om een schoolbord te gebruiken in de kerstperiode is een soort adventkalender. Bijvoorbeeld in de vorm “xx days till X-Mas”. Elke dag wis je het cijfer uit en pas je het aan. Ook erg leuk om met je kids te doen!

schoolbord1schoolbord2

7. Krijtbord: boodschap voor op de kerstkaart

Originele kerstkaarten versturen; je kunt ook een schoolbord gebruiken waar je een mooie kerstwens op schrijft of een gave tekening op maakt (en er voor gaat staan of op gaat liggen ;-)). Maak er een leuke foto mee van jou en je gezin en print ‘m als kerstkaart. Hartstikke leuk!

schoolbord 6schoolbord 13 schoolbord 12schoolbord uitgelicht 3

8. Servies of glazen met krijtbordverf

Heel leuk om zelf te maken zijn deze kopjes of wijnglazen met krijtverf aan de onderkant. Je schrijft er een leuke boodschap op, tekent er een mooi patroon op of zet er de naam van de ‘eigenaar’ op, zodat iedereen weet wat zijn of haar glas is. Wat je nodig hebt:

  • Wijnglazen (of witte kopjes)
  • Krijtverf (o.a. te koop bij Hema en bouwmarkten)
  • Krijtjes
  • Kwastje

Zorg dat je wijnglazen schoon en droog zijn. Leg wat kranten op een tafel voor je met verven begint. Je kunt een kwastje gebruiken om de voet van het glas te verven (dun laagje). Het mooiste effect geeft het wanneer je de voet van het glas voorzichtig in het blikje verf dipt en het langzaam ronddraait om druppels te voorkomen. Je kunt zelf bepalen of je alleen de voet of ook het pootje (tot halverwege bijvoorbeeld) verft. Krijtverf droogt vrij snel waardoor je het glas na het verven op z’n kop kan laten drogen. Na zo’n 2 uur drogen kun je met glas beschrijven met een krijtje.

koffiekopjes krijtverfkrijtverf wijnglazen lindy 2

In de voorbeelden hierboven is steeds de bekende donkergrijze kleur gebruikt, maar dat hoeft niet. School- of krijtbordverf kun je bijvoorbeeld kopen bij de HEMA in drie kleurtjes. Een spuitbus kun je onder andere kopen bij de Praxis in diverse kleuren. Stickers (cadeaulabels) waar je met krijtjes op kunt schrijven, bestel je onder andere hier en houten krijtbordlabels bijvoorbeeld hier. Originele ideetjes toch? Ken jij er nog meer, deel ze dan zeker in een reactie hieronder. Leuk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

  1. Pingback: Kersttrends 2014: zwart, rood & wit