Kerstmarkten in de Scandinavische Zeemanskerken

2

Wie dit jaar de sfeer wil opsnuiven van de lange winters in de Noorderlijke landen, kan eens een kijkje nemen bij de kerstbazaars van een van de Scandinavische Zeemanskerken in Rotterdam of Amsterdam, waar allerhande nationale producten te koop zijn die daar deze donkere tijd verlichten!

De kerstmarkten in de Scandinavische kerken zijn elk jaar een gezellig gebeuren met kraampjes vol houtwerk, glasdesign, rendierhuiden, kerstkaarten en etenswaren voor Scandinavië-lovers! De opbrengsten komen geheel ten goede aan de Zeemanskerken die tegenwoordig, naast hun evangelische taak, een sociaal maatschappelijke rol vervullen.

Noorse Zeemanskerk

scandinavische kerstmarkt 1Er worden 2 Noorse Kerstmarkten gehouden: in Rotterdam en in Amsterdam. In Amsterdam vindt de kerstmarkt plaats in de Muiderkerk. Nieuw dit jaar is dat het een samenwerkingsproject is met de Deense en Finse zeemanskerken – een nog ruimere aanbod en de mogelijkheid om producten van alle drie de kerken te kopen op dezelfde dag(en). In Rotterdam vindt de kerstmarkt plaats in de Noorse Kerk: een mooi houten kerkgebouw uit 1910 van de architecten Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Het is dit jaar alweer de 90ste keer dat deze kerstfair gehouden wordt.

Zoals alle jaren is er een keur aan Noorse producten te verkrijgen: veel handgemaakte kerstversieringen, gebreide vesten en andere met de hand gebreide accessoires, etenswaren, papierwaren, bijvoorbeeld heel mooie kalenders, sieraden en nog veel meer. Ook leuke cadeau-ideeën voor Sinterklaas (of kerst). En als het shoppen gedaan is, kun je afsluiten met een lekker stuk taart of een Noorse boterham.

Adressen en openingstijden

Westzeedijk 300
3016 AP Rotterdam.
Te bereiken met tram 8.

donderdag 14 novermber 10-18 uur
vrijdag 15 novermber 10-18 uur
zaterdag 16 novermber 10-17 uur
zondag 17 november 12-17 uur

Linnaeusstraat 37
1093 EG Amsterdam

vrijdag 8 november 10-17 uur zaterdag 9 november 10-17 uur

scandinavische kerstmarkt 2

Finse Zeemanskerk

Er wordt een Finse Kerstmarkt gehouden in Rotterdam en er is het samenwerkingsproject in Amsterdam. In Rotterdam vind je, naast de uitgebreide supermarkt met Finse etenwaren en lekkernijen, ook Finse textielen, design glaswerk en servies, artikelen voor in en om het huis, houten producten, boeken, CD’s, kerstartikelen, sauna-accesoires en handgemaakte producten. In de Finse supermarkt vind je  zowel traditionele delicatessen als de laatste Finse trends en innovaties voor de keuken. Er is een bazaar-loterij waar je kans maakt op vele mooie prijzen, waaronder enkele reizen naar Finland! Vergeet niet te genieten van het zelfgemaakte banket, gebak en snacks… En natuurlijk een heerlijk glas hete Finse Glühwijn genaamd Glögi. Uiteraard maak je ook kans de echte Finse Kerstman tegen te komen.

Adressen en openingstijden

Aleidisstraat 18
3021 SK te Rotterdam

In verband de verbouwing van de gebruikelijke locatie van de Finse Zeemanskerk wordt de Finse Kerstmarkt dit jaar enkele straten verderop gehouden. Dit is zo’n 400 meter verder en (gelukkig) makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer. Betalen op de markt kan alleen met pin en creditcard. Toegang is gratis!

Vrijdag 22 november 12-21 uur
Zaterdag 23 november 12-19 uur
Zondag 24 november 12-19 uur
Maandag 25 november 12-19 uur
Dinsdag 26 november 12-19 uur
Woensdag 27 november 12-19 uur
Donderdag 28 november 12-19 uur
Vrijdag 29 november 12-21 uur
Zaterdag 30 november 12-19 uur
Zondag 1 december 12-19 uur

gezamenlijke scandinavische kerstmarktLet op: op de vrijdagen is de Finse Kerstmarkt dus twee uur langer open, tot 21 uur.

Samenwerkingsproject met de Deense en Noorse zeemanskerken
Muiderkerk
Linnaeusstraat 37
1093 EG Amsterdam

vrijdag 8 november 10-17 uur
zaterdag 9 november 10-17 uur

Zweedse Zeemanskerk

Er worden 2 Zweedse Kerstmarkten gehouden: in Rotterdam en in Amstelveen, de jaarlijkse gelegenheid om Zweedse kwaliteit, stijl en traditie te leren kennen. Je vindt hier echte Zweedse producten van hout, glas en textiel, huisvlijt, bijzondere kerstversieringen, kerstkaarten en Zweedse traditionele etenswaren. In het Kerkcafé kun je genieten van koffie, Zweedse broodjes en gebak. De kerstman brengt de Zweedse kerk ook een bezoek!

Adressen en openingstijden

Parklaan 5
3016 BA Rotterdam

vrijdag 15 november 11-19 uur
zaterdag 16 november 11-17 uur
zondag 17 november 11-17 uur

De Meent Orion 3
1188 AM Amstelveen

zaterdag 9 november 10-16 uur
zondag 10 november 10-16 uur

Deense Zeemanskerk

Er worden 2 Deense Kerstmarkten gehouden: in Rotterdam in de Deense Zeemanskerk. Dan is er natuurlijk ook weer het samenwerkingsproject in Amsterdam. Het handwerk is door vrijwilligers van de Deense kerk gemaakt, die het naar de Zeemanskerk opsturen. Naast de hotdogs en verschillende soorten home-made cakes is het typische Deense smørrebrød dat verkocht wordt favoriet bij de bezoekers. Verder vind je er de mooiste kerstdecoraties, Danish design, handwerk, sieraden, kaarsen en Deense etenswaren voor de kerstlunch, lekkernijen, koffie en gebak.

deense-kerstmarkt-600x350 (1)

Adressen en openingstijden

Claes de Vrieselaan 158
3021 JZ Rotterdam
(tijdelijk adres i.v.m. verbouwing Coolhaven 1)

Vrijdag 6 december 10-17 uur
Zaterdag 7 december 10-17 uur
Zondag 8 december 10-17 uur

Samenwerkingsproject met de Noorse en Finse zeemanskerken
Linnaeusstraat 37
1093 EG Amsterdam

vrijdag 8 november 10-17 uur
zaterdag 9 november 10-17 uur

Scandinavische Christmas Spirit

Niet alleen voor scandinaviëliefhebbers, maar voor wie van ouderwetse gezelligheid houdt zijn de Kerstbazaars echt een aanrader: lekker snuffelen in de kraampjes met originele items, proeven van het gebak en natuurlijk afsluiten met een warme glühwein. Ik ben er in elk geval dit jaar weer bij. Jij?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Annelies is in december geboren in de jaren vijftig; in een tijd van ijsbloemen op de ramen, de warmte van de kolenkachel en echte kaarsjes in de kerstboom: born to be a Christmaholic!

Reageer!

2 reacties

  1. Pingback: Wereldster | Een fijne internationale Kerst in Rotterdam!