10 redenen waarom we gek zijn op kerst

2

Het kerstgevoel: velen hebben al geprobeerd te omschrijven wat het precies is. Geen makkelijke opgave, het is bijna ongrijpbaar. Het kerstgevoel overvalt je en geeft je even een ultiem geluksmoment. Het is een stukje ontsnappen aan de werkelijkheid, verdwalen in een sprookje en teruggaan naar de warme herinneringen uit je jeugd. Natuurlijk draait het kerstfeest om het vieren van de geboorte van Christus. Dat is het allerbelangrijkste. In deze blog deel ik 10 (van de duizenden) andere redenen waarom ik een Christmaholic ben: een ontzettende kerstgek.

1. Kerst brengt lichtjes in de duisternis

De dagen worden korter en donkerder en ineens gaan we massaal verlangen naar de kerstperiode. Niet gek, want in de decembermaand worden de winkelstraten en -etalages feestelijk versierd met duizenden glimmende lichtjes, glinstert achter elk raam een prachtig verlichte kerstboom en ook je eigen huis baadt in feestlicht. Overal op de wereld vinden sfeervolle kerstmarkten plaats waar de twinkelende lichtjes en de geur van glühwein, chocomel en warm gebak je geestelijk en lichamelijk verwarmen. De kerstperiode brengt licht in ons leven, letterlijk en figuurlijk. Niet voor niets voelt de januarimaand altijd vreselijk donker.

ACX-ACP26658

2. Alles is schitterend versierd

Het blijft natuurlijk niet bij lichtjes; de winkels puilen elk jaar uit van de geweldige kerstdecoraties. Met kerst mag je even helemaal uitpakken. Je huis krijgt een tijdelijke make-over. Je plant een moment om (samen met je partner en/of je kids) je huis in winterse sferen te brengen. Je koopt een kerstboom (of zet je kunstboom weer neer) en hangt hem vol schitterende kerstversiering.

Maar je hangt ook een krans op je voordeur, zet lichtjes in je tuin of op je balkon en bijna elke ruimte van je huis krijgt een ‘tiny splash of christmas’. Je kunt precies zo en zoveel decoreren als jij mooi vindt. En zelf decoraties maken, lekker creatief bezig zijn; geweldig. Je dimt de lampen en steekt de kaarsjes aan, zodat de decoraties extra tot hun recht komen.

kerstboom versieren

Niet alleen bij jou thuis ziet het er geweldig uit, overal waar je komt is extra aandacht besteed aan decoratie. In elke winkel staat een kerstboom, zelfs de bakker op de hoek heeft de ramen met spuitsneeuw versierd en feestelijke guirlandes opgehangen. De wereld is voor heel even sprookjesachtig schitterend.

3. Iedereen ziet er prachtig uit

Ook zelf mag je helemaal uitpakken. De winkelrekken hangen elk jaar vol met geweldige kleren. Mooie jurken, sierlijke rokjes en tops vol pailletten en glitters voor de dames. Voor de heren zijn er prachtige pakken, mooie overhemden en fijne winterse truien. Met kerst doet iedereen extra zijn of haar best. Een lakje op je nagels, je haren mooi in de krul of feestelijk opgestoken. Een van de warmste herinneringen die ik heb aan kerst is mijn moeder, die altijd prachtig is, maar met kerst nog mooier dan ooit. Als klein meisje keek ik vreselijk naar haar op. En nog vind ik haar de mooiste vrouw op aarde. Helemaal met kerst.

nageltjes 2

4. Iedereen is lief voor elkaar

Het is natuurlijk helemaal niet zo; er is zoveel oorlog en onrecht op aarde, maar in jouw en mijn kleine wereld is het met kerst misschien heel even anders. Dan is iedereen lief en vriendelijk en laten we onszelf van onze beste kant zien. We kopen cadeaus voor elkaar, knuffelen elkaar eens extra goed. We geven elkaar wat extra aandacht. We denken natuurlijk ook aan mensen die er niet meer zijn en die we vreselijk missen. We halen herinneringen op. Er is ruimte voor een lach en een traan. We huilen, lachen, plagen en troosten elkaar. Love for everyone.

love christmas

5. Al dat heerlijke eten & drinken

Degenen die Christmaholic al langer volgen, weten het vast al: ik ben een echte foodie. Ik hou heel erg van lekker eten en drinken. En kerst is bij uitstek de periode om helemaal uit te pakken. We vieren het leven, we genieten van alle geneugten die daarbij horen. Heerlijke kerstontbijtjes, diners, lekker gourmetten en smikkelen van fijne kerstkoffies en kerstcocktails. Of een heerlijk glaasje bubbels. Het hoort er allemaal bij. Wie kan daar nu niet van genieten?

champagne

6. Vrije dagen & kerstpakketten

Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar de meesten van ons hebben met kerst 2 dagen vrij (of meer). Dat op zich is al een feestje waard. Even niet hoeven werken zonder dat je je daar je zuurverdiende vakantiedagen voor hoeft in te leveren. En als je wel moet werken met kerst, dan krijg je hopelijk wat extra bovenop je gewone salaris. Als je geluk hebt, krijg je ook nog eens een fijn kerstpakket van je baas. Super, toch?

kerstpakket

7. Samenzijn met geliefden, familie & vrienden

Door alle drukte en afstand zien we elkaar helemaal niet zo vaak als we eigenlijk zouden willen. Het leven is kort en kan zo onverwachts voorbij zijn. Met kerst doen we gelukkig allemaal ons best om elkaar te zien, om met zijn allen samen te zijn en van elkaars gezelschap te genieten. Het is niet altijd even makkelijk (lukt ook niet altijd) en vraagt voor velen van ons flink wat van hot naar her rijden (van ouders naar schoonouders en terug bijvoorbeeld). Maar de beloning is er zeker naar: even echt aandacht voor elkaar en samenzijn met de mensen die er echt toe doen in je leven.

Ik denk ook vaak aan de mensen die alleen zijn met kerst. Dat breekt mijn hart. Ouderen bijvoorbeeld, die heel eenzaam zijn. Of mensen die het geld niet hebben om hun familie en vrienden te bezoeken. Elk jaar zijn er weer geweldige initiatieven om mensen bij elkaar te brengen met kerst. Zoals vorig jaar Martin Janssen, die samen met gezinnen die hij niet kent en die het minder goed hebben in een vakantiehuisje kerst viert. En het Oranje Fonds met hun actie ‘Organiseer een etentje voor een ander.’ Hartverwarmend.

christmas-baby

8. We vieren fijne tradities

Tradities vervagen in het gejaagde leven dat we tegenwoordig leiden. Ze lijken soms veel minder aanwezig dan voorheen. Ik kan intens genieten van de jaarlijks terugkerende tradities en mis ze vreselijk als ze (langzaam) verdwijnen. Misschien hang je wel elk jaar kerstsokken op, of zet je man elk jaar de piek op de boom als-ie helemaal klaar is. Misschien drinken jullie altijd op kerstavond zelfgemaakte eierpunch of kijk je samen naar All you need is love. Tradities zijn er om te koesteren, ze voeren je voor even terug naar je jongste herinneringen.

Zo ging ik als kind met mijn vader, moeder en broertje naar de nachtmis. Ik mocht lekker lang opblijven en in de kerk werden prachtige liedjes gezongen. Als we terugkwamen was het 12 uur geweest, wensten we elkaar een zalige kerst en aten we een lekker warm worstenbroodje en dronken we een kopje thee. De volgende dag was daar het uitgebreide kerstontbijt. Tegenwoordig gaan we niet meer naar de nachtmis, maar het kerstontbijt – iedereen in zijn mooiste kleren, maar liefst twee drankjes (thee & sinaasappelsap) en alle soorten broodjes die je maar kunt bedenken – is nog altijd even speciaal. Daar kijk ik het hele jaar naar uit.

9. Cadeautjes geven & krijgen

Bij veel Belgen en Nederlanders komt Sinterklaas langs, maar ook met kerst geven we elkaar cadeautjes. Ik vind het geweldig om voor mijn vriend, mijn vrienden en familie kerstcadeautjes uit te zoeken, te kopen en feestelijk in te pakken. Ik leg ze al weken voor kerst in de mand onder de boom. Cadeautjes zijn kleine tekentjes van liefde en vriendschap. Natuurlijk is het ook geweldig dat andere mensen cadeautjes voor jou kopen, hun best doen om in te schatten waar ze je blij mee maken en de cadeaus met veel zorg (laten) inpakken. Kleine feestjes om te geven en te krijgen.

christmas-gifts

10. De wereld is even een sprookje

Ik zei het al eerder; kerst heeft iets bijzonders. Het geeft je een sprookjesachtig, soort van kinderlijk Disney-gevoel. Het is even ontsnappen aan de saaie werkelijkheid. Huizen, winkels en straten zijn prachtig versierd, iedereen draagt z’n mooiste kleren, we eten het fijnste eten en genieten van het beste gezelschap. De mooiste liedjes klinken overal uit de speakers en hier en daar kom je de kerstman met zijn elfjes tegen. En zeker als er een dik pak sneeuw ligt, is de wereld even een schitterend sprookje waar je jezelf twee dagen lang heerlijk in mag verliezen. Even weer een beetje kind.

Kerst lapland

Bonusreden: kerstpassie met elkaar delen

En weet je wat ik helemaal geweldig vind aan kerst? Dat ik jullie kan inspireren met recepten, DIY-ideetjes, de laatste trends in kerstdecoratie en nog veel meer hier op Christmaholic.nl. Dat jullie de site in steeds grotere getale weten te vinden en ook op de Facebookpagina met mij en met elkaar jullie verhalen en tips delen. Jullie mailtjes en reacties zorgen ervoor dat ik elk jaar met nog meer plezier (samen met inmiddels meer dan 15 anderen!) mijn best doe om fijne kerstblogjes te schrijven. Dankjulliewel, lieve Christmaholics! ♥

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties