Kerst in Napels: handgemaakte kerstfiguren & kerststallen

0

Bij kerstsfeer proeven denk je aan Duitse of Britse steden, maar niet zo snel aan Napels. Toch is deze stad echt een bezoekje waard rond de kerstperiode. Napels is de kerststad bij uitstek in Italië. En wist je dat er in het centrum een kerststraatje is, waar het het hele jaar door kerst is?

Toch is de stad altijd (zélfs in de zomer) in de ban van kerstpoppen en kerststallen. Het met de hand maken van kerstartikelen is in Napels een eeuwenoude traditie. Er is, zoals gezegd, zelfs een hele straat aan gewijd. In Via San Gregorio Armeno werken honderden sierkunstenaars aan traditionele, maar ook moderne kerststallen en kerstfiguren. En rond de kersttijd verandert de hele stad in één grote kerstwereld.

napels 11napels 12

Via San Gregorio Armeno: het kerststraatje van Napels

De Via San Gregorio Armeno is wereldberoemd. In dit smalle straatje zijn meer dan veertig ateliers gevestigd die gespecialiseerd zijn in de vervaardiging van presepi: kerststallen, dat doen ze het hele jaar door. De straat is dan ook bekender onder de naam Via del presepe. In de Advent halen miljoenen Italiaanse gezinnen hun presepe uit de kast en vullen ze aan met nieuwe figuren, die ze massaal inkopen in Napels. In feite worden bijna alle Italiaanse kerststallen in Napels vervaardigd.

napels 1 napels 9

In de etalages en op straat staan daarom duizenden van kurk en gips handgemaakte stallen, kindekens, wijzen en engelen te pronken, naast minder traditionele kerstfiguren als Pulcinella (de Napolitaanse Tijl Uilenspiegel), komiek Totò en Berlusconi, met keizerskroon of met een stapel vuilniszakken en de toverstaf waarmee hij die heeft doen verdwijnen. Twee winkeliers hebben al sinds de dag van zijn verkiezing al beeldjes beschikbaar van Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Ook andere beroemdheden zoals het Britse kroonprinselijke paar en wijlen Steve Jobs kun je in je kerststal zetten. Naast de kerststalletjes zijn er allerlei handgemaakte voorwerpen zoals schilderijen, keramiek, terracotta en glaswerk te koop.

napels 4 napels 5

Kerst van 8 december t/m 6 januari

Van 8 december (Festa dell’Immacolata Concezion) t/m 6 januari (Driekoningen) is de hele stad in kerstsferen. Overal vind je kerstversieringen en rondom de Via San Gregorio Armeno vind je daarnaast prachtige kerstmarkten. Ook vinden er exposities van kerststallen, processies, gastronomische evenementen en bijzondere markten plaats in deze periode. Echt een reistip dus!

napels xmas paradenapels xmas parade 2

Bronnen: Napoliunplugged.com, napels.gasamen.nl, ad.nl,

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo