10x inspiratie: culinaire cadeaus voor elk budget

1

Sinterklaas- of kerstkadootjes die iets te maken hebben met eten & drinken zijn eigenlijk altijd goed. Ze vallen in de smaak bij iedere foodie of levensgenieter. En eigenlijk voor iedereen die gewoon van lekker eten en drinken houdt (en dat is bijna iedereen dus ;-)). Hieronder daarom 10x inspiratie voor kadootjes met een culinair tintje.

Culinaire kerstkado’s onder de 5 euro

1. Drop stoppers: nooit meer knoeien met wijn inschenken!

drop stopperDrop stoppers zijn superhandige opvouwbare antidruppelhandigheidjes voor in je wijn- of portfles, waardoor je niet meer drupt of knoeit tijdens het inschenken van een glas wijn, port of bubbels. In de Portstreek (het noorden van Portugal) zie je geen fles zonder dropstopper erin! Met deze handige metalen accessoire voorkom je vlekken op je kleding of op je tafelkleed. Bovendien zijn ze super handig in gebruik. Even oprollen en in de flessenhals stoppen. Wij hebben ze afgelopen zomer meegenomen uit Portugal en kunnen echt niet meer zonder. In Nederland moet je even zoeken, maar deze handige, goedkope, herbruikbare druppelstoppers zijn bij enkele webshops te koop, vanaf € 3,95 (2 stuks), zoals hier en hier.

2. Losse thee in een potje

Bij verschillende (web)winkels, zoals Dille & Kamille en Xenos kun je de lekkerste losse theeen kopen. Leuk om te geven in de verpakking zelf, maar nog leuker in een kerstig versierd potje (dat je goed kunt afsluiten). Geschikte (weck)potjes vind je vaak bij dezelfde winkels (of in dezelfde webshops).

Kookkadootjes onder de €10

3. Scrap trap: superhandig afvalbakje

ScrapTap-1-512x512

Een opgeruimd keukenblad tijdens het koken? Ik krijg het nooit voor elkaar. Met dit handige afvalbakje, dat je aan je keukenkastje of keukenlade vasthangt, is de tijd van keukenafval en lege verpakkingen die op je aanrecht slingeren voorbij! Bij het bakje hoort een superhandig vegertje, waarmee je het afval direct in het bakje veegt. Past op bijna elk keukenkastje en ziet er ook nog eens hartstikke mooi uit. Te koop bij Amazon voor minder dan $8,60 (dat is ongeveer 6,50).

4. Pannenkoekenpen

Een wat? Een pen dus! Niet om mee ‘op’ de pannenkoek te schrijven, maar om de pannenkoeken mee te schrijven. Pannenkoeken in de vorm van hartjes, of letters, of andere figuurtjes. Super leuk voor kids om bijvoorbeeld op de bakplaat te doen. Of om een lief berichtje te schrijven voor je lover, dat je hem of haar als ontbijtje geeft. Te koop bij Amazon voor €6,95.

pancake2-512x345pancake4

5. Slabbertje voor de kleinste voedselkunstenaars

Hartstikke geinig cadeautje voor jonge ouders. Vind je zo’n plastic, afwasbaar slabber met opvangbakje maar niks, maar vind je het tegelijk ook maar niks dat dat prachtige witte slabbertje steeds helemaal onder zit? Bekijk het eens met een kunstzinnige bril, met deze coole slabber wordt je knoeiende baby een ware voedselkunstenaar :). Hier te bestellen voor $6,99 (omgerekend ongeveer €5,50).

slabbertje kunst

Kookgadgets onder de 50 euro

stoomkoker6. Stoomkoker

Koken met stoom is leuk en ontzettend gezond. Je verliest veel minder vitaminen en gebruikt geen boter of olie. Met een stoomkoker zoals deze van Tristar kun je rijst koken, eieren koken maar ook bijvoorbeeld heerlijke Aziatische gerechten maken en dumplings gaarstomen. Een stoomkoker kan in de vaatwasser (handig!) en gaat jaren mee. Onmisbaar in iedere keuken dus :). Als je er een groter cadeau van wil maken, kun je er een leuk boek met recepten speciaal voor de stoomkoker bij geven zoals “Koken met Stoom” of “Smakelijk koken – Stoomkoken.

pizzaschaar

7. Pizzaschaar

Ja, je leest het goed. Met de Scizza kun je eenvoudig je pizza in stukjes knippen. Geen gehannes met onscherpe rollers of grote messen. De Scizza kost ongeveer 25 euro en is het geschenk voor pizzalovers. Oh en hij kan fijn in de afwasmachine, ideaal! Te bestellen via o.a. cadeau.nl.

Kookkado’s tot 100 euro

bk mes

8. Goed koksmes

Vorig jaar met mijn verjaardag kreeg ik dit schitterende Aziatische mes, waarmee je eenvoudig zowel groente als vlees en vis kleinsnijdt. Een goed koksmes is niet goedkoop (soms vind je een goede aanbieding), maar als je er goed mee omgaat, heb je er echt jaren plezier van! Je kunt natuurlijk ook meer dan 1 mes geven, een hele set messen (steakmessen bijvoorbeeld) of een set koksmessen. Bij bestekwinkels en groothandels als de Sligro of Makro vind je prachtige sets.  Maar ook op Bol.com kun je al toffe sets vinden.

9. Abonnement op een kooktijdschrift

De echte foodie maak je dolblij met een abonnement op een kooktijdschrift als Delicious, Jamie Magazine, Elle eten of Foodies. 6 of 12x per jaar inspiratie en geweldige recepten, in een prachtig vormgegeven tijdschrift. Zo’n jaarabonnement is er al vanaf 20 euro (afhankelijk van het tijdschrift). Daar wordt bijna iedereen blij van :). Als je niet kunt kiezen welk tijdschrift het beste past, kun je natuurlijk ook een leuk pakketje maken met een tijdschriftenbon en wat kleine kookaccessoires (de Dille & Kamille verkoopt bijvoorbeeld leuke kleine kloppers en andere handigheidjes). Folie erom en hoppakee, je hebt een tof cadeau!

elle eten kerst 2012foodies kerst 2012

10. Kookworkshop

Hartstikke leuk om te geven en te krijgen is een kookworkshop. Op diverse plekken in Nederland kun je zo’n workshop volgen, waar je onder begeleiding van een ervaren chef een menu klaarmaakt, dat je vervolgens lekker zelf mag oppeuzelen. Gegarandeerd een leuke ervaring. Kijk bijvoorbeeld eens bij Mes en Vork in Eindhoven, de Kookfabriek in Amsterdam of de Kookschuur in Groningen.

Tot slot…

Wil je niet online shoppen, maar je cadeaus in de winkels scoren? Dan zijn bijvoorbeeld Dille & Kamille, Cook & Co, de Bijenkorf, de V&D, Dok Home of Cooking (Den Haag) en de Xenos toffe winkels om eens te gaan kijken. En wil je meer culinaire inspiratie? Kijk dan zeker eens op Culy.nl, daar heb ik veel van bovenstaande ‘kookgadgets’ gevonden. Veel shopplezier!

Welk culinair sinterklaas- of kerstcadeau staat op jouw verlanglijst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!