7 tips om mooie kerstgedichten te schrijven

1

Wil je een gedicht maken voor bij een cadeautje en zoek je inspiratie? Of ben je gewoon op zoek naar de mooiste gedichten over kerstmis om bijvoorbeeld in een kerstkaart te schrijven? In deze blog zetten we de beste tips en sites voor kerstgedichten voor je op een rij.

Tips bij het schrijven van kerstgedichten

Vind je het moeilijk om een goed kerstgedicht te schrijven om bij een cadeautje te stoppen? Of loop je vast? Hieronder geef ik je 7 handige tips en stappen om het je wat makkelijker te maken.

Tip 1: Begin niet meteen met dichten!

Veel mensen beginnen een gedicht te schrijven met het idee “het moet rijmen” en lopen daarom vaak al vast bij de tweede zin, omdat ze geen goed rijmwoord weten. Vaak begint en eindigt zo’n soort gedicht met cliche’s (denken en schenken, bijvoorbeeld). Zulke gedichten blijven daardoor ook vaak aan de oppervlakte. Als je met je gedicht echt iets wil vertellen, begin dan met nadenken over ‘wat’ je wil vertellen en ga daarna pas over op het ‘hoe’. Je zult zien dat de rijmwoorden dan zelfs sneller in je opkomen.

Tip 2. Bedenk een verhaal voor je gedicht

Wat wil je vertellen? Zet daarvoor eerst op een rij wat je weet van de persoon voor wie je een gedicht gaat schrijven. Wat zijn zijn hobby’s? Wat zijn haar bijzondere karaktereigenschappen? Ken je nog een leuke anekdote of wil je de ontvanger een beetje plagen? Schrijf alvast wat steekwoorden of korte zinnen op (wie weet kun je ze later rijmen).

Tip 3. Bedenk een thema of schrijf over het cadeau

Als je niet zoveel weet van de persoon voor wie je het gedicht schrijft (en Google en zijn/haar social media profielen maken je ook niet veel wijzer) dan kun je natuurlijk ook van het cadeautje uitgaan. Stond het cadeau op het verlanglijstje of heb jij, als Kerstman of -vrouw, het zelf uitgezocht. Waarom past het zo goed bij de ontvanger? En zijn er nog bijzondere eigenschappen aan verbonden? Een ander idee is dat je een thema kiest, bijvoorbeeld een grappig verhaal over de kerstman of over hoe moeilijk het was het cadeautje te vinden. Schrijf weer wat steekwoorden of zinnen op.

Tip 4. Maak een schrijfplan

Als je het fijn vindt, kun je zelfs een schrijfplan maken. Je kunt aangeven wat je in welke ‘alinea’ (couplet van het gedicht, meestal vier zinnen) wil gaan vertellen. Als je het prettig vindt, kun je je verhaal eerst in prozavorm (niet rijmend) uitwerken. Vervolgens ga je proberen de zinnen zo om te bouwen dat ze “rijmen”. Zie ter inspiratie onderstaand voorbeeld.

Zonder rijm

man-biking-woods

Papa houdt heel erg van fietsen in het bos
Dat doet hij elk weekend op zaterdag
Zijn fietsbroek is eigenlijk al maanden versleten
Daarom is het hoog tijd voor een nieuwe

Met rijm

Papa is gek op fietsen
Dat doet hij elke zaterdag in het bos
In zijn fietsbroek zit al maanden een heel groot gat
Hij fietst erbij als een arme sloddervos

Tip 5. Kies een fijne rijmvorm

Je hebt verschillende ‘rijmvormen’ (of rijmschema’s), bijvoorbeeld ABAB of AABB of ABCB. Bij ABAB rijmen de laatste woorden van zin 1 en 3 en van zin 2 en 4 op elkaar. Bij AABB rijmen zin 1 en 2 op elkaar en zin 2 en 3. Bij het laatste voorbeeld, ABCB, rijmen alleen de tweede en de vierde zin. Die laatste vorm is veel makkelijker dan de andere, je hoeft dan immers maar twee zinnen op elkaar te laten rijmen. Als je voor deze vorm kiest, maak je het jezelf een stuk minder moeilijk.

Tip 6. Rijmwoordenboeken, synoniemenlijsten & spelen met zinsvolgorde

Soms (zeg maar gerust; vaak) kom je gewoon niet op een goed rijmwoord. Gebruik dan zeker een rijmwoordenboek of een synoniemenlijst (een ander woord met dezelfde betekenis, waar je wel een goed rijmwoord op kunt vinden). Ook kun je de zinsvolgorde omgooien, zodat er een ander woord op het einde staat. Misschien kun je daar wel een rijmwoord op vinden.

Tip 7. Sluit je gedicht leuk af!

Zorg altijd voor een afsluiter onder je gedicht, zodat je gedicht ook echt af is. Kies bijvoorbeeld voor een lieve opmerking (zeker als je in je gedicht de ontvanger hebt geplaagd). Denk aan “een lieve vrouw als jij, is met dit cadeautje vast heel blij”. Of een grappige uitsmijter, een laatste plaagstootje of rijm de een-na-laatste zin (of twee-na-laatste, afhankelijk van je dichtschema) op iets als ‘groetjes, de kerstman’.

Sites die je helpen kerstgedichten te maken

Om je nog wat verder op weg te helpen, wat linkjes naar websites die erg handig zijn bij het maken van kerstgedichten.

Sites met gedichten over kerst

En als je nog wat inspiratie zoekt of gewoon wat mooie kerstgedichten wil lezen, bekijk dan onderstaande linkjes eens.

Mis ik nog sites of tips in dit rijtje? Laat het zeker even weten! En natuurlijk heel veel dichtplezier.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie