Houten kerstboom maken: zo maak je een draaiende boom

7

Oh dennenboom, oh dennenboom. Wat zijn je houten takken wonderschoon! Ook dit jaar zijn de houten kerstbomen nog steeds hot and happening. Ideaal voor als je weinig ruimte hebt of geen last wilt hebben van uitvallende naalden. En ook super geschikt als je een jonge hond of een klein katje hebt.

Je hebt ze vast al in de tuincentra gezien, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! In dit artikel vind je een omschrijving en werkwijze voor het maken van een draaiende houten boom voor nog geen 40 euro.

Benodigdheden

Voor het maken van een houten kerstboom heb je het volgende nodig, allemaal te vinden bij een bouwmarkt:

 • 1 vuren houten FSC balk/plank, geschaafd (44×69 mm / 210 cm): € 7,53 (gebruiken als voet/stam)
 • 1 rond grenen stok (9mm): € 2,39 (voor de accessoires)
 • 6 vuren FSC houten planken, ruw (22×75 mm / 210 cm): € 3,58 per stuk (voor de takken en tussenblokjes)
 • 1 hark/bezemsteel (2,3 diameter / 120 cm): € 2,59) (het hart van je boom)
 • 2 schroeven (kruiskop, plat)
 • (Decoupeer)Zaag
 • Boormachine met bijbehorende boortjes
 • Workmate
 • Potlood
 • Meetlat

In totaal ben je zo’n kleine vijftig euro kwijt aan materiaal en accessoires. De meeste accessoires heb ik bij de Xenos vandaan en variëren in prijs van € 0,69 tot € 1,99. Saskia schreef al eerder over de kerscollectie 2013 van Xenos.

Stap 1 & 2. Meten en zagen & opstapelen

Het handigste is het om de vurenhouten FSC-planken op een workmate te zagen. Allereerst zaag je de planken in de volgende afmetingen:

 • 1 plank van 80 cm
 • 4 planken van 70 cm
 • 3 planken van 60 cm
 • 4 planken van 45 cm
 • 3 planken van 35 cm
 • 2 planken van 20 cm

foto(1)  foto(2)

Uiteraard kun je zelf een beetje spelen met de afmetingen, het hoeft allemaal niet zo precies. Een speelser effect is vaak leuker. Stapel de planken vast op elkaar, dan zie je wat voor effect de boom krijgt en op basis daarvan kun je zelf bepalen of je de planken kleiner zaagt.

foto(4)  foto(5)

Stap 3. Tussenblokken meten en zagen

Ik heb in totaal 27  tussenblokken gemaakt van ongeveer 14 cm per stuk. Zaag deze vervolgens in stukken met je decoupeerzaag.

foto(3)  foto(6)

Stap 4. Gaten boren

Ligt aan diameter van je bezemsteel. In mijn geval was dat 2,3 diameter. Gebruik dan boor 22 of 23.

foto(7) IMG_2245

Stap 5. Voet/stam maken

Deze stap is even een precisiewerk. Het mooiste is natuurlijk als beide stukken á 50 cm per stuk in elkaar vallen. Zag in het midden een stuk uit beide planken uit zodat ze daarna in elkaar vallen.

foto(8)foto(9)foto(10)

Draai de lelijke kant naar je toe en plaats daar je twee schroeven. Boor vervolgens een gat voor je bezemsteel. Ook hier weer een boor met 2,2 of 2,3 diameter.

foto(12)

Stap 6. Gaten boren voor waxinelichtjes + accessoires

Een waxinelichtje heeft een gemiddelde diameter van 4 cm. Gebruik daarom een boor van 3,8 of 4,0. Zorg dat je niet te diep boort, anders heb je straks een heel gat en valt je lichtje er doorheen. Dat je een puntje ziet is niet zo erg, daar valt zometeen je waxinelichtje in en dan is er niks meer van te zien. In de andere planken boor je een gat door de hele plank zodat je daar het touwtje van je accessoire doorheen kan steken. Maak vervolgens een aantal stukjes hout zodat je je accessoire aan de bovenkant van de plank kunt bevestigen

foto(13)

Stap 7. Opbouwen maar!

Zet de voet/stam om de grond, steek daar deze bezemsteel in, stapel vervolgens een aantal tussenblokken op en daarna een ‘tak’ of twee á drie. Kijk zelf wat je leuk vindt!

Stap 8. Versieren die handel

Je kunt helemaal los gaan met je asseccoires; gebruik kerstballen, hangertjes of zet kleine cadeauboxjes neer op de ‘takken’. Zet vervolgens de waxinelichtjes op hun plaatsen. Hiervoor kun je ook led waxinelichtjes voor gebruiken waardoor er minder kans op brandgevaar is.

DSC_0730 DSC_0783

Je hebt ongeveer tussen de 3 en 4 uur nodig voor dit eindresultaat. Oja, en je moet niet vies zijn van een beetje zaagsel. It’s all over the place 😉 Met veel dank aan mijn handige stiefpa!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Als ze tussen de zomer of winter moet kiezen dan gaat Lindy voor de zomer! Maar als het dan eenmaal kouder en donker wordt dan vindt ze dat stiekem ook erg leuk. De sfeer, de lampjes, de gezelligheid, lekkere hapjes en drankjes maken de winter toch nog dragelijk.

Reageer!

7 reacties

 1. Pingback: Houten kerstboom zelf maken: 5 manieren mét beschrijving - Christmaholic.nl

 2. Pingback: 10 tips voor een veilige kerst(boom) met jonge kat of puppy

 3. Pingback: Maak je eigen kerstboom - vijf ideeën - | UrbanChicks

 4. Pingback: 10 keer een alternatieve kerstboom - moveria.nl

 5. Pingback: 10 idéer till alternativa julgranar - Moveria.se

 6. Hallo,

  Ik zit even met een vraagje over de beschrijving van:
  Houten kerstboom maken: zo maak je een draaiende boom

  Hoe kun je een gat boren maar niet helemaal doorboren? ( voor het waxinelichtje ) Wat voor soort boor is daarvoor nodig? Ik weet een boor die grote gaten maakt, maar die gaat voor zover ik er helemaal doorheen… Als je die eerder stop heb je een cirkel en geen gat…

  Mvg
  Saskia

  • Saskia,
   Hiervoor kun je een zgn. speedboor gebruiken. Zijn bij de bouwmarkten te koop per stuk in de maat die je nodig hebt. Voor een waxinelichtje denk ik aan 35 mm of 36 mm voor de ledlichtjes. Voor de gaten in de plankjes en tussenblokjes, gebruik je ook een speedboor van de maat van de stok of bezemsteel die je gebruikt. Boor van twee kanten, eerst aan de ene kant, tot het puntje van de boor er net doorheen komt en dan van de andere kant en voila geen splinters en uitbrekers! Succes!