Echte kerstkaarten van Nederlandse bodem

1

Wat blijft het toch leuk om rond de feestdagen echte kerstkaarten op de deurmat te krijgen. Want digitale kerstwensen kunnen nog steeds niet op tegen een reeks sfeervolle kaartjes in de woonkamer. Gelukkig zijn er nog genoeg Nederlandse ontwerpers en webshops met unieke kaarten in hun assortiment. Hieronder een selectie.

1. Bonte humor van Kaartje of Kip

Een hert in een balletpakje met engelenvleugels, een ezel met een rood rendiergewei op z’n kop of vier musjes met mutsen op sjaals om. Hussel winterse symbolen door elkaar met alle dieren uit het dierenrijk en je krijgt de bonte en fantasierijke kaarten van Kaartje of Kip. De dieren ogen extra humoristisch door de combinatie met de nostalgische, enigszins tuttige stijl die doet denken aan ouderwetse poezieplaatjes.

Kerstkaarten_KaartjeofKip

2. Retro in drie dimensies bij Feestrijk

Nostalgisch word ik van de driedimensionale kerstkaartjes bij Feestrijk. Van dit gezellige kerstboompje, deze bolle sneeuwman en witte sneeuwvlok krijg je toch meteen zin in de donkere decembermaand? Je kerstboodschap schrijf je aan de binnenkant en de ontvanger vouwt het kaartje tot een van de drie figuren. Met een handig touwtje aan de bovenkant om op te hangen.

Kerstkaarten_Feestrijk

3. Mini-kerstcadeautjes van Kidsonroof

Eigenlijk zijn deze prachtige kaarten van Kidsonroof geen ansichtkaarten meer, maar kleine cadeautjes. Accessoires die na de feestdagen in de doos met kerstspullen belanden en er vanaf nu elk jaar weer uit komen en een mooi plekje krijgen op de schoorsteen of onder de kerstboom als alternatieve kerststal. Ik zou zeggen: spaar ze allemaal!

Kerstkaarten_Kidsonroof

4. Hip en liefdadig design bij mevr. Moos

Wie houdt van strak en hedendaags design zit bij mevr. Moos op de juiste plek. Primaire kleuren en geometrische vormen voeren de boventoon, maar het is ook mogelijk om gepersonaliseerde kaartjes te laten maken. Opvallend: Mevr. Moos is in 2009 opgericht omdat grafisch vormgever Irma Janssen – van huis uit wiskundige – met een kaartenactie geld wilde inzamelen om samen met haar hond Moos de hulphondenopleiding te volgen. Inmiddels betaalt Stichting Assistentiehond Nederland de opleiding, maar de webshop was zo’n succes dat het assortiment is uitgebreid naar wenskaarten, uitnodigingen, kerstkaarten dus en originele geboortekaartjes. Ook zijn er nog steeds goede doelen kaarten, waarvan de opbrengst naar Stichting Assistentiehond Nederland gaat.

kerstkaarten design

 

5. Kindvriendelijke kaartjes van Supermonster

Terwijl grafisch vormgever Sabine van Loon inspiratie opdeed voor het maken van een kinderkamer-poster creëerde ze Supermonster; een vrolijk gekleurd en lief eenogig figuur. Uit de vele enthousiaste reacties via Facebook bleek het monster geen eendagsvlieg en al gauw had hij een hele familie monsters om zich heen verzameld. Inmiddels zijn er honderden ansichtkaarten van Supermonster verkocht en daarmee konden de Supermonster-kerstkaarten niet uitblijven.
KerstkaartenSuperMonster

En, zit er iets voor je tussen? Ik ben benieuwd. Ken jij nog andere Nederlandse ontwerpers die mooie kerstkaarten maken en in dit rijtje thuishoren? Laat het zeker weten in een reactie hieronder.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!